Čím je cítit kov?

Mají kovy svůj vlastní zápach? Typicky kovová vůně skutečně existuje, i když nepochází z kovu samotného. (délka blogu 3 min.)

Kov sám o sobě páchnout nemůže. Na to, abychom vnímali vůni nějaké látky, musí její molekuly opustit předmět a dostat se vzduchem k našim čichovým buňkám. Kovy se  při normální běžné teplotě obyčejně nijak znatelně nevypařují. Molekuly, které bychom mohli cítit je neopouštějí nebo je neopouštějí v takové míře, abychom si toho všimli.

Přesto ale vnímáme typickou “kovovou” vůni - například tehdy, když držíme v ruce delší dobu kovovou minci. Jak je to možné?

Kovový zápach

Je jen logické, že pokud nepáchnou kovy samotné, musí vznikat aromatická látka, kterou vnímáme jako kovový zápach, při kontaktu kovu a naší kůže.

Jedná se o chemickou reakci lipidperoxidů, které se nacházejí na kůži - a železa. Železo, které je v kovovém předmětu v původní neoxidované formě, za přispění látek nacházejících se v potu oxiduje. Vznikající iont Fe+II (pro zjednodušení látka “A”) rozkládá lipidperoxidy (pro zjednodušení látku “B”), nacházející se na povrchu kůže. Tím vznikají další sloučeniny, říkejme jim pro zjednodušení “C”. Právě ony pak jsou zodpovědné za zápach, který identifikujeme jako kovový.

Podobný zápach mimochodem cítíme tehdy, když rozetřeme po povrchu kůže krev. Je to jen logické. I krev (červené krvinky) obsahují iont Fe+II.

Analogické procesy probíhají také za přítomnosti mědi, takže i měď způsobuje na naší kůži kovový zápach.

Jiný kovový  zápach

Někdy je kov cítit jiným, trochu čpavým, česnekovým zápachem. Danou vůni označujeme často jako “ocelovou”. Za tu jsou pro změnu odpovědné sloučeniny fosforu.

Vznikají podobně jako u čistého železa chemickou reakcí mezi kovovým materiálem a potem na lidské kůži. Vznikají tak specifické sloučeniny fosforu, například methylfosfin a dimethylfosfin. Právě ony pak páchnou po česneku.

Oba jevy jsou samozřejmě hodně specifické. Některým lidem se potí ruce intenzivněji, takže si daného jevu snáze všimnou. Zkuste chvíli mnout v (ne právě umyté) ruce měděnou minci nebo ocelový předmět. Cítíte zmiňovanou vůni?

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 19.3.2018 8:00 | karma článku: 26,30 | přečteno: 3608x