Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pomáhá ocel proti vodnímu kameni?

12. 03. 2018 8:00:33
Esoterika nebo opravdová pomoc? Jak funguje ocelový pohlcovač kotelního kamene? (délka blogu 3 min.)

Kotelní kámen

Kotelní kámen je směs minerálů, které se vylučují ve formě pevného povlaku na stěnách nádoby, ve které vaříme vodu. V domácnosti se s kotelním kamenem setkáte nejspíše v kuchyni - čeká na vás ve vaší varné konvici. Je to nechtěné obohacení - voda se v konvici s usazeným kotelním kamenem ohřívá pomaleji, často je konvice navíc hlučnější.

Kotelní kámen může obsahovat různé sloučeniny: uhličitan vápenatý, síran vápenatý, křemičitan vápenatý, křemičitan hořečnatý, hydroxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý, chlorid vápenatý, síran hořečnatý, aj. Na jeho odstranění se používají různé tzv. změkčovací prostředky, které většinou zpomalují nebo zabraňují usazování.

Kotelní kámen - pravé požehnání pro esoteriku

Nejspíše jste se s nimi také už setkali. Čas od času se na trhu objeví také nějaký zázračný prostředek proti kotelnímu kameni, který má mít tajemné složení a obejde se i bez aktivních chemických látek. V naprosté většině případů se samozřejmě jedná o nesmyslně předražené placebo. Jeho výrobci těží s (tu větším tu menším) úspěchem z neznalosti a důvěřivosti publika.

Moje osobní zkušenost se týká vychytralého systému, který si říkal “Plocherův”. Měl pomocí jakési vybájené “vitální síly” působit na trubky, kterými voda protékala - zatímco síla v ní zpracovávala maličké krystalky vodního kamene do okrouhlejší formy, takže pak neměly mít tendenci k usazování. V tajemné a velice drahé bedýnce byla směs obyčejné vaty a ústřižků alobalu. Firma, která tento bláznivý produkt před lety prodávala, se dnes zaobírá vitalizací vody a zeminy. Její dnešní zázračné (a nepříliš levné) bedýnky ovšem dnes krystaly ve vodě nerozpouští - dnes je naopak množí.

Jinou kategorií jsou lidové (tzv. “babské”) rady. Dnes se budu zabývat jednou z nich - na první pohled zvláštním a obyčejným předmětem, který je vyráběn k úplně jinému použití, přesto poměrně spolehlivě funguje i proti zanášení konvic kotelním kamenem.

Jak vlastně vzniká kotelní kámen?

Celý proces je v detailu komplikovaný - v neposlední řadě i proto, že součástí kotelního kamene mohou být různé soli. Princip je ale poměrně jednoduchý. Při zahřátí vody na vyšší teplotu z ní vyprchává CO2. Přitom se mění původně rozpustná (například vápenatá) sloučenina (kovová sůl) ve vodě na nerozpustnou. Nerozpustná sůl se pak ukládá na stěnách nádoby, ve které se voda ohřála.

Čím “tvrdší” je voda (čím více obsahuje patřičných solí, ze kterých se může tvořit kotelní kámen), tím rychleji probíhá usazování vrstvy kamene na stěnách nádob nebo trubek.

Tvrdá - tvrdší - nejtvrdší

Tvrdost se měří hned několika národními systémy - v našich končinách je to převážně německý systém. Německá jednotka odpovídá 0,18 milimolům iontů, rozpuštěných v litru vody. Francouzský stupeň odpovídá 0,1 milimolu, ruský 0,025 a anglický 0,14 milimolu na litr vody.

Jako velice tvrdou označuje německá stupnice vodu, která má hodnotu více než 21,3 německého stupně. Ale i středně tvrdá voda tvoří vodní kámen poměrně rychle. Poznáme ji podle hodnot 14 - 21,3 dH (německých stupňů tvrdosti). Pokud máte to štěstí a bydlíte v oblasti, kde je spíše měkká nebo velmi měkká voda (7,3 - 14 a méně než 7,3 dH), kotelní kámen ve varné konvici vás asi moc často nezlobí.

My ostatní se nemusíme nutně uchylovat k esoterice, čarovným a zpravidla i patřičně drahým zázračným krabičkám. Proti vodnímu kameni ve varné konvici stačí obyčejná - drátěnka.

Fyzikální lék - ocelová drátěnka

Na to, aby se mohl kotelní kámen usazovat v nádobě, musí najít pevnou plochu, na které se uchytí. V běžné varné konvici moc pevné plochy nenajde a nemá moc na výběr - jsou tu stěny nebo dno. Dá se to ale změnit - tím, že kotelnímu kameni nabídnete velké množství jiné plochy, na kterou by se mohl přichytit.

