Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kruhy v obilí - vtipálci versus ezoterika

Pro někoho jsou božím úkazem, pro jiné zase přistávací dráhou UFO. Celá generace ezoteriků byla fascinována kruhy v obilí. Změnilo se něco po odhalení jejich původu? Vůbec ne, kdo se vznáší nad mraky, nepotřebuje žádnou realitu...

… a tak se i nadále objevují zprávy o tom, jak se tu a tam objevily v poli záhadné obrazce, vyzařující energii. Mají být dokonce i radioaktivní.

Moderní kruhy v obilí se objevují od počátku osmdesátých let. Jak se ukázalo o desetiletí později, jsou dílem vtipálků.

Pojem „kruhy v obilí“ jsou ve skutečnosti trochu zavádějícím pojmem. Měli bychom rozlišovat mezi skutečným, historickým jevem, způsobeným meteorologickými úkazy a mezi mystifikací, kterou odstartovali v roce  1981 angličtí umělci Dave Chorley a Doug Bower.

Větrné víry

Přírodně vzniklé „kruhy v obilí“ jsou známy už několik set let. Zasluhují se o ně větrné víry, někdy doprovázené světélkováním ve vzduchu vířících a elektricky nabitých částic. Pro venkovany ve středověku musely podobné úkazy vypadat děsivě. Není divu, že je považovali za nadpřirozený jev. Poplatně své době tehdy nebyly kruhy v obilí dílem UFO. Byly považovány za ďáblovo dílo. 

Historické kruhy v obilí

Nejstarší zmínka o uměle vytvořených kruzích v obilí pochází z Francie. Ve starých pramenech z roku 1590 je popisován proces proti skupině žen a mužů, kteří měli tancem na poli vyzývat ďábla. Zbyl prý po nich kruh pošlapaného obilí, který byl posléze zkontrolován soudcem jako doličný předmět. 

Další známou písemností je The Natural History of StaffordShire. Popisuje v roce 1686  zvláštní kruhy v trávě. Vysvětleny byly jako následky tance víly.

Moderní kruhy v obilí

Také dnešní figury, vyskytující se tu a tam v obilných polích, jsou dílem člověka.

Na vzniku prvních desítek a set kruhů v obilí se podíleli dva angličtí vtipálci a umělci Doug Bower a Dave Chorley – a také hospoda Percy Hobbs a alkohol, který v ní jednoho pátečního večera v roce 1978 tekl proudem.

Oba přátelé se onoho večera zpočátku bavili o umění, než se jejich rozhovor stočil na UFO a nadpřirozené fenomény. Doug, který žil několik let v Austrálii, vyprávěl o „tully-hnízdech“, polehlé trávě ve tvaru větších kruhů. Vznik tully-hnízd byl dokonce přímo pozorován. Byl doprovázen světelnými efekty, podobnými jevy, které děsily už středověké sedláky v Evropě. Dnes jsme samozřejmě vzdělanější a poučenější. Většina z nás už na ďábla a jeho tanec v obilí nevěří. Jeho roli převzalo, jak jinak … UFO.

O tři roky později, v roce 1981 vypukl v jižní Anglii skandál. Na polích se začaly objevovat záhadné útvary, které dostaly pojmenování „kruhy v obilí“, stejně jako jevy, pozorované v minulých stoletích. Tentokrát se ale začaly množit a dostávaly stále komplikovanější tvary. 

Zpráva o novém fenoménu brzo překročila hranice Anglie. Na místo se začaly sjíždět tisíce turistů. Sedlákům, kteří přišli o úrodu, nezbylo nic jiného, než se se vzniklou situací vyrovnat po svém – začali na místech, kde se objevily záhadné obrazce, vybírat vstupné.

Jev samozřejmě přitáhl pozornost samozvaných „odborníků“ a „expertů“. Vznikl nespočet teorií,  které definují obrazce v obilí nejčastěji jako dílo mimozemšťanů. Navzdory pozdějším odhalením a přiznáním samotných tvůrců „kruhů v obilí“ se víra v nadpřirozené bytosti, přilétajících z hlubin vesmíru, aby nám pošlapaly úrodu, mezi ezoteriky drží dodnes. Zdá se, že ten, kdo se pohybuje v duchovních sférách, nepotřebuje vztah k pozemské realitě. 

