Proč jsou některá vajíčka bílá a jiná hnědá?

Slepičí vejce mohou mít bílou, hnědou a někdy dokonce nazelenalou skořápku. Mohou za to geny, barva peří nebo dokonce potrava, kterou slepice dostávala? (délka blogu 5 min.)

Nejspíš nejrozšířenějším mýtem je, že se barva slepičích vajec řídí barvou peří. Bílé slepice by měly snášet bílá vejce - a zbarvené exempláře pak vejce více či méně zbarvená do hněda. Je to ovšem jen pověra.

Přírodní barva vajec se pohybuje od čistě bílé přes béžovou, nažloutlou (někdy dokonce nazelenalou) až po sytě hnědou. Souvislost s barvou peří bychom hledali marně. Hnědé slepice mohou stejně dobře snášet jak hnědá tak bílá vejce.

Ten, kdo kupuje vajíčka v supermarketu, si jistě všiml, že je je na trhu daleko více hnědých než bílých vajec. Je to dané nejspíše tím, že hnědá vajíčka vypadají “přírodněji” - a zákazník si je žádá víc než “technicky” vypadající čistě bílou variantu. Chuťově jsou všechna vejce podobná. I když je barva skořápky odlišná, na vnitřek vejce nemá její barva sebemenší vliv. Ten je identický a chutná prakticky stejně jak u bílých - tak u zbarvených vajec.

Proč snášejí slepice různě zbarvená vejce?

Hnědou barvu získávají vaječné skořápky díky pigmentům, které produkuje speciální žláza. Zbarvení vzniká díky červeným pigmentům pocházejícím z krve a žlutým pigmentům, které se tvoří ze žluči. Bílá vejce postrádají oba druhy pigmentu.

Kromě toho mohou být vajíčka dokonce také nazelenalá. Jsou to ta, která byla snesena slepicemi, které byly kříženy s rasou Araukana.

Araukana

 je plemeno kura domácího pocházející z Chile. Existuje ve dvou variantách - s ocasem a bez ocasu. Araukany chovali původně jihoameričtí indiáni zvaní Araukáni. Odtud pochází i název plemene. Slepice araukany snášejí zeleně tyrkysová vajíčka. Bývá to kolem 160 – 180 vajíček ročně, ta mají přitom hmotnost kolem 50 g. Vyšší snášky dosahují araukany, které mají ocas. Zdrobnělá forma plemene snáší kolem 150 vajíček s váhou 25 g. Díky netradiční barvě skořápky se tomuto plemenu přezdívá velikonoční slepice. Je to proto, že se jejich vejce nemusí před Velikonocemi nijak barvit.

Zelená barva skořápky slepičích vajec je způsobena biliverdinem. Biliverdin je zelené barvivo obsažené v žluči. Z chemického hlediska se jedná o lineární (necyklický) tetrapyrrol. Biliverdin vzniká rozkladem hemu, což je látka obsažená například v hemoglobinu.  

Jak poznat, jakou barvu mají vejce od určité slepice?

Na barvě peří tolik nezáleží, i když by se na první pohled mohlo zdát logické, že tmavě zbarvené slepice budou snášet vajíčka s tmavou skořápkou.

Za barvu vaječné skořápky mohou principiálně - geny. Je proto možné dopředu určit, jakou barvu budou mít vajíčka slepic určité rasy. Dá se odhadnout podle jednoho vnějšího znaku - barvy ušního závěsu (lalůčku pod uchem) nosnice. Když má tmavě červenou barvu, bude snášet hnědá vejce. Slepice s bílým ušním závěsem mají vejce bílá.

U jedinců smíšeného původu to není tak jednoduché. Nezbývá než se nechat jednoduše překvapit.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 4.4.2019 8:00 | karma článku: 27,53 | přečteno: 7907x