Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Astrologie - jedna z prodejných sester skutečné vědy

Fungující - nefungující astrologie. Forerův efekt. Fyzikální nesmyslnost astrologie. Budoucnost astrologie. (délka blogu 5 min.)

Astrologie (tak jak ji vnímá západní tradice) zkoumá vztah mezi nebeskými tělesy a jevy na Zemi. Nezabývá se přitom příčinami a rezignuje na vysvětlení. Zároveň se astrologie orientuje spíše na zkušenosti a tradici než na měřitelných a statisticky zpracovatelných výzkumech, tak jak je vyžaduje moderní věda. Astrologie - to je interpretace jevů, nikoliv vědecké poznání. Tolik poučka…

Příznivci astrologie argumentují hlavně tím, že astrologické předpovědi nakonec přeci jenom fungují. Něco tedy na této pavědě musí být! Nějaké magické zrnko poznání se musí v astrologii skrývat. Spoustu lidí to přitahuje - vždyť kdo by nechtěl mít ve svém životě trochu magie?

Fungující - nefungující astrologie

Jak je možné, že někteří z  nás vnímají astrologii jako funkční? Pavěda slaví největší úspěchy tam, kde jde o zpětné analýzy jevů. Určitý konkrétní stav už proběhl - a teď jde už jen o to, propojit ho s “vesmírnými” vlivy. Je to až příliš jednoduché. Astrologové mají k dispozici obrovský arzenál vágních a nic neříkajících vět. Z něj si musí vybrat ty, které odpovídají danému jevu. Celou věc doplní popisem stavu té či oné planety. To, že se “Merkur nacházel tam a tam” je nesporná skutečnost, celý konstrukt tedy dostává punc vědeckosti a korektnosti.

Ale ani tam, kde zkoumaný jev ještě neproběhl, to nemá astrolog moc komplikované. Při předpovědích budoucnosti využívá tzv. Barnumova efektu.

Barnumův (a Forerův) efekt

Astrologové to nebudou číst rádi. Trik, který už po staletí používají, byl dávno odhalen a dokonce i pojmenován. Forerův efekt (též Barnumův efekt nebo barnumský efekt) dostal jméno podle P. T. Barnuma, který byl (jak příznačné) ... majitelem cirkusu.

Jedná se o obecně platný psychologický fenomén. Člověk má tendenci akceptovat jakékoli obecné a vágní popisy osobnosti jako “pravé” a přímo odpovídající jeho osobě. Dělá to hlavně tehdy, když se mu jeho horoskop líbí.

Poprvé ho popsal psycholog Bertram R. Forer. Ten si ho vysvětloval jako projev lidské důvěřivosti. Jedná se o společné působení naivity, naděje, přání a jedné z nejužitečnějších lidských vlastností - schopnosti vyvozovat smysl jevů ze zkušeností, které děláme.

Dalo by se říci, že je lidská psychika konstruována tak, že Forerovu jevu prostě musíme podlehnout. Čím naivnější a bezelstnější - tím ohroženější jsme.

Tvorba “správné” předpovědi

Pokud chcete využít Forerův efekt, musíte své hodnocení a proroctví formulovat neurčitě, mělo by ale obsahovat nejen negativní, ale také pestrou škálu pozitivních předpovědí. Jedna z nich už se na danou situaci bude hodit - a váš klient bude ochoten vidět proroctví jako pravdivé. My lidé totiž máme tendenci vnímat jako pravdivé to, co se nám líbí.

Dále musíte označit svou práci jako individuální a ušitou klientovi přímo na tělo. Každý klient má rád, když se zabýváte přímo jím samotným.

Pokud už vydáváte negativní hodnocení, je potřeba, abyste ho prezentovali jako výrok nějaké vyšší moci nebo alespoň vyšší autority.

Nejlepší klientelou jsou lidé nejistí a ti, kteří se nacházejí v těžké životní situaci, lidé hledající oporu. Optimální zákazník přijde sám od sebe.

Fyzikální nesmyslnost astrologie

Na malou chvíli si představme, že by astrologie skutečně mohla fungoval. Předpovídala by pozemské děje na základě pohybu a existence vesmírných těles. To zní docela vědecky, má to ale jeden háček.

