Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde se dá na Zemi nalézt nejvíc meteoritů?

Vydali byste se rádi na lov meteoritů? Na Zemi existuje jedno místo, kde můžete jít téměř na jistotu. Bohužel je ale dost vzdálené.

První antarktický meteorit

Píšeme 5. prosinec 1912. Expedice, kterou organizuje australský vědec Douglas Mawson, nalézá v Antarktidě zvláštní, zhruba kilogramový kámen. Klasifikuje ho jako L5-Chondrit. První ze všech v Antarktidě nalezených meteoritů dostane jméno Adelie Land.

Dnes už nejsou expedice, které hledají v Antarktidě meteority, žádnou výjimkou. Meteority sice padají z nebe statisticky téměř rovnoměrně a měly by se proto nalézat všude na zemském povrchu, ne všude se ale dají dobře identifikovat a rozlišit od původní pozemské horniny.

Jedním z takových šťastných specifických míst je ledem a sněhem pokrytá Antarktida.

Ve vrstvách ledu a sněhu se ožehlé kameny, které spadly z nebe, velice dobře vyjímají. To, že jsou meteority „skladovány“ ve věčném sněhu a ledu, jim navíc zaručuje relativně nízký stupeň opotřebovanosti. Nalézáme je v čerstvém, téměř původním stavu. Nejsou tolik zvětralé nebo kontaminované pozemskými živými organismy.

Past na meteority

V Antarktidě zjevně existují místa, ve kterých se dá najít podivuhodné množství meteoritů. Jedná se o tzv. „oblasti modrého ledu“. Tyto anomálie vznikají typicky u paty pohoří, která zaráží pomalý pohyb ledovce a vytlačuje  spodní vrstvy ledu k jeho povrchu. Spolu s dávno vzniklým ledem jsou pak na světlo vynášeny i starší meteority.

 

Ty jsou potom obnaženy hlavně díky tomu, že povrchový led sublimuje. Urychluje to navíc i silný vítr, který odnáší čerstvě napadlé vrstvy sněhu.

Pokud nemají meteority ještě navíc šanci, aby se na slunci silněji nahřívaly a následně znovu klesaly do nataveného ledu,  nestojí už tvorbě meteoritického „naleziště“ nic v cestě.

Meteority, nalezené v Antarktidě

Jedním ze vzácných kamenů, nalezených v Antarktidě, je meteorit Allan Hills 81005. Poté, co bylo prozkoumáno izotopové zastoupení určitých prvků a po porovnání s měsíční horninou, dovezenou americkými expedicemi z měsíčního povrchu, můžeme jednoznačně potvrdit, že tento meteorit pochází z Měsíce.

Nález měsíčního kamene přivedl vědce na logický nápad – na Zemi by se měly stejně tak dobře vyskytovat také meteority, které mají svůj původ na jiné planetě, například na Marsu. Nedlouho poté se už podařilo objevit první skutečný vzorek marsovské horniny, který k nám přilétl v podobě nečekané vesmírné zásilky – meteoritu.

Marsovský meteorit EETA79001 byl nalezen v roce 1979 v ledovém poli Elephant-Morainy. Skládá se z bazaltické lávy a řadí se do skupiny Shergottitů. Celý kámen při nálezu vážil téměř osm kilogramů. Při porovnání jeho chemického složení byly poprvé nalezeny stejné izotopové anomálie, jaké naměřila sonda Viking an Marsu.

Na dalším obrázku vidíte meteorit MET 00506, který patří do kategorie chondritů. To jsou meteority, které v sobě nesou malé příměsi z jiného materiálu, chondry. Vznikly v meziplanetárním prostoru z původní hmoty Sluneční soustavy, nejsou přetavené a jejich materiál je původní.

 

Dalším zástupcem exotického antarktického kamení, spadlého z nebe, je meteorit QUE91200. Patří do skupiny howarditů, pocházejících z asteroidu Vesta. 

Vesta je planetka, která se nachází v hlavním pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Jako jediná z planetek může být za  příznivých okolností viditelná na noční obloze pouhým okem.

Je mateřským tělesem a zdrojem různých meteoritů. Předpokládá se totiž, že Vesta má díky proběhlé diferenciaci kovové jádro ze železa a niklu, ukryté v olivínovém plášti. Obsahuje tedy různorodé materiály, které se mohou při srážkách s jinými objekty oddělit a mohou nakonec v podobě meteoritů skončit i na zemském povrchu.

Jedním z těchto materiálů je litifikovaný (zpevněný) regolit, z něhož pocházejí howardity a brekciové eukrity. Podle japonských astronomů jsou v regolitu obsaženy i hydratované nebo hydroxylované minerály. Jiným druhem jsou bazaltové lávové výlevy, z nichž pochází další druh meteoritů, nekumulované eukrity. Tzv. „plutonické horniny“ obsahující z magmatu tvořené pyroxeny, pigeonity a plagioklasy, vytvářejí meteority s názvem „kumulované eukrity“. Z plutonických hornin, které obsahují ve velkých zrnech uložené minerály pyroxeny, tvoří meteority s malebným názvem „diogenity“.

Vývoj Vesty je typický pro podobně velká tělesa. Byl zahájen před 4,75 miliardami let. Nárůst do konečné velikosti byl zakončen během prvních 2 až 3 milionů let. Provázelo ho roztavení nitra asteroidu teplem, vznikajícím radioaktivním rozpadem 26Al. Při něm se oddělilo kovové jádro od kamenného pláště. V něm pak krystalizovaly různé horniny. Tento proces ustal zhruba 7 miliónů let po vzniku planetky.

Vesta je zatím jedinou planetkou, u které proběhla tato diferenciace a která se dožila dnešní doby víceméně neporušená.

Vzhledem k tomu, že na Zemi nacházíme také kovové meteority, musely ale existovat i jiné podobné planetky, které byly postupem času kolizemi naprosto zničeny. Kovový materiál mohl totiž vzniknout jen za vysokých teplot a tlaku uvnitř relativně velkých vesmírných těles. Pokud se nalézá ve volném meziplanetárním prostoru, musel se do něj dostat následkem těžké kolize, při které se původní těleso kompletně roztříštilo a rozpadlo.

Není divu, že se Vesta dostala v NASA na seznam těles, určených k bližšímu prozkoumání. V roce  2007 k ní odstartovala sonda Dawn. Na místo určení dorazila v září 2011. Ukázalo se, že Vesta má zajímavější povrch, než se původně předpokládalo. Podobá se mnohem více terestrickým planetám či Měsíci než ostatním planetkám (viz obrázek).

ANSMET

O velké množství dalších objevů se zasloužil program ANSMET (Antarctic Search for Meteorites program). Je financován Office of Polar Programs  z U.S. National Science Foundation, příslušející NASA. Organizovala řádově kolem dvaceti misí, které objevily kolem 10 000 fragmentů.

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 30.6.2016 8:00 | karma článku: 22,89 | přečteno: 976x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 143x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,81 | Přečteno: 211x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,38 | Přečteno: 227x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 243x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 409x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,49
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.