Úterý 28. ledna 2020, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. ledna 2020 Otýlie

Chemie v kuchyni - je silikon škodlivý?

10. 09. 2018 8:00:09
Formy na pečení, které se dají lehce umýt, stěrky, chňapky a podložky - kdo by neznal silikonové pomocníky? Může být silikon škodlivý? (délka blogu 5 min.)

Některé silikonové formy lehce páchnou. To vyvolává pochyby, zda je silikon tak neškodný, jak se říká. Neuvolňují se z něj škodliviny? Mám pro vás jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Naprostá většina forem, chňapek a jiných silikonových pomocníků není zdraví škodlivá. Není to ale úplná samozřejmost.

Struktura silikonu - geniální chemický prvek křemík

Silikony jsou ve své podstatě polymery, tím se neliší od jiných známých umělých hmot jako například PVC. Silikony mají ovšem jinou strukturu.

Molekuly polymerů vypadají jako dlouhé řetězce, ve kterých se střídají určité specifické skupiny. U silikonů jsou to tzv. siloxanové skupiny. Jejich základem je atom křemíku (silicium), na který se váže kyslík. Ne náhodou vám podobné uskupení připomíná jiný materiál - písek. V něm je jeden atom křemíku spojen se dvěma atomy kyslíku.

Sama o sobě tedy není struktura silikonu zdraví škodlivá, není v ní nic, co by mělo být toxické. Základní strukturu silikonu (siloxanový řetězec) vidíte v dolní části obrázku. Střídají se v něm atomy křemíku a kyslíku.

Záleží samozřejmě také na tom, které další molekulární skupiny se naváží na další volné vazby (zde znázorněné jako svislé čáry). Může to být například další kyslík a na něj dále vázaný křemík - nebo například skupina CH3, apod. V tzv. potravinářských silikonech se dbá na to, aby polymer neobsahoval žádné zdraví škodlivé součásti. Ze samotného polymeru tedy strach mít nikdo nemusí.

Škodliviny se ovšem mohou do silikonu dostat spolu s barvivy nebo plnidly. Samotný silikon je totiž bílá gumovitá hmota. Nevypadá moc sympaticky. Pro další použití - například jako materiál pro kuchyňské pomocníky musí být dále zpracovávána, “vylepšována” a barvena. Záleží na výrobci - dodržuje skutečně dané technologie? Vyhýbá se zdraví škodlivým přísadám - nebo je pro něj daleko důležitější zisk?

Dnes asi nikoho nepřekvapí, že se téměř všechna levná silikonová “pomáhátka” vyrábějí v Číně. V zemi, ve které panují poněkud jiné poměry než v Evropě. Přesto - i tady, jak se zdá, se dodržují určité předpisy. Organizace, která se specializuje na testy nezávadnosti výrobků (něm. Ökotest) provedla před několika roky testy silikonového kuchyňského nářadí - a zjistila, že jsou všechny tehdy prozkoumané silikonové výrobky zdraví neškodné. Přesto není vyloučeno, že se právě vy setkáte s lehce páchnoucím a tedy pochyby vyvolávajícím materiálem.

Proč některé silikony páchnou a jiné ne? Výroba silikonu

Základním materiálem pro výrobu silikonu je práškový křemík a chlormetan (CH3-Cl). Ano, chlormetan je sloučenina, obsahující chlor. Na tomto místě si jistě vzpomenete na známé PVC, ze kterého se při spalování uvolňuje chlor nebo jeho sloučeniny. U silikonu ale nebezpečí nehrozí - chlor se z materiálu odstraní už v průběhu jeho výroby.

Přesněji - křemík a chlormetan se za vysoké teploty (kolem 300 °C) a za účasti mědi coby katalyzátoru mění na jinou sloučeninu - chlormetansilan. Dalším stupněm výroby je tzv. hydrolýza, tedy rozklad pomocí vody. Výsledkem je vznik silanolu, který se dále při zvýšené teplotě nechá kondenzovat a polymerizovat. Právě při hydrolýze se chlor spojí s atomem vodíku a vytvoří kyselinu, sloučeninu, která pak budoucí silikon opustí.

Potenciálně nebezpečný chlor tedy z molekuly budoucího silikonu mizí už kdesi uprostřed výrobního procesu.

Přesto může v materiálu zůstávat zbytek katalyzátorů nebo podpůrných látek, které se používají na zlepšení tuhnutí materiálu (peroxidy, apod.) Proto se silikon pro kuchyňské použití podrobuje po obarvení, “vylepšení” a formování - ještě jednomu technologickému kroku - temperuje se.

