Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vznikl vesmír? A co bylo předtím?

Co způsobilo vznik vesmíru? Mohl vzniknout náhodně nebo je dílem božím? Na obě otázky umí dnes fyzika dát komplikovanou a zatím samozřejmě neověřenou odpověď.

Hned na začátku chci zdůraznit, že si nejsem jistá, že vím, jak vznikl vesmír.

Každý, kdo vám bude vykládat, že ví, co přesně bylo na jeho počátku, lže a manipuluje. Všechny koncepty, které vymysleli vědci nebo teologové, dodnes zůstávají neověřenými teoriemi.

Přesto můžeme na základě našich zkušeností nebo znalostí odhalit zákony, kterými se řídí svět kolem nás. Můžeme ověřit, nakolik odpovídají teorie reálnému stavu našeho vesmíru. Můžeme také odhadnout, jak dobře takové teorie vystihují jeho minulost nebo dokonce samotný vznik. Situace by tedy mohla být úplně jednoduchá, kdyby…

Dvojí vesmír

Pokud by měl být vesmír uspořádán úplně jednoduše, mohli bychom skutečně říci, že některá z dosavadních teorií plně vystihuje jeho podstatu. Situace je bohužel komplikovanější.

Ve vesmíru, jak se zdá, existují dva různé „světy“. Ten, který vidíme všude kolem nás, se řídí klasickou mechanikou zobecněnou v Einsteinově teorii, pracující s vysokými rychlostmi a silnými gravitačními poli.

Zároveň ale na úrovni elementárních částic funguje úplně jiná fyzika, která dostala jméno „kvantová“. Vlastnosti, které vykazují částice v rámci kvantové mechaniky, se liší od těch, které bychom od nich očekávali na základě našich zkušeností z běžného života. Spoustu těchto vlastností už vědci odhalili – další jistě ještě na svůj objev čekají.

Navíc dnes tušíme, že část hmoty, která pluje vesmírem, je diametrálně odlišná od všeho, co známe. A navíc to není zrovna malá část – této „temné“ (lepší by byl asi výraz „průsvitné“) hmoty je odhadem šestkrát více než té, ze které se skládáme my sami, naše planeta a naše Slunce.

Část mozaiky, která tvoří náš vesmír, tedy ještě čeká na složení – a co víc, některé kamínky dokonce ještě nebyly ani vyrobeny.

Proto můžeme vytvářet teorie, které mohou úplně přesně popisovat vznik vesmíru – dokud ale nepochopíme všechny souvislosti, nemůžeme s jistotou říci, že vesmír vznikl určitým způsobem a z určitého důvodu. Každý solidní vědec tedy na otázku, zda ví, jak vznikl vesmír, odpoví negativně. A i přesto, že možná pracuje na teorii, která se časem ukáže být pravdivou.

My laici máme dvě možnosti. Můžeme se vzdát přirozené zvídavosti a obětovat ji na oltář fanatické víry. Je tak lehké odevzdat všechnu zodpovědnost a vložit ji do rukou pomyslné entity, která se postará o vše ostatní – boha. Nebo se můžeme snažit seznámit s různými teoriemi – a vybrat si z nich tu, která se nám zdá nejlogičtější. Mně osobně se nejvíce líbí následující varianta…

Vznik vesmíru

Naše realita se zakládá na propojení příčiny a následku.

Když vidíme, že každá příčina vede k jistému následku, dá se podobně předpokládat, že každý následek má příčinu? Pokud ano, znamenalo by to, že teorie o vzniku vesmíru musí počítat s jakýmsi prvotním impulsem, který kdysi vedl k jeho vzniku.

V mé oblíbené teorii považují vědci za vznik vesmíru okamžik, kdy se z rovnoměrného stavu začaly tvořit rezonující fluktuace. To, co následovalo, se dá nazvat pojmem "velký třesk". Rezonance se přitom dostala do stavu, kdy přestalo být medium rovnovážné.

Zdá se být logické, že i tento jev potřebuje onu prvotní příčinu, nějaké fyzikální „nakopnutí“, které by fluktuace způsobilo.

Cílený nebo samovolný vznik vesmíru?

Co když je ale vznik „něčeho z ničeho“ (vesmíru) způsoben pouze vlastností celého systému?

Je to právě kvantová fyzika, která se zabývá jevy v mikrostrukturách, kdo referuje o fluktuacích stavu v oblasti mikro rozměrů. Kvantová fyzika popisuje vlastnosti našeho vesmíru -  mohla by se tedy stejně tak dobře vztahovat na vlastnosti nadvesmírného “nic“, které mu předcházelo.