Optimální volbou je - běžná ocelová drátěnka, která má původně sloužit k čistění hrnců. Skládá se z velkého množství jemných, stočených nebo dokonce vzájemně propletených drátků nebo ocelových (nerezových) smyček. Hladký kovový materiál má dokonce další výhodu - je antibakteriální.

Jak funguje anti-drátěnka

Drátěnka nabízí daleko větší plochu než samotná varná konvice. kotelní kámen nedělá rozdíly - vezme s radostí zavděk jak stěnami a dnem konvice, tak povrchem drátěnky.

Je jen logické, že pokud připadá na drátěnku například 19/20 celkové volné plochy v konvici, usadí se na ní také 19/20 kotelního kamene. Znečištění konvice musí být pak jen dvacetinové oproti původnímu stavu bez drátěnky.

Tímto jednoduchým trikem se sice nedá usazování kamene úplně vyloučit, ale dá se citelně zpomalit - bez podvodů, esoteriky ... a nakonec i bez chemických sloučenin ke změkčování vody.

Použitá a kotelním kamenem znečištěná drátěnka se mimochodem nemusí hned vyhazovat. Kámen se dá samozřejmě odstranit stejnými prostředky, které byste použili pro varnou konvici.

Proti usazování kamene funguje - ale je drátěnka také zdravotně neškodná?

Drátěnky bývají většinou spojené s představou špinavého nádobí. Dávat je do vody, kterou později budeme pít?

Zdravotní rizika nehrozí v případě, že použijete novou a čistou drátěnku. Je vyrobena ze stejného materiálu jako vaše hrnce a s největší pravděpodobností také vaše varná konvice - z nerezové oceli.

Autor: Dana Tenzler | pondělí 12.3.2018 8:00 | karma článku: 24.83 | přečteno: 763x


Další články blogera

Dana Tenzler

Barevný přelud - duha (2)

Jak vzniká mnohočetná duha? Co je to noční duha? Kde se dá vidět kruhová duha? Jak si vyrobit vlastní domácí duhu a jak se dá duha odčarovat? (délka blogu 5 min.)

24.5.2018 v 8:00 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 269 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou zajít chuť na … margarín

Dlouholetý souboj mezi průmyslem, který vyrábí máslo a margarín, skončil remízou. Nedá se říci, co je zdravější - nové a nové studie nevrhají na věc ani trochu světla. (délka blogu 5 min.)

21.5.2018 v 8:00 | Karma článku: 35.36 | Přečteno: 3774 | Diskuse

Dana Tenzler

Co všechno víte o duhách?

Jak je hluboká duha? Jak vzniká a proč je prostor uvnitř duhy světlejší, než jeho okolí? (délka blogu 5 min.)

17.5.2018 v 8:00 | Karma článku: 22.90 | Přečteno: 534 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou zajít chuť na … chleba

Co se dá najít v dnešním chlebu? Průmyslovou výrobu chleba doprovází zajímavé triky. (délka blogu 10 min)

14.5.2018 v 8:00 | Karma článku: 32.20 | Přečteno: 3100 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barevný přelud - duha (2)

Jak vzniká mnohočetná duha? Co je to noční duha? Kde se dá vidět kruhová duha? Jak si vyrobit vlastní domácí duhu a jak se dá duha odčarovat? (délka blogu 5 min.)

24.5.2018 v 8:00 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 269 | Diskuse

Karel Tejkal

Biblický realismus

Socialistický realismus, lidová demokracie... Mnozí z nás si ještě vzpomínají na adjektiva, kterými režim před rokem 1989 ideologicky vylepšoval některé obecné, režimu nepohodlné pojmy.

23.5.2018 v 19:48 | Karma článku: 10.58 | Přečteno: 291 | Diskuse

Libor Čermák

Velké sloní záhady

Sloni jsou úžasná stvoření. Ví se, že mají jak empatii, tak i značný díl inteligence. Já bych však chtěl upozornit i na další zajímavé záhady, které jsou s tímto největším suchozemským savcem spojeny.

22.5.2018 v 6:40 | Karma článku: 15.83 | Přečteno: 495 |

Daniel Schubert

Antibiotická krize neexistuje. Lékem infekčních nemocí je intravenózní vitamín C

Článek má celkově necelé 2 A4 strany textu ke čtení. Zbytek "objemu" článku zabírají obrázky a vyčerpávající literatura na konci pro další studium zvědavých čtenářů.

21.5.2018 v 18:26 | Karma článku: 24.28 | Přečteno: 1560 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou zajít chuť na … margarín

Dlouholetý souboj mezi průmyslem, který vyrábí máslo a margarín, skončil remízou. Nedá se říci, co je zdravější - nové a nové studie nevrhají na věc ani trochu světla. (délka blogu 5 min.)

21.5.2018 v 8:00 | Karma článku: 35.36 | Přečteno: 3774 | Diskuse
Počet článků 445 Celková karma 26.41 Průměrná čtenost 812

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.