Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chemie v kuchyni - je silikon škodlivý?

Formy na pečení, které se dají lehce umýt, stěrky, chňapky a podložky - kdo by neznal silikonové pomocníky? Může být silikon škodlivý? (délka blogu 5 min.)

Některé silikonové formy lehce páchnou. To vyvolává pochyby, zda je silikon tak neškodný, jak se říká. Neuvolňují se z něj škodliviny? Mám pro vás jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Naprostá většina forem, chňapek a jiných silikonových pomocníků není zdraví škodlivá. Není to ale úplná samozřejmost.

Struktura silikonu - geniální chemický prvek křemík

Silikony jsou ve své podstatě polymery, tím se neliší od jiných známých umělých hmot jako například PVC. Silikony mají ovšem jinou strukturu.

Molekuly polymerů vypadají jako dlouhé řetězce, ve kterých se střídají určité specifické skupiny. U silikonů jsou to tzv. siloxanové skupiny. Jejich základem je atom křemíku (silicium), na který se váže kyslík. Ne náhodou vám podobné uskupení připomíná jiný materiál - písek. V něm je jeden atom křemíku spojen se dvěma atomy kyslíku.

Sama o sobě tedy není struktura silikonu zdraví škodlivá, není v ní nic, co by mělo být toxické. Základní strukturu silikonu (siloxanový řetězec) vidíte v dolní části obrázku. Střídají se v něm atomy křemíku a kyslíku.

Záleží samozřejmě také na tom, které další molekulární skupiny se naváží na další volné vazby (zde znázorněné jako svislé čáry). Může to být například další kyslík a na něj dále vázaný křemík - nebo například skupina CH3, apod. V tzv. potravinářských silikonech se dbá na to, aby polymer neobsahoval žádné zdraví škodlivé součásti. Ze samotného polymeru tedy strach mít nikdo nemusí.

Škodliviny se ovšem mohou do silikonu dostat spolu s barvivy nebo plnidly. Samotný silikon je totiž bílá gumovitá hmota. Nevypadá moc sympaticky. Pro další použití - například jako materiál pro kuchyňské pomocníky musí být dále zpracovávána, “vylepšována” a barvena. Záleží na výrobci - dodržuje skutečně dané technologie? Vyhýbá se zdraví škodlivým přísadám - nebo je pro něj daleko důležitější zisk?

Dnes asi nikoho nepřekvapí, že se téměř všechna levná silikonová “pomáhátka” vyrábějí v Číně. V zemi, ve které panují poněkud jiné poměry než v Evropě. Přesto - i tady, jak se zdá, se dodržují určité předpisy. Organizace, která se specializuje na testy nezávadnosti výrobků (něm. Ökotest) provedla před několika roky testy silikonového kuchyňského nářadí - a zjistila, že jsou všechny tehdy prozkoumané silikonové výrobky zdraví neškodné. Přesto není vyloučeno, že se právě vy setkáte s lehce páchnoucím a tedy pochyby vyvolávajícím materiálem.

Proč některé silikony páchnou a jiné ne? Výroba silikonu

Základním materiálem pro výrobu silikonu je práškový křemík a chlormetan (CH3-Cl). Ano, chlormetan je sloučenina, obsahující chlor. Na tomto místě si jistě vzpomenete na známé PVC, ze kterého se při spalování uvolňuje chlor nebo jeho sloučeniny. U silikonu ale nebezpečí nehrozí - chlor se z materiálu odstraní už v průběhu jeho výroby.

Přesněji - křemík a chlormetan se za vysoké teploty (kolem 300 °C) a za účasti mědi coby katalyzátoru mění na jinou sloučeninu - chlormetansilan. Dalším stupněm výroby je tzv. hydrolýza, tedy rozklad pomocí vody. Výsledkem je vznik silanolu, který se dále při zvýšené teplotě nechá kondenzovat a polymerizovat. Právě při hydrolýze se chlor spojí s atomem vodíku a vytvoří kyselinu, sloučeninu, která pak budoucí silikon opustí.

Potenciálně nebezpečný chlor tedy z molekuly budoucího silikonu mizí už kdesi uprostřed výrobního procesu.

Přesto může v materiálu zůstávat zbytek katalyzátorů nebo podpůrných látek, které se používají na zlepšení tuhnutí materiálu (peroxidy, apod.) Proto se silikon pro kuchyňské použití podrobuje po obarvení, “vylepšení” a formování - ještě jednomu technologickému kroku - temperuje se.

Při teplotě kolem 200 °C se nechá zhruba 4 hodiny “vydýchat”. Během temperování se uvolní zbytky těkavých látek, které by mohl výrobek obsahovat.

Opět jedna špatná a jedna dobrá zpráva

Nejprve ta špatná. Temperování je samozřejmě ekonomicky náročný krok - teplo musí někdo vyrobit a zaplatit. Právě na něm se tedy snaží někteří výrobci ušetřit.

A teď dobrá zpráva. Pokud se vám do rukou dostane silikonový pomocník, který lehce páchne - nemusíte ho vyhazovat. S největší pravděpodobností není toxický - a potřebuje jen vytemperovat. To můžete udělat sami.

Dejte ho do trouby a nahřívejte ho po dobu několika hodin na teplotu zhruba 200 °C. Přitom se materiál zbaví zbytku těkavých látek - a to, co v něm zbude, už je zdraví neškodné.

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 10.9.2018 8:00 | karma článku: 33,22 | přečteno: 10670x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 174x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,82 | Přečteno: 360x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,16 | Přečteno: 300x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,17 | Přečteno: 258x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 14,38 | Přečteno: 279x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 15,90 | Přečteno: 299x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,39 | Přečteno: 306x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,21 | Přečteno: 405x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,71 | Přečteno: 512x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,56 | Přečteno: 564x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,91 | Přečteno: 345x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,57 | Přečteno: 405x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,49 | Přečteno: 352x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,04 | Přečteno: 437x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 519x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,13 | Přečteno: 302x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,74 | Přečteno: 432x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,65 | Přečteno: 362x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 263x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Indie a Japonsko plánují další misi na Měsíc - tentokrát společně

Indická organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) a Japonská agentura pro průzkum vesmíru (JAXA) plánují další lunární misi. (délka blogu 3 min.)

8.2.2024 v 8:00 | Karma: 14,35 | Přečteno: 176x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 967
  • Celková karma 19,01
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.