Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chemie v kuchyni - leštidlo do myčky

Co je to vlastně leštidlo do myčky a dá se něčím nahradit? Je leštidlo do myčky jedovaté? Použití leštidla v koupelně. (délka blogu 3 min.)

Leštidlo do myčky

Ten, kdo myje své nádobí v myčce, ho jistě zná. Průhledná tekutina, která slibuje, že se bude umyté nádobí lesknout a nebudou na něm šmouhy a stopy po kapkách vody. 

Vaše myčka přidává do poslední mycí vody jen několik mililitrů této tekutiny. Přesto pomáhá leštidlo lepšímu schnutí nádobí. 

Jakou chemii obsahuje? Je snad dokonce jedovaté? 

Dobrá zpráva - příliš škodlivé rozhodně není, i když bez “chemie” se samozřejmě neobejde ani tento zázračný pomocník. 

Leštidlo obsahuje tenzidy, které snižují povrchové napětí vody. Díky tomu může voda stékat po povrchu nádobí a nezachycuje se tu, aby tvořila (nechtěné) kapky. 

Kromě toho se dá v leštidlech také nalézt kyselá složka. Ta má neutralizovat zbytky z chemických procesů, které odstartovala mycí tableta a kromě toho se stará o ionty (vápník a hořčík), které by mohly tvořit kotelní kámen. Kyselou složkou může být kyselina citronová nebo mléčná. 

Leštidlo také někdy obsahuje rozpouštědla (alkohol), konzervační přísady a vonné přísady. 

Je tedy vidět, že opravdu nebezpečné přísady leštidlo neobsahuje. Přesto by se mělo uchovávat tak, aby se k němu nemohly dostat malé děti nebo domácí zvířata - protože jeho jednotlivé komponenty rozhodně nejsou jedlé. 

Myčka a její chemie

Nádobí, které dáváme do myčky, má na svém povrchu různé zbytky jídla. K těm znečištěním, kterých se chceme za každou cenu zbavit, patří mimo jiné tuky. V tabletách nebo prášku na mytí nádobí se pak nacházejí substance jako soda nebo Na2CO3. Ty přijdou do styku s nečistotami na nádobí jako první - během hlavního mycího programu. 

Pomáhají “zmýdelnit” tuky, tedy pozměnit je chemicky takovým způsobem, aby se mohly spolu s vodou spláchnout do odpadu. 

Zatímco se tuky převedly na složku, která se dá opláchnout, zůstávají v myčce jako výsledek proběhlých chemických reakcí - zásadité sloučeniny (louhy). Pokud bychom je ignorovali, usazovaly by se v moderních myčkách (které pracují s minimem vody k oplachování) na nádobí a tvořily tu nevzhledný našedlý povlak. Nejlépe by pak byl takový povlak vidět na skleněných předmětech, ale také některé příbory jsou náchylné na zašednutí. 

Právě proto se do leštidla přidává také zmiňovaná kyselina. Ta pak tyto zbytky neutralizuje. Leštidlo tak nejen aktivně leští (pomocí tenzidů) ale také zabraňuje, aby nádobí při delším používání myčky zašedlo. 

Domácí leštidla

Vyplatí se kupovat leštidlo hotové - nebo se dá zhotovit v domácích podmínkách? Internet se hemží domácími recepty. Zato výrobci myček nejsou ani trochu nadšení domácí tvořivostí a před různými alchymistickými mixturami vesměs varují. 

Většina domácích receptů se skládá ze směsi alkoholu a kyseliny citronové. Někdy jsou tyto návody redukované a najdete v nich jen citronovou kyselinu. Nadšenci dokonce doporučují, dát do myčky rovnou rozkrojený citron. 

Může citron udržet nádobí v myčce bez poskvrnky? Osobně nejsem moc optimistická, i když někteří na tyto domácí pomocníky nedají dopustit. Kyselina citronová se logicky musí vymývat z citronu už během hlavního mytí. Kolik kyseliny ještě zbude na poslední proplachovací cyklus myčky? Vždyť rozkládat a odmývat organické sloučeniny je hlavní úlohou mycích tablet, které jsou dnes opravdu dokonalé. 

Větší šanci na úspěch má podle mě domácí mixtura skládající se z alkoholu a kyseliny citronové. Ta se dá připravit tak, že tvoří, stejně jako průmyslová leštidla, vodní roztok. Ten si pak může myčka dávkovat podle potřeby a podle svých programů. 

Leštidlo v koupelně

Dobrou službu mimochodem vykoná leštidlo na nádobí i v koupelně. I tam se uplatní jeho schopnost snižovat povrchové napětí vody. Můžete si tak ušetřit část práce při čištění sprchy nebo zrcadel, případně oken. Po vyčištění se prý má na hadřík nanést leštidlo a sklo ještě jednou přetřít a přeleštit. Voda, která se pak na takto upravenou plochu dostane, má tendenci lépe stékat a netvoří už kapky nebo intenzivní stopy.  

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 15.8.2019 8:00 | karma článku: 30,76 | přečteno: 5457x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 21,75 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 234x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 282x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,41 | Přečteno: 410x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 516x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 569x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 406x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 353x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 433x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 264x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.