Proč je na horách větší zima než v nížinách?
Nemělo by být tedy v horách tepleji? Přesto je počasí v horách chladnější než v nížinách. V opravdu vysokých horách prakticky nikdy není opravdové horko, jaké známe z nížin. Už vůbec se nedá mluvit o teplotách, které panují na plážích - tedy přímo na úrovni mořské hladiny. Vysvětlení je v podstatě úplně jednoduché.
Vzdálené Slunce
Argument, který mluví o menší vzdálenosti od Slunce se nedá uplatnit. V porovnání s celkovou vzdáleností od naší centrální hvězdy je totiž rozdíl mezi nížinou a jakkoliv vysokým pohořím - mizivý. Slunce je od Země vzdáleno zhruba 150 000 000 km. I kdybychom uvažovali o maximálním možném výškovém rozdílu kolem 8 km - pořád je to jen 0,0000053 %.
Odpověď nabízí (jak jinak) fyzika
Za teplejší počasí v nížinách totiž nemůže vzduch. Jeho molekuly nepohlcují téměř žádné sluneční záření. To je ovšem naopak pohlcováno zemským povrchem.
Pokud je povrch Země rovný a leží prakticky kolmo k dopadajícím paprskům (jako například na pláži blízko rovníku), připadne na čtvereční metr pevného povrchu větší dávka sluneční energie, než je tomu v horách, kde dopadají sluneční paprsky pod větším úhlem. Stejné množství energie musí v horském terénu vyhřát větší plochu - je tedy jen logické, že výsledná teplota nebude stejná ale menší.
Za relativně chladné počasí v horách je zodpovědný ještě jiný faktor. Je jím rozpínání vzduchu. Zahřátý vzduch je lehčí než jeho chladný kolega. Nic mu nebrání v tom, aby se přemisťoval do větších výšek. Tam ale panuje menší tlak - objem nahřátého vzduchu je tedy ve větší výšce vyšší. Postupné zvětšování objemu s sebou ale přináší ještě jednu změnu - postupné snižování teploty. V praxi to znamená, že se s každými 100 metry nadmořské výšky sníží teplota o 0,8 °C.
Díky tomu také nefunguje představa, že se hory mohou ohřát teplým vzduchem z nížin.
Opačný efekt, kdy se stlačovaný vzduch nahřívá, znají cyklisté, kteří pumpují pneumatiky svého kola. Pumpička, která stlačuje vzduch na 2 - 3 násobek hodnoty běžného tlaku, se během pumpování pneumatiky nahřívá.
Třetím “viníkem” chladného horského počasí je vlastně efekt, který je následkem rozpínání vzduchu ve větších výškách. Řidší vzduch obsahuje méně molekul, kterým by se dala předávat energie.
Všechny tři procesy pak způsobují, že dokonce i v době, kdy v nížině panuje nesnesitelné vedro, je na vysoké hoře jen příjemná vyšší teplota.
Dobře je to vidět na příkladě ostrova Tenerife. Je to španělský ostrov, největší ze sedmi Kanárských ostrovů v Atlantském oceánu. Geopoliticky sice patří k Evropě, ale geograficky je součástí afrického regionu. Leží přibližně 320 km od pobřeží Maroka.
Topografickou dominantou ostrova je nejvyšší hora ŠpanělskaPico de Teides nadmořskou výškou 3 718 m.
Ostrov vzdáleně připomíná trojúhelník. V jeho centru se nachází nevyhaslá ale dnes jen málo aktivní sopka. Tady se také nachází rozsáhlá náhorní plošina a uprostřed ní - nejvyšší hora Španělska.
Porovnejme teploty na nejvyšším bodě ostrova a na plážích v městě Puerto de la Cruz, které se na obrázku nachází přibližně uprostřed levé strany pomyslného trojúhelníku, který ostrov připomíná.
Zatímco se na úrovni mořské hladiny v Puerto de la Cruz dnes odpoledne můžete dočkat 21 °C, je na vrcholku Teide mrazivých -2 °C (zdroj: weather.com). V národním parku, náhorní plošině pod vrcholem vulkánu, se dnes naměří kolem 10 °C.
Následkem vyšší nadmořské výšky by měla být teplota na náhorní plošině o 17 - 19 stupňů nižší než ve zmíněném městě. Vzhledem k tomu, že ji nahřívá Slunce dopadající v podobném úhlu jako na plážích, je zde ale teplota daleko vyšší. Přesto už se řidší horský vzduch nestihne nahřát tak dobře jako relativně hustý vzduch na úrovni moře.
Výstup na horu Teide je v zimních měsících znemožněn námrazou, i když se ostrov nachází poměrně blízko rovníku - a vy se můžete ve stejnou dobu, kdy na vrcholu hory panuje mráz, na jeho plážích (s trochou otužilosti) i vykoupat.
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,30
- Průměrná čtenost 1331x