Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se chránit před ionizujícím zářením?

Kdo uteče, ten vyhraje, před radioaktivitou se ale dá chránit i jinak. Dá se odstínit. Co nás chrání před fotonovým zářením? (délka blogu 15 min.)  

V minulých blozích jsem rozebírala působení “radioaktivity” na živé organismy. Je jen logické, že nás nejvíce zajímá, jaké škody napáchá ionizující záření na našem zdraví.

Jeho interakce s neživou hmotou je ale neméně zajímavá. Dovoluje nám totiž, abychom se před radioaktivitou ochránili. Dnes už  naštěstí nejsme vydáni ionizujícímu záření na milost a nemilost, jak tomu bylo v dobách prvních vědeckých pokusů před sto lety. Víme, jakým způsobem snížit intenzitu škodlivého záření až na určitou málo nebezpečnou hodnotu.

Kdo uteče, ten vyhraje

Představte si následující situaci. Na silnici leží divný předmět, o kterém víte, že je silně radioaktivní. Co uděláte? Existuje jen jedna správná odpověď. Zachováte klid a … spořádaně utečete.

Důvod je jednoduchý - a může za něj (koho to překvapí?) fyzika. V případě bodového zdroje (za ten můžeme s trochou fantazie považovat i onen pomyslný zvláštní předmět, ležící na vozovce) se záření může šířit všemi volnými směry. Intenzita záření je pak závislá na výkonu zdroje a geometrii prostoru, který je v našem vesmíru třírozměrný.

Na obrázku vidíte příslušný matematický vzorec. Výkon zdroje ionizujícího záření je znázorněný písmenem P, intenzita záření v určité vzdálenosti písmenem I. Z geometrie třírozměrného prostoru vyplývá, že se intenzita záření zmenšuje s druhou mocninou vzdálenosti.

Ze vzorce pak dále vyplývá, že se intenzita dá změnit dvěma různými způsoby: snížením výkonu zářiče (což je v případě radioaktivního předmětu spíše nepravděpodobné), nebo zvětšením vzdálenosti od něj. Zvýšení vzdálenosti na dvojnásobek dokonce pomůže snížit intenzitu hned čtyřikrát. Základní pravidlo se tedy dá shrnout jednou jednoduchou větou:

Kdo uteče - ten vyhraje.

Co ale dělat v situaci, kdy není možné jen tak utéct?

Například tehdy, když je zdroj ionizujícího záření užitečný a jeho zničení nebo odstranění není žádoucí? Co dělat v případě, kdy zdroj ionizujícího záření vykonává nějakou užitečnou práci a musí být obsluhován personálem? Pak nezbývá nic jiného, než záření odstínit, aby nepůsobilo (a neškodilo) tam, kde působit nemá.

Stínění ionizujícího záření

Tímto se konečně dostáváme se k pestrému a velice zajímavému tématu. Rozmanité je proto, že i ionizující záření může mít různý charakter (alfa a beta částice, neutrony, elektromagnetické vlnění) a zajímavé především proto, že nám pomáhá dostat se z role ubohé oběti do role toho, kdo může ionizující záření využívat pro své cíle - aniž by přitom musel nutně zemřít kvůli škodám, které toto záření nutně zanechává na jeho organismu.

Z mého úhlu pohledu je interakce mezi neživou hmotou a ionizujícím zářením dokonce na celém tématu “radioaktivity” nejzajímavější. Rozeberu tedy různé druhy záření a jejich chování trochu podrobněji. Pomůže to vysvětlit jak se ionizující záření ve stínícím materiálu “ztrácí”, případně proč se ztrácet nechce.

Fotonové záření

Fotony jsou elementární částice, které mají jak charakter vlny tak i pevné částice. Mívají určitou vlnovou délku, frekvenci a energii a mohou vznikat a zanikat při interakcích.

Podle toho, kolik v sobě nesou energie se dají fotony ionizujícího záření (tedy ty, o které se zajímáme) zhruba rozdělit na rentgenové (relativně menší energie) a gama (vysoká energie) záření.

Aby nebyla situace moc jednoduchá, reaguje rentgenové záření nebo záření gama s neživou hmotou hned několika různými způsoby. To je rozhodně dobrá zpráva. Může se totiž přitom odklánět do jiného směru než ze kterého přichází, ztrácet energii nebo se dokonce materiálem pohltit. To všechno znamená, že se intenzita původního záření při interakci s pevnou hmotou (stínícím materiálem) může snižovat. I tady ovšem platí - jak kdy, jak kde a jak moc.

Fotoefekt

Pro fotony s relativně nízkou energií je dominantním procesem tzv. fotoefekt. Foton přitom reaguje s elektrony z elektronového obalu atomu.

Za předpokladu, že má foton dostatečně vysokou energii, může přitom elektron z atomového obalu “vyrazit” (za minimální se považuje energie 511 keV).

Jedná se přitom většinou o elektrony z jádru blízkých elektronových “slupek” (na obrázku znázorněn červenou šipkou). Atomu takové elektrony samozřejmě chybí a vzniklý stav se mu nelíbí - a tak na jejich místo přeskočí elektrony, pocházející z vrchních slupek elektronového obalu. Přitom se uvolňuje určité množství energie. Vyzáří se pak ve formě nového fotonu nebo přechází na jiný elektron (Auerův jev).