K samotnému následku (vznik vesmíru) pak stačí jen existence dvou různých stavů (pólů) onoho nadvesmírného “nic“, za předpokladu, že oba různé stavy spolu ochotně reagují. Příčinou je v tomto případě jeho vlastnost (schopnost tvořit fluktuace).

Mohlo by se zdát, že je rozdílnost původních protipólů podmínkou, která odporuje vlastnostem předchůdce vesmíru. Měl se nacházet v neurčitém a stejnorodém stavu.  Ale ani „nic“ v neurčitém stavu nemusí být nutně identické s jiným neurčitým stavem. Liší se minimálně svou polohou - jakkoliv neurčitý je i počet prostorových dimenzí onoho „nic“.

Jsou tu tedy dvě rozdílná „něco“, která sama o sobě mohou prohlásit „nejsem totožné s tím druhým něco“. Na tom nic nemění skutečnost, že obě jsou natolik neurčitá, že je nejde popsat konkrétními vlastnostmi a nejde je přiřadit určitému času nebo prostoru.

Za příčinu vzniku vesmíru osobně považuji nikoliv boha, ale schopnost neurčitého předchůdce vesmíru fluktuovat své vlastnosti.  

Moje úvahy na tomto místě končí a nechávají všechny ostatní otázky nezodpovězené. A co vy? Máte nějakou vlastní teorii? Líbí se vám jiná vědecká teorie? Líbí se vám teorie filozofická?

Vesmír a bůh?

„Jsme Borg. Budete asimilováni. Odpor je marný. Od této chvíle nám - už navždy - budete sloužit.“

Nejen jednotliví vědci – také Hollywood má na věc svůj vlastní (a jak jinak?) efektní názor. Najdete ho ve Star Treku, seriálu, který je zajímavý tím, že sice patří do žánru sci-fi, snaží se ale do svých dílů integrovat nově potvrzené nebo i nepotvrzené fyzikální teorie. Civilizace ve Star Treku cestují vesmírem nadsvětelnou rychlostí, když využívají kontrahovaných dimenzí k deformacím tří prostorových dimenzí.

V pořadí čtvrté seriálové řadě s názvem „Voyager“ je zmiňován názor, že na počátku vzniku vesmíru existovala hmota v neuvěřitelně komplexní a organizované formě. Při své destrukci ničí tato hmota kontrahované dimenze, nebo je fixuje natolik, že znemožňuje cestování rychlostí vyšší než rychlost světla. To je samozřejmě pro každou civilizaci, cestující mezi hvězdami, nepříjemné – a tvoří zápletku minimálně jednoho dílu seriálu (Směrnice Omega).

Je možné, že měla hmota v počátcích vesmíru tuto specifickou formu? Je možné, že měla přístup také k dnes nepozorovaným a neprostorovým dimenzím?

Existuje teorie, že náš vesmír měl na svém počátku skutečně daleko více prostorových rozměrů, než kolik jich má dnes. Jejich počet se ustálil na třech v okamžiku, kdy vesmír ochladl na určitou teplotu. Ostatní dimenze se efektivně „vytratily“ - a mohou být tedy dnes na první pohled nedostupné. Není ovšem vyloučeno, že k nim lidstvo získá přístup v blízké nebo daleké budoucnosti.

Společnost, která ve Star Treku vyznává teorii o vzniku vesmíru díky úžasně komplikované formě hmoty, se jmenuje Borg.

Jejím cílem je dosažení naprosté perfektnosti. Kvůli ní se tato společnost vzdala individuality a ze svých členů vytvořila drony, které fungují jako jednotlivé včely v úlu nebo mravenci v mraveništi.

Dokonalé molekuly hmoty, nacházející se v nekonečně komplikovaném a exotickém stavu jsou pro ně tím, čím je pro pozemské věřící bůh. Nejspíš to není náhoda, že tento vysoce alegorizující seriál vyzdvihl právě tento fakt…

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 20.11.2017 8:00 | karma článku: 28,45 | přečteno: 2128x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 22,28 | Přečteno: 548x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,93 | Přečteno: 236x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,35 | Přečteno: 378x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 310x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,47 | Přečteno: 263x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 283x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,16 | Přečteno: 305x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,42 | Přečteno: 413x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,88 | Přečteno: 518x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,70 | Přečteno: 572x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 350x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,70 | Přečteno: 355x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,23 | Přečteno: 440x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 521x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,77 | Přečteno: 305x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 435x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 364x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,06 | Přečteno: 267x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,32
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.