Tekoucí písek – dá se v něm utopit?

19. 10. 2017 8:00:42
Původně pevná země se najednou otevře, aby spolkla dům. Fikce nebo realita? Tekoucí písek je skutečně schopný pohltit celé domy. Dá se v něm utopit? (délka blogu 3 min.)

Je to scéna jako z akčních filmů: hrdina se během pár vteřin propadá do bahna nebo písku. Záchrana přichází na poslední chvíli. Nebo nepřichází vůbec, pokud se jedná o negativního hrdinu. Během pár okamžiků mizí aktér pod hladinou, na které po něm zbude jen pár bublinek.

Ve filmu je tento jev samozřejmě v zájmu napínavosti děje podán poněkud přehnaně. Jen opravdu zřídka se může stát, že se člověk propadne do tekoucího písku víc než po pás. Okamžité utonutí sice nehrozí, situace je přesto nebezpečná. V přímořském tekoucím písku vás neutopí samotná propadající se hmota – ale rychle postupující příliv. V oblastech, kde příliv nehrozí, se na vás pro změnu negativně podepíše podchlazení a vyčerpání. Sami se totiž nejspíše ze studené hmoty nedostanete.

Jak vzniká tekoucí písek?

Podmínkou pro jeho vznik je přítomnost jemných zrnek písku. Směs musí být nasycená vodou, takže písek není v hutné a komprimované podobě a jednotlivá zrnka se jen zběžně dotýkají svých sousedů. Když se potom taková směs začne otřásat, může se stát, že jednotlivá materiálová zrnka ztratí kontakt ke svým sousedům úplně. Celá směs se na chvíli začne podobat tekutině.

Po ztrátě kontaktu mezi jednotlivými zrnky, se ztrácí také schopnost směsi odolávat působící síle – například váze osoby, která po písku kráčí. Z původně pevného a stabilně vypadajícího materiálu se může během chvilky stát tekutá břečka, do které se ponoří všechno, co se původně nacházelo na povrchu písku.

Poté, co otřesy ustaly, začne se tekoucí písek usazovat. Tvoří přitom optimálnější a hutnější strukturu. Na jeho povrchu se přitom vyplavuje přebytečná voda, která dříve zaujímala místo mezi jednotlivými zrnky.

Tento jev umí být dostatečně intenzivní na to, aby v hlubině zmizely dokonce i několikapatrové domy.

Dá se utopit v tekoucím písku?

Nebezpečí, že člověk utone tak, jak to někdy ukazují akční filmy, je přesto minimální. Lidské tělo totiž nemá dostatečně vysokou hustotu. Rozhodně nedosahuje hustoty směsi vody s pískem. Působí na něj proto síla, která se ho snaží držet na hladině podobně, jako na ní plave lehký korek.

Problém může ale způsobit blížící se příliv, pakliže jste měli tu smůlu, že jste uvízli v přímořském písku. Ponoříte se totiž zhruba po pás. Příliv často stoupá výše, než je polovina výšky lidského těla. Nebezpečí utonutí je tedy velice reálné, i když smrt nepřichází tak rychle, jak se v rámci napínavosti příběhu snaží namlouvat hollywoodské filmy.

Pakliže se vám podařilo uvíznout ve vnitrozemském tekoucím písku, ani pak nemáte zrovna na růžích ustláno. Může se to stát v místě, kde se nedá čekat větší dopravní ruch nebo častí náhodní okolojdoucí. Celkové vyčerpání a podchlazení organismu, který je uvězněn v mokrém podloží, se pak postará o zbytek neradostného scénáře.

Jak se dostat z tekoucího písku?

Nejlepší je, pohybovat nohama oběma směry tak, aby kolem nich vznikla „kapsa“ z měkčího materiálu. Pak se má člověk položit naznak do rozbředlé vrchní vrstvy, i když to na první pohled vypadá nebezpečně. Většinou by se pak mělo podařit vytáhnout jednu po druhé obě nohy, vězící v pevné mokré hmotě. Přetočením na břicho a odplazením se z nebezpečného místa si sice zruinujete oblečení, ale nejspíše také zachráníte život.

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 19.10.2017 8:00 | karma článku: 29.21 | přečteno: 2419x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.91 | Přečteno: 115 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.91 | Přečteno: 115 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 511 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.64 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...