Pravděpodobnost, se kterou dojde k fotoefektu je závislá na energii fotonu a druhu atomu, se kterým foton reaguje. Klesá s narůstající energií záření a narůstá naopak s hmotností jádra. Jinými slovy - relativně nízká energie fotonů zaručuje vyšší šanci na uskutečnění právě této interakce. Když má totiž foton energii daleko vyšší, může dojít i k jiným, exotičtějším jevům. K těm patří například…

Tvorba párů částic a antičástic - elektronu a pozitronu

Ano, pomocí fotonu s vysokou energií se dají skutečně vytvořit částice hmoty a antihmoty. Taková antihmota se dá “vyždímat” ovšem jen v přítomnosti jiné hmoty. Ve vakuu vznikající páry virtuálních částic nemají s tímto jevem nic společného.

Aby mohl z interakce vzejít částicový pár (pozitron - elektron), musí energie fotonu logicky překročit hodnotu, která odpovídá dvojnásobku klidové energie elektronu - tj. kolem 1,022 MeV. Pokud měl původní foton vyšší energii, předá její zbytek jako kinetickou energii obou vzniklých částic. Protože jsou elektrony a pozitrony na rozdíl od fotonu elektricky nabité, mohou v určitých podmínkách svou kinetickou energii ztrácet. Zabrzděné pozitrony pak rády reagují s elektronem - zatímco se tvoří dva fotony s energií 511 keV.

Pravděpodobnost, že dojde k tvorbě páru elektron a pozitron se zvyšuje s narůstající energií fotonu. U lehčích prvků je nižší než u těžších.

Rozptylové procesy

Rozptyl fotonového záření může prakticky probíhat dvěma způsoby. Koherentně (rozptýlené záření má stejnou vlnovou délku jako dopadající záření) nebo inkoherentně (analogicky s novou vlnovou délkou).

Při nízkých energiích fotonů dochází spíše ke koherentnímu tzv. Rayleighovu rozptylu. Nehledě na to je ovšem při těchto energiích (méně než 100 keV) hlavním procesem fotoefekt.

Rayleighův rozptyl

K Rayleighově rozptylu dochází na molekulách plynu případně na jiných částicích podstatně menších než vlnová délka světla. Důsledkem Rayleighova rozptylu v atmosféře Země je modrá barva oblohy. Jak už bylo zmíněno výše - při Rayleighově rozptylu se frekvence záření nemění.

Při vyšších energiích je pravděpodobnějším rozptylovým procesem tzv. Comptonův jev.

Comptonův jev

Také tento jev se týká fotonu a elektronu (podobně jako u fotoefektu). Tentokrát ale reaguje foton v materiálu se slabě navázaným nebo dokonce volným elektronem. Část energie fotonu se předá elektronu a část fotonu zůstane. Mění se tím vlnová délka původního fotonu ionizujícího záření. Foton pak změní směr pohybu a pokračuje dále jiným směrem.

Sklon ke comptonovu rozptylu se snižuje se zvyšující se energií fotonového záření.

Jaderný fotoefekt

Při energiích vyšších než 2,18 MeV může docházet k jadernému fotoefektu, tzv. foto(indukované) dezintegraci. Foton přitom reaguje s jádrem atomu - a rozbije ho na menší části.

 

Shrnutí: Co se tedy děje se zářením, když dopadá na určitý materiál?

Reaguje s jeho atomy - buď s jádry nebo s jejich elektronovým obalem.

Fotony s nižší energií vyvolávají “prostý” fotoefekt. Při energiích kolem 1 MeV už je důležitějším procesem Comptonův rozptyl, zatímco při vysokých energiích převládá tvorba párů pozitronů a elektronů.

Tyto interakce mají logicky různé následky. Mohou to být z materiálu “vyražené” elektrony, změna vlnové délky původního záření, změna směru, kterým se ubírá - nebo dokonce uvolnění nového záření s určitou konkrétní charakteristikou.

Není tedy divu, že nás při  odstínění ionizujícího fotonového záření (gama a rentgenové záření) zajímá nejen samotný stínící materiál - důležitá je i energie samotného záření.

To je dobře vidět na dvou následujících grafech. Znázorňují tloušťku různých druhů materiálu, snižující dávku gama záření o polovinu.

Grafy ukazují závislost na energii dopadajícího záření. Nejen že nejsou lineární - některé z nich mají dokonce i určité maximum. Prakticky to znamená, že v maximu křivky je pohlcení záření materiálem méně dokonalé a na to, aby se záření snížilo na polovinu, je potřeba silnější vrstva pohlcujícího materiálu,  než při jiných hodnotách energie fotonů.

Může se tedy stát, že stejný druh záření (například gama) vyžaduje různou tloušťku ochranné vrstvy stínícího materiálu. Záleží na totiž nejen na druhu - ale také na energii samotného záření, které se chystáme odstínit. Přitom není zdaleka samozřejmé, že vyšší energie zároveň vyžaduje silnější vrstvu stínícího materiálu.

 

Proto není nikdy na škodu vědět, před čím se chceme chránit, abychom mohli kompetentně rozhodnout, jak bude taková ochrana vypadat.

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 8.4.2019 8:00 | karma článku: 22,36 | přečteno: 1342x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,50 | Přečteno: 355x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,58 | Přečteno: 606x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.