Proč jsou mokré předměty tmavší než suché?
Co může za to, že se kámen namočí?
Zdá se nám to samozřejmé. Když prší, povrch předmětů se namočí. Existují ale také povrchy, pro které to neplatí Jako příklad se dá uvést třeba teflon.
Za rozdílnou ochotu „být smáčen“ může speciální vlastnost – adheze. Ta se definuje jako síla přilnavosti. Je dána mezimolekulárními přitažlivými chemickými a fyzikálními silami na plochách, ve kterých se dotýkají dva materiály.
Vlastnosti vody zůstávají stejné – za rozdílnou schopnost smáčení různých povrchů tedy může materiál, který má být smáčen. Síla adheze mezi vodou a daným materiálem (například kamenem) musí být větší, než vnitřní koheze v kapce vody. Koheze se dá vysvětlit jako síla, která působí uvnitř materiálu a snaží se ho udržet pohromadě.
Pokud koheze, která drží kapku vody pohromadě, převyšuje síly, které pojí vodu s povrchem materiálu – zůstává kapka v zaobleném stavu a povrch se nesmáčí.
Materiály, u kterých je tomu naopak, se mohou pokrýt slabou vrstvičkou vody, protože se kapky, které na něj dopadly, po povrchu rozlévají.
Lotosový efekt
Za nízkou smáčivost povrchu může také jeho struktura. U speciální struktury povrchu dochází k oslabení adheze. Jev je známý jako lotusový efekt. Je pojmenován po rostlině, která se stala vzorem pro samočistící povrchy. Její povrch není hladký, ale je posetý bezpočtem miniaturních výrůstků.
Barva smáčeného povrchu
Většina materiálů, které nás běžně obklopují, se vodou smáčí velice dobře. Pozorujeme pak zajímavý jev: mokré povrchy jsou tmavší než povrchy suché.
Vlastnost povrchu registujeme díky světlu, které se od něj odráží a které vnímáme svýma očima. Od suchého povrchu se zjevně odráží větší množství světla než od mokrého.
Na vině je stejný efekt, který se využívá v optických vláknech. Světlo, které se do vlákna dostane pod určitým úhlem, už ve vláknu zůstane protože se odráží od vnitřního povrchu vlákna. Podobně se chová i světlo, které se pod určitým úhlem dostalo do vrstvy vody, pokrývající kámen.
Když dopadne světelný paprsek na suchý kámen, je část tohoto paprsku odražena, zatímco se malá část materiálem kamene pohltí.
Komplikovanější situace nastává u kamene, který je pokrytý vrstvičkou vody. Paprsky se mohou od povrchu vody odrazit, stejně jako se odrážejí od povrchu kamene. Ta část paprsků, která dopadne pod příslušným úhlem se ale může ve vrstvičce vody „ztratit“ (odráží se tak dlouho, až je vodou absorbována). Stejně tak může zůstat část paprsků ve vodní vrstvičce poté, co se odrazila od povrchu kamene nebo na své zpáteční cestě od předělu mezi vodou a vzduchem. Na obrázku jsou tyto „ztracené“ paprsky namalovány černou barvou.
Oslabení paprsku pak způsobuje, že se mám pak zdá mokré prádlo nebo mokrý kámen tmavší.
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,29
- Průměrná čtenost 1331x