Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Radiokarbonové datování - poslední hřebíček do rakve kreacionismu

Země nevznikla před 6000 lety, jak tvrdí kreacionisté. Jak funguje a k čemu je dobré radiokarbonové datování? (délka blogu 5 min.)

Poslední dva blogy popisovaly datování hornin, tedy neživé přírody. Jak je to s datováním artefaktů, skládajících se z organických sloučenin? Málokterá metoda umí vyloučit pohádky z Bible a uvést věci na pravou míru tak dobře, jako radiokarbonové datování

Radiokarbonové geologické hodiny

Tyto geologické hodiny jsou asi nejznámější. Přesto možná mnozí neví, jak přesně fungují. S trochou nadsázky by se dalo říci, že tyto hodinky všichni nosíme na ruce. Radiokarbonová metoda je založena na měření koncentracíurčitého izotopu uhlíku.

Uhlík, základní prvek, který tvoří organické sloučeniny, se v přírodě vyskytuje v podobě tří izotopů. Všechny mají stejné množství protonů (počet protonů určuje podstatu chemického prvku - každý prvek má v jádře svůj vlastní specifický počet protonů) a liší se jen počtem neutronů.

Pro datování starých předmětů je nejzajímavější (nestabilní) izotop C-14. V jeho jádře se nachází 6 protonů a 8 neutronů. Má o dva neutrony více než jeho stabilní kolega C-12. Dalo by se říci, že má nadváhu. Není divu, že se snaží zhubnout. Přitom má tendenci své neutrony pozbýt pomocí jevu, kterému se říká radioaktivní rozpad. Přitom se neutrony mění na protony, zatímco z materiálu unikají elektrony (beta rozpad).

Tikot radiokarbonových hodin

Poločas rozpadu, tedy doba, za kterou se podaří “zhubnout” prvku o polovinu, je u C-14 5730 roků.

Přitom je u všech žijících organismů poměr izotopů C-12 a C-14 poměrně nezměněný. Výměnou s okolím (například dýcháním) totiž neustále přijímají nový C-14, který nahrazuje ten, co se už rozpadl. Po smrti organismu (zvířete nebo rostliny) už další příjem C-14 neprobíhá, poměr mezi oběma izotopy se tedy začíná měnit v neprospěch C-14.

Poměr obou izotopů tedy prozrazuje, jak dlouho už daný vzorek nevyměňuje atomy uhlíku se svým okolím - jak dlouho už je po smrti.

Metoda dnes běžně pokrývá časové pásmo mezi 300 a 60000 lety. Je to logické. Spodní hranice vyplývá z možností analytické metody, která zjišťuje koncentraci jednotlivých izotopů. Ve vzorku se musí rozpadnout určité množství C-14 a toto množství musí být dostatečně vysoké na to, aby se změna dala určit. Citlivější (budoucí) metody by tedy mohly analyzovat i vzorky mladší než 300 let. Horní hranice je daná zhruba desetinásobkem poločasu rozpadu C-14. Po proběhnutí deseti takových poločasů už z původní koncentrace zbývá jen nepatrné množství, které se (podobně jako u spodní hranice) registruje jen těžko. Zvýšení citlivosti přístroje může i tuto hranici trochu posunout.

Aby se vyloučil vliv dlouhodobého kolísání koncentrace C-14 v atmosféře, provádí se korektura, stejně jako se samozřejmě zohledňuje vliv, který má samo naleziště. Také druhy vzorků mohou mít vliv na výsledek zkoumání: krátce žijící rostlina je datována jednoznačně, zatímco dřevo z dlouhověkého stromu může ve svém jádře vykazovat vyšší stáří než na povrchu.

 

Tohle všechno samozřejmě musí vědět experimentátor, provádějící analýzu vzorků. Musí kromě toho zohlednit, že nemá cenu měřit vzorky, u kterých se předpokládá stáří vyšší, než 60 000 let. Metoda může vždy dodat jen jeden jediný výsledek: ve vzorku není měřitelné množství C-14, je tedy starší než přibližně 60 000 let.

 

Průkopníky této metody byla v padesátých a šedesátých letech minulého století například univerzita v Heidelbergu, Bernu a Groningenu.

Metoda dovolila prozkoumat a osvětlit posledních 50 000 let vývoje lidstva. Mimo jiné se podařilo například vysvětlit, kdy vymřeli Neandrtálci, jak se v Evropě šířili lidé Kromaňonští a jak probíhala přeměna lovců a sběračů na zemědělce.

Analytické metody se samozřejmě vyvíjejí. Od sedmdesátých let je k dispozici AMS (hmotnostní spektrometrie kombinovaná s urychlovačem  částic), která umí měřit přímo izotop C-14, aniž by se musel rozpadat. Touto metodou se mohou měřit také daleko menší vzorky - což dovoluje nová a další využití. Na analýzu pomocí AMS stačí už i jen 1 miligram vzorku. Měření trvá jen asi hodinu. Přesnost měření je kolem 0,5 % - podle stáří vzorku to odpovídá několika desetiletím. Analýza pomocí AMS je samozřejmě o mnoho dražší - to je cena, kterou platíme za lepší a přesnější výsledky.

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 22.1.2018 8:00 | karma článku: 26,44 | přečteno: 1347x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,44 | Přečteno: 2424x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 386x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,03 | Přečteno: 678x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.