Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zářivě bílé prádlo - reklamní trik nebo skutečnost?

Je možné vyprat prádlo tak, aby bylo skutečně zářivě bílé? Nebo je to jen reklamní trik? Zářivá bělost prádla skutečně existuje - a může za ni … jak jinak … chemie. (délka blogu 5 min.)

Zářivě bílé prádlo vždy bylo (je a bude) oblíbené. Důvodem pro jeho nadčasovou oblibu jsou nejspíš psychologické asociace bílé barvy s nevinností, dokonalostí … a čistotou.

Není divu, že se výrobci pracích prášků snaží o co nejdokonalejší prací efekt. Tam, kde praní nestačí, dostává slovo … chemie. 

Vlákna ze kterých se dělá naše oblečení, totiž nejsou od přírody příliš bílá. Přírodní vlákna jako len a bavlna jsou spíš nažloutlá. 

Když se začalo na začátku 19. století vyrábět první moderní barvivo (umělý a jasně modrý ultramarín) objevila se i možnost manipulovat barvou světlého oblečení. Nebyla ale příliš uspokojující. Kombinací žlutavé barvy prádla a modré barvy přísady vznikala výsledně barva šedá. Takže prádlo už nebylo zažloutlé - zářivě bílé ale také nebylo. 

Přesto už tehdy lidé věděli, že se bílé prádlo zdá bělejší, když se vypere s výtažkem z kůry kaštanu. V té době samozřejmě ještě netušili, že ho způsobuje chemická látka, které dnes říkáme...

Aesculin 

Prvním a hromadně využívaným zjasňovačem se stal aesculin, látka rostlinného původu, která patří do skupiny kumarinů. 

Nejspíše tušíte, že toto přírodní barvivo nebylo moc dokonalé. Na světle i ve vodě se postupně odbourávalo, takže prádlo znovu žloutlo a bělení bylo nutné znovu a znovu opakovat. 

Optické zjasňování textilií

Dnešní bělící prostředky (říká se jim “zjasňovací”) jsou daleko stabilnější - což je zároveň výhodou i nevýhodou. Zatímco na prádle se jejich vlastnosti projevují pozitivně, méně pozitivní je jejich vliv na životní prostředí. Dokonalá chemikálie, kterou tak lehce nezničí ani sluneční svit nebo voda a bakterie - se logicky může hromadit v řekách nebo v půdě. 

Opravdu dobrý zjasňovač je sám o sobě bezbarvý - nepohlcuje tedy ve svém původním stavu žádnou z barev slunečního světla. Pokud by to dělal, “kazil” by barvy barevného prádla. Pohlcuje ale vlnové délky, odpovídající ultrafialové části spektra. 

Dnes se nejvíce používají deriváty stilbenu - DAS1(Dinatrium-4,4-bis[(4-anilino-6-morpholino-1,3,5-triazin-2-yl)amino]-stilben-2,2-disulfonat) a DSBP (Dinatrium-4,4-bis(2-sulfostyryl)-bifenyl). K pracímu prášku přidává výrobce průměrně kolem 0,15 % přísady. 

Molekuly zjasňovače se uchytí na vláknech látky. Když na ně dopadne sluneční světlo, absorbují jeho (pouhým okem neviditelný) ultrafialový podíl. Emitují následně světlo s vlnovou délkou, kterou už naše oči vnímat umí - například modré světlo s vlnovou délkou 440 nm. Modrá pak kompenzuje nažloutlou přírodní barvu textilních vláken. 

Díky pohlcení a následnému vyzáření původně neviditelných částí spektra, se zvyšuje odraz světla na hodnotu, vyšší než 100 %. Prádlo pak skutečně ve slunečním světle “září” (světlo ovšem musí obsahovat určitý podíl ultrafialových paprsků - u přirozeného slunečního světla je to kolem 7 %). 

A co životní prostředí?

Molekuly zjasňovače sice rády usedají na textilní vlákna, část jich ovšem vždy zůstává v pracím roztoku. Spolu s ním se dostává do čističky vod, kde se podaří zajistit až polovinu zbylého množství. Zbytek se dostává do přírody. 

Na zjasňovače nemají chuť bakterie a jejich strukturu nepoškodí ani vliv vody. V přírodě dochází nanejvýš k jejich pomalému rozkladu pomocí světla. Je tedy logické, že se mohou časem hromadit v půdě nebo ve vodě řek. 

Nakolik jsou skutečně zdraví a přírodě škodlivé, ať rozhodují odborníci - my spotřebitelé můžeme ovlivnit jen jejich využívání. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 1.8.2019 8:00 | karma článku: 27,54 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,06 | Přečteno: 185x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,83 | Přečteno: 364x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,17 | Přečteno: 301x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,17 | Přečteno: 259x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 14,38 | Přečteno: 279x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 15,90 | Přečteno: 300x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,40 | Přečteno: 307x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,21 | Přečteno: 406x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,71 | Přečteno: 512x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,56 | Přečteno: 564x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,91 | Přečteno: 345x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,57 | Přečteno: 405x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,49 | Přečteno: 352x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,04 | Přečteno: 437x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 519x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,13 | Přečteno: 302x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,74 | Přečteno: 432x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,65 | Přečteno: 362x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 263x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Indie a Japonsko plánují další misi na Měsíc - tentokrát společně

Indická organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) a Japonská agentura pro průzkum vesmíru (JAXA) plánují další lunární misi. (délka blogu 3 min.)

8.2.2024 v 8:00 | Karma: 14,35 | Přečteno: 176x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 967
  • Celková karma 19,04
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.