Co je hlasitější - teplá nebo studená voda?

29. 11. 2018 8:00:43
Co je to za otázku, napadne vás. Proč by měla být teplá nebo studená voda hlasitější? Na vině je, jak jinak - fyzika. (délka blogu 2 min.)

Voda ve sprše šumí. To nejspíš nikoho nepřekvapí. Denně jsme svědky toho, jak se voda po dopadu na tvrdou podložku rozstřikuje do malých kapek, jak probublává při vylévání z lahve nebo jak syčí při zalévání zahradní hadicí. Možná ale překvapí fakt, že se horká a studená voda akusticky chová rozdílně. Jedna z nich je hlasitější. Uhádnete která to je?

Na vině je fyzika - a její zákony

Vysvětlení je zároveň jednoduché a složité. Jednoduché proto, že tušíme, co způsobuje relativní hlasitost tekoucí kapaliny - a složitá proto, že se při tečení odehrávají různé jevy a konkrétní situace se může týkat různých modelů. Těm se věnovat nebudu. Je tu ale také jeden relativně jednoduchý vliv. Kromě technických parametrů hraje zásadní roli - viskozita dané tekutiny.

Jako viskozita se označuje...

... vlastnost kapaliny, která udává její tekutost. Čím vyšší viskozita, tím nižší tekutost. Látka s vysokou viskozitou teče pomalu. Vysokou viskozitu má například med, nízkou viskozitu mají třeba jednoduché tekuté uhlovodíky - ty jsou dokonce ještě tekutější než voda.

Souvislost začne být zjevná tehdy, když si představíte tekutiny s různou viskozitou a porovnáte jejich chování. Med, který má běžnou pokojovou teplotu, teče velice pomalu a velice potichu. Je asi těžko představitelné, že se na zemi rozstřikuje do malých, šumících kapek. Olej, který má zhruba stokrát nižší viskozitu, z lahve vyteče rychleji, přitom ale zůstává také poměrně potichu. Ani on nemá tendenci k vytváření hlučných efektů. U vody to už vypadá jinak. Ta má opět zhruba stokrát nižší viskozitu než olej - a její chování je proto daleko hlasitější.

Na základě těchto jednoduchých úvah se dá také odhadnout, jestli se chová hlasitěji teplá nebo studená voda.

Viskozita vody se (podobně jako je tomu u medu) mění s narůstající teplotou. Velice horká voda, která se nachází blízko bodu varu, má jen zhruba poloviční viskozitu, než jakou vykazuje její sestra, ochlazená téměř na 0 °C.

V praxi to pak znamená, že horká voda ve sprše šumí skutečně o něco hlasitěji než studená.

Ve sprše nejspíš tento rozdíl pouhým uchem nerozlišíte. Potvrdí vám ho až citlivější přístroje.

Jev má také zajímavé (i když jen teoretické) následky. Znamená to například, že vodopády by mohly být ještě hlasitější - kdyby v nich tekla horká voda místo relativně studené.


Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 29.11.2018 8:00 | karma článku: 26.29 | přečteno: 901x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 132 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.71 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...