Hvězdy na noční obloze… aneb všechno je jinak

17. 10. 2019 8:00:10
Pohled na nebe plné souhvězdí je nám všem jistě důvěrně známý. Jen málokdo si možná uvědomuje, že je zároveň... matoucí. Existují vůbec ty hvězdy, které vidíme na nebi? A vidíme je opravdu všechny? (délka blogu 5 min.)

Svítí ještě vůbec hvězdy na naší obloze?

Kupodivu se to nedá jednoznačně potvrdit. Můžeme jen odhadnout, nakolik je pravděpodobné, že to, co vidíme na nebi, odpovídá skutečné momentální situaci.

Hvězdy nám dávají informace o své existenci pomocí světla. To cestuje vesmírem omezenou rychlostí. Zároveň jsou hvězdy tak daleko, že dokonce i jejich světlu trvá někdy stovky, jindy tisíce let, než k nám dorazí.

Hvězdy nejsou nesmrtelné. V závislosti na tom, jak jsou těžké, procházejí různými vývojovými stádii. Nejrychleji prožijí svůj život ty nejtěžší z nich. To by se mohlo zdát paradoxní, vždyť těžká hvězda má zároveň obrovské množství paliva a měla by podle zdravého selského rozumu “žít” déle.

V obřích hvězdách ale zároveň panují daleko extrémnější podmínky než ve hvězdách malých. Teploty i tlaky v nich dosahují daleko vyšších hodnot - a tak jsou reakce, které v nich probíhají, daleko efektivnější. Termonukleární reakce probíhá ve velkých hvězdách navíc trochu jinak. Zatímco u malých hvězd se stihne promíchat hmota jádra a okrajových vrstev, probíhají termonukleární reakce obřích hvězd v jednotlivých slupkách. V malé hvězdě hoří materiál postupně - a tedy i delší dobu. V obří hvězdě probíhají různé typy termonukleární fúze v jednotlivých slupkách současně - podle toho, jaká v dané slupce panuje teplota a tlak. Zatímco se tak v podpovrchové vrstvě ještě mění vodík na helium, mohou v jádru hvězdy už zároveň vznikat daleko těžší prvky. To všechno přispívá k tomu, že se těžké hvězdy ve vesmíru vyvíjejí daleko rychleji než jejich lehčí kolegyně.

Pouhým okem vidíme na nebi při optimálních podmínkách ty hvězdy, které jsou vzdálené maximálně přibližně 7000 světelných roků. To znamená, že světlo z nich potřebuje až 7000 roků než se dostane na Zemi. Pokud dnes taková hvězda “zemře” (například vybuchne jako supernova), dozvíme se to až za 7000 let.

V našem okolí se moc hvězd s krátkou životností nevyskytuje. Jedním z mála adeptů je například Betelgeuze v souhvězdí Oriona.

Zdá se, že se tato hvězda nachází v konečné fázi svého vývoje. Neustále zmenšuje svou zářivost, zjistili vědci. Je od nás vzdálená jen kolem 400 světelných roků. Supernova se z ní (podle odhadů) má stát až za 10 000 nebo 20 000 roků. Ale i v případě, že by byla bývala vybuchla včera, dozví se to naši potomci až za 400 let.

Na nebi tedy pozorujeme několik hvězd, které už mohou být “po smrti”, aniž bychom to tušili. Ještě zajímavější ovšem je, že se na našem nebi vyskytují hvězdy, které ... vůbec nevidíme.

Nenápadné hvězdné sousedky

Ty nejmenší hvězdné sousedky mají totiž tak malý zářivý výkon, že jsou pro nás pouhým okem neviditelné. A není jich rozhodně málo. Zhruba 75 % hvězd patří do této kategorie malých a poměrně chladných - nenápadných hvězd. Převážnou většinu hvězd, které se skutečně nacházejí v našem nejbližším okolí, tedy na nebi vůbec nevidíme - a to přesto, že se díky své velikosti budou nacházet ve své aktivní fázi ještě mnoho miliard let.

Někdy prostě věci nejsou takové, jaké se zdají být.

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 17.10.2019 8:00 | karma článku: 30.09 | přečteno: 1387x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 130 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.71 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...