Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Částicové Zoo - W a Z bosony a slabá jaderná interakce

Vesmír, který vidíme kolem sebe, tvoří jen 4 druhy částic. Říká se jim fermiony. Vesmír se ale neskládá jen z hmoty, jeho součástí jsou také síly, které ji drží pohromadě. Tyto síly jsou přenášeny jinými částicemi, tzv. bosony.

Bosony dostaly svůj název po indickém fyzikovi Satyendra Nathovi Bosem. Na první pohled jsou neviditelné. Jako samostatné částice neexistují. Na malou chvíli se vytváří jen při velice vysokých energiích v urychlovačích,  aby se zase rychle rozpadly na jiné, lehčí částice.

V našem pomyslném částicovém Zoo poletují W a Z bosony (na první pohled nenápadné) kolem vodních nádrží, ke kterým se chodí napít i ostatní zvířata. Když vydržíte na jednom místě a nebudete se moc hýbat, uvidíte jejich kovově blyštivá těla, vznášející se nad vodou. Většinu svého života sice stráví v podobě dravé larvy pod vodní hladinou, o to poutavější je ale jejich zjev, když se z larvy vylíhne dospělá vážka.

Slabá jaderná interakce – jedna z podmínek pro vznik života

W a Z bosony jsou  částicoví bratři, kteří zprostředkovávají slabou jadernou interakci, záhadnou a na první pohled nepříliš aktivní fyzikální sílu.

Hned druhý pohled ale odhalí zajímavou skutečnost. Vesmír, ve kterém neexistuje slabá jaderná interakce neumožňuje vznik života. Díky slabé jaderné interakci se rozpadají neutrony na protony. Její zásluhou se v původním vesmíru uchovalo velké množství vodíku, ze kterého se mohly tvořit hvězdy. Pokud by tato síla neexistovala, nacházela by se hmota v raném vesmíru ve formě helia. Ve vesmíru při jeho vzniku totiž panovala dostatečně  vysoká energie na to, aby se mohla veškerá hmota (vodík) přeměnit na helium. Helium by také mohlo tvořit hvězdy, ve kterých by se spalovalo a ve kterých by se vytvářely těžší prvky. Tato hvězdy by ale byly daleko větší, hmotnější a vysílaly by do okolí intenzivnější záření, které by i ty sebemenší stopy života (v jeho dnešní, organické formě) ve vesmíru „vydezinfikovalo“.

Zatímco je Z boson elektricky neutrální, nese W boson elektrický náboj. Může se vyskytovat ve formě W+ nebo W-.  Obě částice jsou zároveň svými antičásticemi.

V minulé kapitole jsme si povídali o jiné částici – fotonu. Ten zprostředkovává elektromagnetickou sílu, je nehmotný a žije prakticky věčně. W a Z bosony jsou jejich opakem. W boson je relativně těžký, váží zhruba 80x více než proton. Jeho život trvá jen kolem 3x10^-25s. Na rozdíl od elektromagnetické síly má slabá jaderná interakce také omezený dosah. Projevuje se jen do vzdálenosti zhruba 10^-18m, tedy jen  tisíciny průměru protonu. O to zajímavější je fakt, že na samém počátku existence vesmíru, v době, kdy byla teplota vesmíru kolem 10^15 – 10^16 K, byly fotony a W a Z bosony nerozlišitelné – chovaly se stejně, jak se podařilo ověřit při experimentech v urychlovačích.

W bosony

W bosony se účastní většiny procesů jako virtuální částice. Na velice krátkou dobu vznikají z fluktuací vakua a pak znovu zanikají. To jim umožňuje účast i na takových jevech, které nemají dostatečnou energii, aby se při nich vytvořil reálný W boson.

Reálné W bosony se vědcům poprvé podařilo vytvořit v urychlovači v CERNu v roce 1983. Vznikají například při srážkách elektronů s pozitrony. Žijí ale ještě kratší dobu, než jakou fyzici udávají pro jejich virtuální bosonové kolegy - jen asi 3x10^-25s. Poté se rozpadají na lehčí částice. Třetina produktů jejich rozpadu je tvořena leptony, dvě třetiny hadrony (částicemi, složenými ze dvou nebo tří kvarků).

W bosony jsou to, čemu by se dalo říkat čarovné částice. Umožňují interakce mezi leptony i kvarky. Mění přitom jejich náboj a částečně i spin – základní vlastnosti částic. Ze záporně nabitého elektronu tak může emisí W- bosonu vzniknout elektronové neutrino, elektricky neutrální částice.

U kvarků umožňují W bosony druhovou přeměnu (mění jejich „vůně“ - flavours). Pozorujeme ji při radioaktivní „přeměně beta minus“, kdy se v neutronu mění jeden z down kvarků na up kvark a vytvoří tak z neutronu proton. Při této interakci vzniká z neutrálního neutronu pozitivní proton, zákon zachování náboje tedy vyžaduje, aby vyzářený W- boson byl elektricky záporný a nesl  náboj -1. Samotný boson je jen virtuální a rozpadá se na elektron a elektronové antineutrino. Antineutrina se dokazují velice špatně, ale elektrony se projeví jako ionizující beta záření. Odtud pochází i název radioaktivní přeměna beta minus.

Z bosony

 Také Z bosony se podílejí na „čarovné“ přeměně částic. Na rozdíl od W bosonu ale u kvarků nemění jejich „vůni“ (flavour). Zprostředkovávají interakci nejen elektricky nabitých, ale i neutrálních částic. Z bosony jsou svými vlastními antičásticemi. Žijí jen krátce a rozpadají se na 70 % hadronů (částic,  složených z několika kvarků), 10 % elektricky nabitých párů leptonů (pozitron-elektron) a 20 % částic, které nejsme schopni detekovat. U těch se pravděpodobně jedná o neutrina.

Nejpopulárnějším procesem, na kterém se Z bosony podílí, je důkaz slunečních neutrin. Z bosony přenášejí kinetickou energii dopadajících neutrin na neutrony, které se rozpadají na protony a elektrony. Vzniklé elektrony se pak dají zachytit vhodnými detektory. Přítomnost elektronů tak prozradí existenci původních neutrin.

Příště: Částicové Zoo – gluony, vesmírné lepidlo

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 26.5.2016 8:00 | karma článku: 21,49 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2500x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,98 | Přečteno: 391x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 687x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.