Astrologie je, jak se zdá, pěkně vybíravá. Starší astrologické proudy využívají ke svým předpovědím jen několik planet. Přesněji - byly to ty planety, které byly kdysi dávno (v době, kdy se původní astrologie vyvíjela) vidět na obloze pouhým okem. To je logické. To, co dávní mudrci neznali, nemohli ani využít ve své práci.

Tehdejší astrologové samozřejmě nemohli nic vědět o existenci vzdálenějších planet. Znali jen Merkur, Venuši, Mars a Jupiter, později se k nim připojil také Saturn. Díky své velikosti na nebi měly samozřejmě klasicky velkou “váhu” a hodnotu Měsíc se Sluncem.

Přitom se u astrologických vlivů planet jednoznačně nejednalo o vlivy, které by mohly být nějak spojeny s jejich fyzikálními vlastnostmi. Pak by totiž nemohl mít relativně malý Merkur stejný význam jako obří planeta Jupiter.

Znamená to tedy, že se vliv planet od samého počátku astrologie omezoval jen na jejich pouhou existenci a polohu na nebeské sféře.

To je samozřejmě pro astrologii velice nešťastné. Časem se totiž zlepšily možnosti pozorování oblohy. To s sebou přineslo objevy dalších planet a jiných těles Sluneční soustavy.

Znamená to, že dříve ignorované planety zjevně nemají žádný astrologický význam - staré horoskopy, vypracované bez jejich vlivu, byly totiž shledávány stejně funkčními jako dnešní horoskopy, ve kterých se už počítá s daleko větším množstvím vesmírných objektů.

Jsou nesprávné ty horoskopy, které počítají jen s několika planetami - nebo jsou nesprávné ty, které ve svých výpočtech uplatňují každou z nich - včetně vlivů nově objevených vesmírných těles (například asteroidů)?

Problematické Pluto

Kritici astrologie si mohou dovolit dokonce i trochu zlomyslné radosti. Působí ji vzdálené Pluto.

Moderní astrologie se snaží vyrovnat s narůstajícím počtem objevených planet tím - že je jednoduše adoptuje. Zoufalá snaha o propojení vědy (nových objevů) a pavědy astrologie samozřejmě ani tady nemohla dopadnout moc dobře.

Astrologové například neumějí dodnes vysvětlit, proč má takovou “moc” zrovna Pluto a ne některý z jiných objektů v Kuiperově pásu. Vždyť Pluto není ani jedinečným ani největším z nich. Ve skutečnosti se dá astrologická důležitost Pluta vysvětlit jen tím, že ho kdysi kdosi nazval planetou. Když byl Plutu status planety opět odebrán, nepotěšilo to nejen jeho skalní příznivce - nešťastní z toho museli být hlavně sami nebozí astrologové.

Budoucnost astrologie

Vývoj jde dnes kupředu mílovými kroky. Astrologie je tedy nucena adoptovat další a další vesmírná tělesa. Dnes se vytvářejí horoskopy, které využívají dokonce “vlivu” planetek typu Ceres. Jistě se zanedlouho dočkáme i horoskopů, které budou využívat existence Jupiterových nebo Saturnových měsíců. Pochybuji, že to bude fanouškům astrologie vadit. Vždyť už dnes nikdo nenamítá nic proti použití fiktivních těles (například neexistující planety Vulkan).

Ani tady se ale vývoj nezastaví…

Nebe je poseté hvězdami. U téměř každé z nich (dokonce i u těch, které nevidíme, protože jsou příliš málo jasné - a ty tvoří ve vesmíru téměř tři čtvrtiny hvězdné populace) se nachází větší nebo menší rodina planet. Co víc - větší z nich mají nejspíše podobně jako náš Jupiter vlastní rodinu velkých měsíců, srovnatelných svou velikostí s naším vlastním Měsícem.

Všechny ty tisíce nově objevených planet by samozřejmě měly dostat šanci a uplatnit svůj vliv na naše životy!

Až tohle astrologům dojde, můžeme se těšit na první - alien horoskopy. Cítíte, že nepocházíte z této planety? Jistě to nebude problém. Odborník vás jistě rád zásobí horoskopem z Alfa Centauri…

 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 19.4.2018 8:00 | karma článku: 27,83 | přečteno: 1063x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2448x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.