Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kameny, které padají z nebe – není meteorit jako meteorit

Každý rok spadne na Zemi kolem 19 000 meteoritů. Nejsou jen nebezpečnými kameny, které prší z nebe. Meteority jsou cennými svědky vzniku Sluneční soustavy. Osud je pro nás připravil a doručil je až na práh domu.

Naprostá většina meteoritů spadne bez větší mediální pozornosti do neobydlených oblastí nebo zmizí v oceánech. Ty, které jsou nalezeny lidmi,  v sobě nesou svědectví o dávných dobách, ve kterých vznikala naše soustava. Stáří těch nejstarších z nich se odhaduje na 4,5 miliardy let. 

Honem si něco přej, padá hvězda

„Meteority“ říkáme tělesům, které prošly atmosférou naší planety a spadly na její povrch. Většina z nich pochází z asteroidů. Jen asi třetina má kometární původ.

Komety a asteroidy se liší hlavně svým složením. Asteroidy vznikaly v oblasti, kde byl nedostatek plynného materiálu, takže měly při svém růstu k dispozici jen kamenné částice (silikáty). Komety vznikaly za tzv. „sněžnou hranicí“, v oblasti, kde se nacházel jak silikátový prach, tak kondenzovaný plyn. Obsahují proto také vodu a metan, čpavek, případně jiné sloučeniny.

Menší objekty, které se rozpadnou už při průchodu atmosférou a tvoří pak efektní světelné stopy, dostaly název meteory.  Mohou se na nebi ukazovat osamoceně nebo ve skupinách.

Obzvlášť jasným meteorům říkáme bolidy.

Objekty před vstupem do atmosféry dostaly název meteoroidy. Tvoří je vlastně tělesa, které jsou menší než asteroidy. Během svého vzniku buď nenarostly vzájemnými srážkami s jinými fragmenty do dostatečné velikosti, nebo naopak vznikly z větších objektů jejich roztříštěním.

Není meteorit jako meteorit

Nalezené meteority se dají podle svého složení rozdělit do tří hlavních skupin: Kamenné, železné a smíšené.

Zatímco se kamenné meteority ve vesmíru podílejí až na 93 procentech celkového množství těchto těles, mezi fragmenty nalezenými na zemském povrchu jich je jen asi čtvrtina. Při pádu na zemský povrch se tříští a mísí s pozemskými horninami. Hůře se proto hledají a rozlišují.

Typickým zástupcem kamenných meteoritů jsou tzv. „chondrity“.

Jsou to celkem nenápadné objekty. Mají většinou šedou nebo našedlou barvu. Když je rozřízneme, najdeme okrouhlá a až 1 cm velká zrna, usazená v základní substanci. Tyto meteority vznikly z původní hmoty Sluneční soustavy. Výskyt různých zrn odlišného složení naznačuje, že materiál neměl ani v prvních fázích tvorby soustavy homogenní rozložení.

Za za mechanismus vzniku chondritů by mohly být zodpovědné elektrické výboje v původním oblaku hmoty, ze kterého se formoval Sluneční systém. Jiný mechanismus mohlo nabídnout samo Slunce a jeho eruptivní změny. Na vznik těchto těles je totiž potřeba krátkodobá teplota kolem 1600 °C.

Achondrity jsou kamenné meteority, kterým chybí zrna z různorodého materiálu.

U tzv. „uhlíkatých chondritů“ jsou zrnka tvořena ne silikáty, jako u ostatních chondritů, ale uhlíkovým materiálem, například grafitem, karbonáty, aj.

Uhlíkaté chondrity jsou velice zajímavými „kameny padajícími z nebe“. Nesou v sobě totiž zakódované svědectví o vzniku Sluneční soustavy. V uhlíkatých zrnech byly objeveny stopy prvků, které nepocházejí z naší soustavy.

Deuterium nebo neon22, produkt radioaktivního rozpadu sodíku22, pocházejí z mezihvězdného prostoru, kde se nacházejí v obrovských řídkých oblacích, tvořených explozemi hvězd. Oblak plynu a prachu, ze kterého později vznikla Sluneční soustava v minulosti kolaboval (a začal se zahušťovat) právě díky jedné takové externí explozi. Její pozůstatky zůstaly zakonzervované a dnes je nacházíme v zrnech uhlíkatých chondritů.

Další kategorii tvoří železné meteority.

I když se na meteoroidech, poletujících ve Sluneční soustavě, podílejí jen zhruba z pěti procent, patří k nejčastějším, na Zemi nalezeným meteoritům.

Typické složení železných meteoritů zahrnuje 90 % železa, 8,5 % niklu a stopové množství kobaltu. Od jiných železných objektů se dají rozeznat díky tzv. „Widmannstättenovým obrazcům“.

Widmanstättenovy obrazce jsou unikátní neuspořádané struktury dlouhých železo-nikelnatých krystalů. Jsou tvořeny destičkovými krystaly kamacitu a taenitu. Jedná se o relikty, které ukazují na velice pomalé (1-100K za milion let) chladnutí tělesa meteoritu a tím i na jeho mimozemský původ.

Jak se dají Widmannstöttenovy obrazce zviditelnit?

Nejprve je nutné řez meteoritu vyleštit a následně nechat jeho povrch naleptat zředěnou kyselinou dusičnou (1 až 4 %), lépe použít tzv. nital, což je roztok kyseliny dusičné v methanolu (30 ml konc. kys. dusičné + 470 ml methanolu). Po poleptání dobře promýt vodou, pak opakovaně methanolem. Při dodržení procedury by mělo leptání rozrušit povrch a ukázat Widmanstättenovy obrazce.

Nejtěžším na Zemi nalezeným železným meteoritem nese jméno „Hoba“. Byl objeven v roce 1920 v Namibii a váží 55 tun.

Smíšená forma, tedy meteority, které se skládají jak ze železa, tak ze silikátů, jsou zřídkavé jak ve Sluneční soustavě, tak mezi nálezy na Zemi. Obsahují kolem 55 % železa, spolu s magnesiem, kyslíkem, křemíkem a niklem.

Podle podílu jednotlivých složek se dále dělí na různé podkategorie. Pallasity jsou například meteority, ve kterých nalézáme zhruba centimetrové, žlutozelené olivínové krystaly, uzavřené v železné matrici. Typický poměr mezi olivínem a železem je 1:2. Tyto meteority pocházejí nejspíše ze zón, které dělí v diferencovaných asteroidech železné jádro a silikátový plášť. V takových obzvláště velkých asteroidech totiž  proběhlo přetavení a rozdělení hmoty do jádra a vrchních vrstev. V jádře se koncentruje ten nejtěžší prvek, který se na stavbě asteroidu podílel – železo. Na tvorbě pláště se podílí různé silikáty („kámen“).

Pokud se asteroid roztříští při srážce s jiným tělesem, vznikne větší množství úlomků - ty, které tvořily původně jeho železné jádro, materiál s přechodným složením, stejně jako čistě kamenné fragmenty.

- pokračování příště -

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 9.6.2016 8:00 | karma článku: 25,58 | přečteno: 2138x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 143x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,81 | Přečteno: 211x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,38 | Přečteno: 227x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 243x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 409x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,49
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.