Proč padají kroupy spíš přes den a ne v noci?
Zdá se nám to, nebo je to skutečnost, že se krupobití odehrává jen ve dne? Vždyť z mraků klidně sněží jak ve dne, tak v noci.
Rozluštění hádanky je vlastně úplně jednoduché. Spočívá v tom, že se kroupy tvoří v mracích jinak než sníh.
Sníh jsou v podstatě zmrzlé kapky, stejně jako kroupy. Jenže sníh se tvoří v mracích přímo - z malých kapiček vody. Ty se pak podle teploty mohou spojit do větších vloček (když je tepleji nebo si ponechat malé rozměry (když je silnější mráz).
U krup je tomu jinak
Kroupy vznikají z kapiček vody, které zmrzly až po nějaké době od svého vzniku. Mezitím se stihly v mraku přestěhovat z místa na místo a stihly se také spojit do větších útvarů.
Děje se tak v bouřkových mracích. To jsou obdivuhodné objekty doslova nabité energií. Bouřkové mraky, ze kterých mohou padat kroupy, vznikají tehdy, když se mezi nižší částí mraku (u země) a mezi jeho vyšší částí nachází vysoké teplotní rozdíly.
Bouřkové mraky mohou dosahovat výšky i několika kilometrů, rozdíly v teplotách mohou být tedy v jejich jednotlivých částech značné. Stejně tak intenzivní jsou pohyby vzduchu v takových mracích. Snadno se tedy může stát, že proud vzduchu “zažene” vodní kapky do velké výšky.
Tam právě mrzne a tak není divu, že se z jednotlivých (teď už větších) kapek, které měly čas se na své cestě navzájem trochu seznámit a spojit, lehce stanou nepříliš malé krystaly ledu. Na své ledové jádro navíc dále nabalují ty vodní kapky, které potkávají na své další cestě. V nejvrchnější části mraku totiž taková budoucí ledová kroupa nezůstane. Dříve nebo později ji větrné proudy zanesou do jiných částí oblaku a do jiné výšky.
Nevyhnutelně pak přijde chvíle, kdy jsou ledové objekty příliš těžké na to, aby je mohutné větrné proudění udrželo ve vzduchu. Padají pak na zem v podobě - krup.
Tady je schované také vysvětlení pro skutečnost, že se krupobití odehrává většinou v létě, za dne - a navíc odpoledne nebo k večeru. Vyžaduje totiž intenzivní proudění vzduchu v mracích. K němu dochází tehdy, když silně zahřátý zemský povrch vyzařuje část svého tepla do atmosféry. Díky němu vznikají vysoké rozdíly teplot mezi nižšími a vysokými částmi mraků.
Na jaře nebo na podzim (nebo v zimě) není rozdíl teplot zpravidla dostatečně velký. Kroupy se buď nemohou ani vytvořit, nebo nemají dobré podmínky pro svůj růst. Podobně je tomu v noci. Zemský povrch není dostatečně teplý - krupobití nehrozí.
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,30
- Průměrná čtenost 1331x