První ostuda

Po letech nekonečných a stále divočejších spekulací se fenoménu „kruhů v obilí“ začali věnovat dokonce i angličtí úředníci. Za podpory ministerstva obrany a vojenských hlídek byla utvořena operační skupina pod vedením Colina Andrewse, který se rozhodl, že „záhadu“ vysvětlí. Akce byla financována japonskou televizí a BBC. Tvůrci chtěli filmovat samotný vznik kruhů v obilí. Na pomoc si vzali infračervené kamery, spolu s detektory světla a zvuku. V červenci 1990 se usadili na pahorku nedaleko Westbury, v hrabství Wiltshire. Odtud chtěli sledovat dění na okolních polích.

Hned během druhé noci měli úspěch. Přístroje zaregistrovaly aktivity na jednom z přilehlých polí.

Andrewsova zpráva byla pro vtipálky, ničící úrodu obilí obrovskou ostudou. Následujícího dne byly na poli totiž nalezeny nejen obrazce, ale hlavně prkno, které „tvůrci“ použili a drát, se kterým pracovali.

Velké přiznání

To, co nezvládli odhalit vědci ani ezoterici, nakonec vysvětlila manželka jednoho z původních tvůrců. Její pozornosti samozřejmě neušlo, že se manžel po nocích potuluje neznámo kde. Začala na něj žárlit. V zájmu rodinného klidu se nakonec vtipálek přiznal, že tajně po nocích šlape po obilí.

9. 9. 1991 přinesly noviny „Today“ exkluzivní rozhovor s oběma tvůrci. Na titulku byl obrovskými písmeny nápis „Muži, kteří podvedli svět“. Obrázek pod ním ukazoval oba usmívající se důchodce, Douga Bowera a Dava Chorleyho.

Uvnitř vydání pak byl popis dalšího kruhu v obilí, který oba vtipálci vytvořili tentokrát jako důkaz, že jsou opravdu tvůrci zhruba 200 obrazců, které se v minulosti v oblasti objevily.

Ostuda pokračuje

Na průzkum tohoto obrazce si novináři přizvali také Patricka Delgado, samozvaného znalce kruhů v obilí a autora několika knih. Podle očekávání ocenil obrazec přibližně těmito slovy: „Máme tu co do činění s fenoménem, který nikdo z nás nedokáže pochopit. Skutečnost je taková, že byl tento obrazec vytvořen záhadnou energií, která zůstáva nevysvětlená a která disponuje vlastní inteligencí. Žádný člověk by nikdy nebyl schopen něco podobného napodobit.“

Ostuda byla kompletní.

Další tvůrci

Po přiznání a následné ostudě  zájem o kruhy v obilí trochu opadl. Nedá se ale říci, že by nadobro ustal.

Postupem doby se přidávali další a další vtipálkové, kteří dodnes ničí úrodu převážně v Anglii nebo v Německu a Holandsku. I v Čechách už se objevily „nadpřirozené obrazce“. Je otázkou, jestli jsou dílem místních tvůrců nebo zahraničních skupin.

Dnes je fenomén kruhů v obilí spíše vtipnou glosou. Skupiny, které je tvoří, si můžete objednat na internetu. Na přání vám v poli vyšlapou obrazec, který si předtím vyberete. 

Další informace najdete na webových stránkách anglické skupiny Circlemakers. http://www.circlemakers.org/new_documents.html 

Následující link vás zavede na webové stránky jedné z holandských skupin. http://www.xld-sign.com/ 

Německé skupiny na rozdíl od anglických radši zůstávají v anonymitě. Jejich „práce“ je totiž nezákonná. Přesto existují na internetu popisy různých akcí. Jména autorů jsou z pochopitelných důvodů většinou pozměněná. http://www.kornkreise.info/schindler/texte/text12.html 

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 18.7.2016 8:00 | karma článku: 24,65 | přečteno: 1347x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,12 | Přečteno: 2382x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 384x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,76 | Přečteno: 673x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,65
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.