Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Částicové Zoo – o tom, jak dostaly částice hmotnost – Higgsův boson

Před odchodem z našeho malého částicového Zoo si musíme promluvit o nejzáhadnější ze všech částic – Higgsově bosonu. Je mu věnována výstavka těsně před východem z areálu.

Higgsův boson nemá v našem pomyslném Zoo žádný výběh. Je to hlavně proto, že jeho zástupci už vyhynuli. Mezi některými vědci se přesto dlouhou dobu udržovaly pověsti o tom, že poslední přeživší Higgsův boson je prý někde dobře schovaný. Pokud prý najdeme jeho rodiště, mohli bychom ho nejen ulovit, ale s jeho pomocí vysvětlit i mechanismus, který se postaral o hmotnost některých částic. Není divu, že vědci připravili nejednu expedici, která se nyní (například na velkém urychlovači CERNu) snaží tento boson dohonit nebo alespoň vyfotografovat stopy, které zanechává.  

Hmotnost částic

Jednou z nevyřešených otázek, které se ve fyzice vynořily po objevu W a Z bosonů v minulém století, byla tzv. „záhada hmotnosti“. 

Některé bosony mají nulovou hmotnost. Patří k nim například foton a gluon. Také graviton je pravděpodobně nehmotný. Jiné se naopak pyšní relativně vysokou hmotností. O vysvětlení jevu se zasloužil už před 30 lety Peter Higgs, profesor univerzity v Edinburghu. Definoval pole, které dostalo jeho jméno – Higgsovo pole.

Tak jako ovlivňuje magnetické pole elektricky nabité částice, ovlivňuje i Higgsovo pole částice, které jím prolétají. Také základní vlastnosti obou polí se dají porovnávat. Elektromagnetismus je fyzikální síla, která se přenáší pomocí silových částic – fotonů. U Higgsova pole hraje tuto roli odpovídající boson, který dostal název Higgsův boson. Podle toho, jak intenzivně s částicemi interaguje, dostávají původně nehmotné částice svou hmotnost.

Na obrázku je schematicky znázorněna reakce Higgsova pole s různými částicemi. Fotony a gravitony jím procházejí beze změny. Jiné částice (například W- a Z-bosony s polem reagují – „zaplétají se“ s ním. Tím se brzdí jejich rychlost a částice samy dostávají novou vlastnost – začínají být hmotné a vykazují pohybovou setrvačnost.

 

Hledá se Higgsův boson!

Higgsův boson by měl mít spin 0 a měl by být elektricky neutrální, říká teorie, která ho předpovídá. Je to ta samá teorie, která předpověděla už existenci jednoho druhu slabé interakce a Z-bosonů. Naděje, že se teorie nemýlí ani v tomto bodě je tedy celkem vysoká.

Higgsovy bosony se dají teoreticky pozorovat při průchodu hmotných částic Higgsovým polem. Čím těžší částice a čím vyšší energii má, tím větší je pravděpodobnost, že při jejím průchodu polem zachytíme příslušný Higgsův boson.

Situace se v podstatě moc neliší od principu, který platí pro elektromagnetismus. Čím silnější je vliv (síla) působící na elektromagnetické pole, tím větší je pravděpodobnost emise fotonů (částic, zprostředkovávajících elektromagnetickou sílu).

Při pokusech o odhalení Higgsova bosonu vědci používají podobné energie, jaké měly částice krátce po Velkém třesku. V obrovských urychlovačích částic (například v CERNu nebo na americkém Tevatronu) probíhal v posledních letech téměř závod o to, kdo objeví Higgsův boson jako první. Vyhráli ho vědci evropského projektu CERN.

4. července 2012 oznámili na tiskové konferenci, že je honba za Higgsovým bosonem u konce. Při srážkách extrémně urychlených protonových jader byl jedním z deseti miliard zaregistrovaných částic – i hledaný fenomén. Nález Higgsova bosonu bývá často přirovnáván k nálezu jehly v kupce sena. Realita byla ale ještě napínavější. Vědci totiž ani nevěděli, kde ona pomyslná kupka sena leží.

Částice, kterou našli, má nulový spin, a odpovídá tím teoretickým předpovědím. Stejně tak má i nulový elektrický náboj. Její hmotnost odpovídá zhruba 125 GeV/c^2 (v přepočtu 2,25 x 10^-25 kg).

Reaguje se svým okolím slabou jadernou interakcí a samozřejmě i higgsovým mechanismem. Jestli sama reaguje gravitačně zatím není známo.

Higgsův boson „žije“ jen velice krátce. Už po zhruba 10^-22 s se rozpadá na jiné elementární částice. Ty jsou pak stopou, která Higgsův boson v experimentu „prozradila“.

 

K čemu nám je objev Higgsova pole a Higgsova bosonu?

Nález Higgsovy částice, kterou kdosi nazval „božská částice“ by mohla otevřít nové dveře do tajemných komnat, ve kterých se skrývají zatím nerozřešená fyzikální tajemství. Jedním z nich je například záhada zmizelé antihmoty.

Částice nevznikají z vesmírného vakua osaměle, doprovází je vždy jejich odpovídající antičástice.  Podle zákonů fyziky by mělo být ve vesmíru stejné množství hmoty jako antihmoty. Proč ve vesmíru pozorujeme jen hmotu a antihmota je jen zřídkavou výjimkou?

Jedno z vysvětlení nyní nabízí teorie Higgsova pole. Higgsovo pole vyplňuje vesmír. Od jiných fyzikálních polí (například elektromagnetického) se liší například tím,  že se minimální hodnota, jaké může dosáhnout nerovná nule. Higgsovo pole má určitou minimální ale znatelnou hodnotu. Vědci předpokládají, že tato hodnota nebyla v minulosti stabilní. I Higgsovo pole mohlo krátce po Velkém třesku fluktuovat. Jeho síla byla navíc daleko vyšší než dnes.

Obrazně vyjádřeno – Higgsovo pole by mohlo odpovídat soutěsce. Úhel, který svírají její stěny pak vyjadřuje hodnotu Higgsova bosonu. Pokud nejsou stěny moc příkré a strž není moc hluboká, není důvod se domnívat, že jsou zvířata, která do ní spadla, ztracena. Mohou po málo strmých stěnách vylézt zpět do volné krajiny.

Něco podobného se mohlo udát i krátce po Velkém třesku.  Higgsovo pole mohlo fluktuovat a zároveň „omylem přidělit“ částicím a antičásticím rozdílnou hmotost. Pokud byly částice hmoty o něco málo lehčí než příslušná antihmota, byly při svém vzniku z vakua protežovány. Příroda je totiž „spořivá“. Na vznik lehčích částic musí vyplýtvat menší energii. Množství vzniklých (lehčích) částic tak mohlo převyšovat množství jejich antičástic. Antihmota následně zmizela z vesmíru díky procesu, kterému se říká anihilace.

Dají se dávné vlastnosti Higgsova pole a jeho vliv na hmotu a antihmotu po Velkém třesku odhalit a dokázat? Následkem fluktuací by měla být specifická magnetická pole. Vědci se nyní zabývají výpočtem jejich přesných vlastností.

 

 

 

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 6.6.2016 8:00 | karma článku: 22,26 | přečteno: 744x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,98 | Přečteno: 389x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 685x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.