Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přírodní jaderný reaktor – historicky první jaderná elektrárna

Japonští vědci kdysi předpověděli existenci „přírodních jaderných elekráren“, míst, kde by se díky vysoké koncentraci uranu mohla spontánně zažehnout jaderná reakce. Dlouho se ale tento jev považoval jen za teoretickou úvahu. 

Záhadná uranová ruda

Nacházíme se v roce 1972 v africkém Gabonu. Byla zde objevena uranová naleziště. V továrně se zpracovává uranová ruda. Inženýr, který má na starosti analýzu vzorků, nevěří svým očím. V materiálu, který má pravě na stole, chybí uran! Respektive chybí část z jeho aktivnějších izotopů, uranu-235.

Uran-235 je jeden z 25 uranových izotopů. Tvoří asi 0,72 % přírodního uranu. Na rozdíl od běžnějšího uranu-238 je štěpitelný, jde o jediný přírodní štěpitelný uranový izotop. Je tedy tou nejzajímavější součástí uranové rudy. Umělé zvyšování podílu tohoto izotopu pro jaderné účely se nazývá obohacování uranu.

Koncentrace uranu-235 se velice přesně hlídá. Nejprve samozřejmě zodpovědného inženýra napadá, že má v ruce špatný vzorek. Nemůže se jednat o přirozenou rudu, nejspíše se do vzorků připletl už zpracovaný a v jaderném zařízení použitý uran. Jeho izotop 235 se už musel vypotřebovat. Pokud už ve vzorku proběhla jaderná reakce, musí v něm ale být přítomny její produkty – a to se musí projevit na celkové aktivitě vzorku.

Příslušné měření ale situaci nevysvětlí. Aktivita příslušného vzorku je příliš nízká… Pokud v něm proběhla jaderná reakce, muselo to být velice dávno.

Zpráva oběhla svět. Okamžitě se vynořila spousta více nebo méně bláznivých teorií. Může za zvláštní druh uranu mimozemská civilizace? Je nález následek ztroskotání její kosmické lodi? Nebo je na vině dávná civilizace, která na Zemi existovala před miliardami let – a uměla využívat jadernou energii?

Jako vždy se ukázalo, že realita je poněkud prozaičtější. V oblasti Oklo, ve které se ruda našla, fungoval před zhruba dvěma miliardami let první přírodní jaderný reaktor.

Jaderná elektrárna, kterou vytvořila sama příroda

Dnes je známo kolem patnácti podobných přírodních reaktorů. Jejich průměr se pohybuje mezi 5 a 15 metry. Mají většinou oválný tvar a jsou kolem 1 metru hluboké. Skládají se oxidu uranu. Jaderná reakce v nich probíhala už před neuvěřitelnými dvěma miliardami let.

Dnes se nacházejí v hloubce kolem 500 metrů, v době své aktivity se ale nacházely přímo na povrchu.

Fungovaly díky povrchové vodě. Nejspíš přímo přes ně protékala řeka. Uranové rudy byly uloženy v pískovci. Ten obsahoval spoustu puklin, takže se voda mohla dostat až do bezprostřední blízkosti uranové rudy. Tam zapůsobila stejně, jako moderátory v dnešních jaderných elektrárnách. Zabrzdila rychlé neutrony, které se při jaderném rozpadu uranu tvoří. Paradoxně se totiž hodí pomalejší neutrony k dalšímu štěpení uranu lépe, než rychlé neutrony.

Na příslušnou rychlost zabrzděný neutron  pak mohl rozštěpit další uranový atom, vyrazit z něj dva nové neutrony a zahájit tím řetězovou reakci. Energie, která se při ní uvolňuje, se pak zasloužila o zahřátí celého okolí. Voda se přitom vypařila, neutrony už nemohly být dále brzděny a reakce ustala.

Tento cyklus probíhal desítky nebo stovky tisíc let. V praxi to mohlo vypadat tak, že byl reaktor půl hodiny aktivní a dvě a půl hodiny se poté ochlazoval.

Existují na Zemi místa, kde podobné reaktory fungují i dnes?

Odpověď je jednoznačná – přírodní jaderné reaktory dnes už na Zemi fungovat nemohou.

Vysvětlení se zakládá na samotné podstatě existence radioizotopů. Vznikly před zformováním Slunečního systému. Jejich vlastnosti se během minulých miliard let nezměnily. Dokonce i izotopy s dlouhým poločasem rozpadu jsou tedy stále zřídkavější. Jejich koncentrace se neustále snižuje. Dnešní koncentrace už nikde na Zemi nestačí k zažehnutí spontánní jaderné reakce.

Zajímavý a uklidňující fakt, který nám zprostředkovaly historické jaderné reaktory

Odpůrci jaderné energetiky často argumentují nepochybným nebezpečím, které vychází z použitého uranového paliva.

Při jaderné reakci v něm vznikají různé vysoce radioaktivní izotopy, které se zatím nedají použít jako další zdroj energie. Tyto vysoce nebezpečné látky je potřeba důmyslně odstínit a bezpečně uložit.

Odpůrci jaderné energetiky často manipulují veřejnost údajnou neschopností lidstva, které prý není schopné zajistit, aby radioaktivní odpad nezamořil životní prostředí.

V přírodním jaderném reaktoru v Gabonu nikdy nikdo žádná opatření k ochraně životního prostředí nedělal. Radioaktivní odpad se tu nachází přímo v zemině a má k němu přístup voda. Ukázalo se, že se radioaktivní izotopy přesto do okolí téměř nedostávaly.

To je uklidňující zjištění. V našich jaderných úložištích se i nadále naopak bude dbát na to, aby se přístup vody nebo jiných mobilizátorů omezil. Jistota je jistota.

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 15.8.2016 8:00 | karma článku: 30,99 | přečteno: 1860x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,44 | Přečteno: 2419x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 385x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,03 | Přečteno: 677x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.