Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechte si se mnou nechat zajít chuť na… křupky

Slaná pochoutka chutnající po burácích - v sobě skrývá překvapení. Buráků je v ní v lepším případě jen třetina. Zbytek je - moderní potravinářská fyzika a chemie. (délka blogu 5min.)

Název “křupek” se odvozuje od slova křupat. Není tedy divu, že jsou křupky křupavou, většinou slanou pochoutkou. Co už možná překvapením je … nejsou vyrobené z arašídů, jejichž chuť mají. Hlavní surovinou je daleko levnější kukuřice.

Svou texturu a křupavost získávají díky minimálnímu obsahu vody a díky speciálnímu triku - extruzní technologii. Za požitek z křupek tedy může - fyzika.

Extruzní technologie

Slovo extruze se dá přeložit jako vytlačování. Obilovina se stlačí a nahřeje. Pak se pomocí šneku dopraví k trysce, ze které je vytlačována. Přitom probíhá rozpínání struktury a uvolňuje se voda. Rozhodujícím parametrem je přitom teplota extrudované směsi. Podle toho, jak silně je při nahřátá, se utváří i výsledná struktura potraviny. Při vysoké teplotě a díky uvolňování vody se například při extruzi tvoří z původně pevné látky pěna.

Vraťme se ale zpět ke křupkám. I když chutnají po burských oříšcích, je v nich arašídů (v lepším případě) jen necelá třetina. Hlavní surovinou pro výrobu křupek je … levná a všudypřítomná kukuřice.

Fyzikálně vylepšená obilovina

Zatímco výrobci poskytuje extruzní technologie hned několik výhod (snížení nákladu, protože na extruzi se hodí i nepříliš kvalitní mouka s libovolnou velikostí částic, snížení nutných investic - stroje jsou univerzální a snadno se na nich mění sortiment výrobků, rychlejší a jednodušší technologie), na zákazníka čeká jedno překvapení: extrudované obiloviny jsou všeobecně lépe stravitelné. Čím stravitelnější surovina, tím více energie z ní tělo získá. Co to znamená pro pověstnou štíhlou linii si každý domyslí sám.

Energetická bilance křupek samozřejmě není jen zásluha fyzikálně vylepšené obiloviny. Křupky obsahují ještě jiné zajímavé ingredience.

Tuk

Někteří výrobci hrdě uvádějí, že je v jejich křupkách zpracován jen výtečný a neuvěřitelně  zdravý slunečnicový olej. Asi to dělají právem, protože jejich konkurence sahá k daleko levnějšímu palmovému oleji. Palmový olej má špatnou pověst, takže i nejlevnější “běžný” olej, pro jehož výrobu se nemusí vypalovat deštné pralesy, je asi z morálního hlediska lepší volbou. Tuku je v křupkách okolo třetiny jejich vlastní váhy a na energetické hodnotě potraviny se tedy účastní lvím podílem.

Pro srovnání  - 100 g křupek má takovou energetickou hodnotu, která odpovídá zhruba 100 g čokolády.

Arašídy

Jak je zmíněno výše, obsahuje výrobek také zhruba třetinu arašídů. Není to ale pravidlem. Na našem trhu se vyskytují také druhy křupek, které viděly arašídy jen “z rychlíku” anebo v nich burské oříšky vůbec nejsou. Výrobce si prostě zjednoduší práci a zároveň zlevní výrobu tím, že sáhne po aromatu, které arašídy imituje.

Pokud výrobce použije skutečné arašídy, musí je nejprve jemně nasekat a poté rozmělnit.Vznikne tak arašídové máslo, které se přidává k tukům, kterými se výrobek později vylepšuje.

Je zajímavé, že některé státy se obejdou i bez arašídových aromat. V USA je například výrobek, který je identický s našimi křupkami, aromatizovaný sýrem. V Japonsku se naopak křupky dělají ve sladké variantě a slanou verzi znají jen z dovozu.

Emulgátory

K některým křupkám přidávají výrobci emulgátory. Typicky jsou to látky, které nesou označení E471 -mono- a diglyceridy mastných kyselin. Možná se na ně pamatujete z mého blogu o zmrzlinách. Vyrábějí se rozkladem tuků pomocí kyselin.

 

Emulgátory se v emulzích chovají jako dohazovači. Zprostředkovávají v potravině dobré vztahy mezi tukovou a vodní fází. Jedním z přirozených emulgátorů je vaječný žloutek, E471 je ale jednoznačně levnější nebo technologicky výhodnější, usoudili výrobci křupek.

Sušený med

Tato poněkud zvláštní surovina je opravdu částečně med v podobě prášku. Další část tvoří maltodextrin, který má roli plnidla a nosiče “medové” chuti. Je to s podivem, ale někteří výrobci mají skutečně potřebu své křupky trochu osladit.

Sůl

Bez soli by vám křupky, podobně jako jiné obiloviny, nejspíš moc nechutnaly. Sůl je spolu s tukem nosičem chuti. V křupkách se na 100 gramů výrobku nachází kolem 2 gramů soli.

Glutamát

Někteří výrobci mají nejspíš dojem, že arašídová chuť sama o sobě nestačí. Do křupek tedy přidávají glutamát (E621).

Ten se často používá v potravinářském průmyslu pro zvýšení intenzity chuti pokrmu. Množství volného glutamátu v potravinách je ovšem možné zvýšit ještě jiným způsobem - přídavkem hydrolyzátu zdroje bohatého na proteiny. Pak se glutamát nemusí označovat jako surovina, ze které byla potravina vyrobena.

A právě tento trik používají i někteří výrobci křupek. Glutamát má stejně jako palmový olej špatnou pověst, na obalu tedy nenajdete jeho pravé jméno. Je tu označen například jako výtažek z droždí, extrakt z pekařského droždí, bílkovinný hydrolyzát, kvasnicový extrakt nebo kvasnicový výtažek.

Mé blogy o nechutných chutných potravinách často končí návodem, jak si vyrobit jejich domácí a nešizenou verzi. V případě křupek to nejde - pokud nejste vlastníkem drahého extrudéru. Nezbývá tedy než otevřít sáček s křupkami - nepročítat složení a rychle je sníst.

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 11.6.2018 8:00 | karma článku: 31,08 | přečteno: 2761x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,63 | Přečteno: 180x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,44 | Přečteno: 501x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2636x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,20 | Přečteno: 401x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,31 | Přečteno: 705x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18,  aktualizováno  13:34

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.