Při teplotě kolem 200 °C se nechá zhruba 4 hodiny “vydýchat”. Během temperování se uvolní zbytky těkavých látek, které by mohl výrobek obsahovat.

Opět jedna špatná a jedna dobrá zpráva

Nejprve ta špatná. Temperování je samozřejmě ekonomicky náročný krok - teplo musí někdo vyrobit a zaplatit. Právě na něm se tedy snaží někteří výrobci ušetřit.

A teď dobrá zpráva. Pokud se vám do rukou dostane silikonový pomocník, který lehce páchne - nemusíte ho vyhazovat. S největší pravděpodobností není toxický - a potřebuje jen vytemperovat. To můžete udělat sami.

Dejte ho do trouby a nahřívejte ho po dobu několika hodin na teplotu zhruba 200 °C. Přitom se materiál zbaví zbytku těkavých látek - a to, co v něm zbude, už je zdraví neškodné.

Autor: Dana Tenzler | pondělí 10.9.2018 8:00 | karma článku: 31.50 | přečteno: 3854x

Další články blogera

Dana Tenzler

Proč vám chleba tvrdne ale chipsy naopak změknou?

Když necháte někde ležet kus chleba, časem ztvrdne. Pohozené chipsy ale naopak změknou. Proč se chovají rozdílně? (délka blogu 3 min.)

27.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 29.84 | Přečteno: 878 | Diskuse

Dana Tenzler

Co se děje s hvězdou Betelgeuze?

Dožijeme se v blízké době výbuchu supernovy? Změny, pozorované poslední dobou u hvězdy Betelgeuze. (délka blogu 3 min.)

23.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 30.73 | Přečteno: 854 | Diskuse

Dana Tenzler

Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci?

Všimli jste si, že v balíčku gumových medvídků nikdy nejsou modrá zvířátka? Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci? (délka blogu 3 min.)

20.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 33.43 | Přečteno: 1784 | Diskuse

Dana Tenzler

Vaří se voda v hrnci rychleji, když ji osolíte?

Vaří se osolená voda při stejné teplotě jako neosolená? A jak je to s potravinami - uvaří se rychleji v osolené nebo neosolené vodě? (délka blogu 10 min.)

16.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 33.44 | Přečteno: 1498 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Jan Tomášek

Co se děje kolem elektřiny... (2)

Dejme tomu, že v domácnosti je všechno v pořádku - do příslušných zásuvek je možné zapojit elektrické spotřebiče. Obvyklý je domácí střídavý rozvod o napětí 230 (dříve 220V).

28.1.2020 v 14:10 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 782 | Diskuse

Jan Tomášek

Co se děje kolem elektřiny...

Poněkud záhadný jev - elektrický proud - si patrně každý představuje různě - prokazatelně nejblíže se to blíží řetězovému předávání valenčních sil uvnitř vodičů - neboli sil přitažlivosti z jedné částice na druhou.

28.1.2020 v 11:20 | Karma článku: 10.47 | Přečteno: 587 | Diskuse

Dana Tenzler

Proč vám chleba tvrdne ale chipsy naopak změknou?

Když necháte někde ležet kus chleba, časem ztvrdne. Pohozené chipsy ale naopak změknou. Proč se chovají rozdílně? (délka blogu 3 min.)

27.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 29.84 | Přečteno: 878 | Diskuse

Jan Tomášek

V zajetí počítačů 3 (matematická logika a technika)

"Až za nás počítače budou přemýšlet" jsou slova jisté poměrně známé písně. Právě určité nasměrování k příznivější z nabídky různých možností je jedním z užitkových přínosů výpočetní techniky a celkově elektroniky různých účelů.

26.1.2020 v 20:48 | Karma článku: 10.02 | Přečteno: 321 | Diskuse

Jan Fikáček

Jsou humanitní obory k ničemu? Nebo je třeba filosofie "sopka", která zcela mění náš svět?

Nejednou je možné v Česku zaznamenat pohrdlivé poznámky na adresu humanitních oborů. Názory, že jsou tyto k ničemu a že je to zbytečné vyhazování peněz, jsou celkem časté. K čemu je dobrá třeba taková filosofie? Úplně k ničemu?

26.1.2020 v 19:11 | Karma článku: 38.23 | Přečteno: 2356 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 26.66 Průměrná čtenost 1156

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Najdete na iDNES.cz