Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fyzika a chemie vánočního cukroví - kynuté a jiné těsto

Zatímco běžné kuchtění určitou dávku neznalosti (často zaměňovanou za kreativitu) promine, při pečení cukroví se vymstí. Proč se nevyplatí věřit internetovým “zaručeným” receptům - a které jsou tedy ty “pravé”? (délka blogu 8 min)

Při pečení vánočního cukroví se kreativita opravdu nevyplatí. Fyzika a chemie neúprosně diktují ultimativní recepty cukrátek, které tolerují už jen malé a fyzikálně bezvýznamné úpravy v podobě kuchařské kosmetiky pomocí příchutí. 

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva pro vánoční pečení

Ta dobrá - existuje jen několik málo druhů těsta. Není těžké si zapamatovat jejich receptury a není těžké je připravit. Není těžké je v obrovském množství dostupných receptů nalézt - a ostatní (třeba i v dobré víře pokažené) recepty vyřadit.

Ta špatná - když spletete nebo (jak bylo nezbytné v poválečné době) nahradíte jejich ingredience za jiné, výsledek se pokazí. Cukroví je pak sice pořád ještě jedlé, ztrácí ale právě ty zajímavé vlastnosti, které od něho očekáváme. 

Jak tedy poznat ty opravdu dobré recepty? Odpověď dá, jako tak často - fyzika a chemie. 

Chemický model těsta

Nejprve z receptu odstraníte všechen nedůležitý kuchyňský make-up. Jsou to přísady, které se nepodílejí na fyzikálních vlastnostech těsta - koření, barviva a podobně. Pak se podíváte na ingredience, které zbyly. V naprosté většině případů se dá těsto charakterizovat poměrem... 

vody, mouky a másla. 

...

Záměrně píši “másla” a ne “tuku”. Máslo je přírodní produkt s určitými vlastnostmi, jako podíl samotného tuku, bod tání, teplota, při které změkne, apod. Průmyslové tuky (tolik oblíbené coby náhražky například v poválečné době) mají vlastnosti, které se možná máslu blíží, nejsou ale stejné. Jejich chování v modelu těsta tedy bude také trošku jiné. Je kontraproduktivní využívat náhražky v době, kdy se dá sehnat originální přísada. Ani oblíbená argumentace jejich cenou moc neobstojí - když zkazím celou várku cukroví pachutí chemicky ztužených odpadních tuků, moc jsem neušetřila. O případných chybách ve struktuře nebo vzhledu výsledného cukroví nemluvě. 

Někdy je další technologickou součástí těsta také cukr, ovšem ne vždycky. 

Komplexní přísadou jsou vejce. V modelu těsta se podílejí na množství vody (bílek) i tuku (žloutek), navíc do receptury vnášejí ještě bílkovinu, která je někdy nežádoucí. 

Voda, máslo a mouka (případně vajíčka) tedy vnášejí do našeho teoretického modelu následující ingredience: vodu, tuk, bílkovinu a škrob. 

Je to vlastně úplně jednoduché. Jejich poměr určuje, jaké vlastnosti bude mít těsto a s ním také výsledné cukroví. Když víte, jaký je jejich poměr, můžete odhadnout, jestli se vámi zkoumaný recept alespoň přibližuje optimu, které je dávno známé. 

Takto se podaří už na první pohled vyřadit ty nejdivočejší “kreativní počiny”, zaplňující nejednu internetovou stránku a brožovanou rychlokvašnou tištěnou kuchařku. 

Dva extrémy - linecké těsto a kynuté těsto

Oblíbené linecké a kynuté těsto jsou v pestré škále vánočních těst - vlastně dva opačné extrémy. V jednom z nich je hodně vody a málo tuku, zatímco u druhého je typické velké množství tuku a málo vody. 

Nedávají se tam náhodou. 

Linecké těsto se opravdu nevylepší tím, že moderní kuchařinka tuku ubere, aby ho udělala “dietní”. Výsledkem bude nedietní těsto a cukrátko, které bude navíc také nechutné. Špatné karty bude mít i s náhražkovým tukem nebo dokonce s vejci, která (bůh ví proč) uvádí řada receptů jako regulérní přísadu. (Tomu, proč vejce do lineckého těsta nepatří, chci později věnovat jeden celý blog.)

Podobně to dopadne s “ušetřeným” cukrem u třeného těsta. Bez cukru se prostě udělat nedá, stejně jako se nepovede s cukrovými náhražkami - například hroznovým cukrem. 

...

Mluví ze mne osobní zkušenost. Po mnoha letech tvorby dortového korpusu, slazeného pouze hroznovým cukrem, už umím udělat piškot, který se nesrazí do ošklivého nechutného chuchvalce, sotva opustí teplý domov rodné trouby. Práce je ale spojena s využitím rafinovaných triků a neobejde se bez špejlí, alobalu, šamotového kamene, mletého lískového oříšku a vědomého připálení s tím, že se vrchní a spodní vrstva uměleckého díla obětuje celkové kompozici a po vypálení v troubě a následném temperování za křiku “přestaň tady hopsat, spadne mi dort” … se seřízne ocelovou nití. 

Sloučenina, které říkám běžný cukr má totiž speciální složení. V určitém typu těsta slouží nejen jako sladidlo (onen zmiňovaný “make-up”), ale také jako lešení, které drží tvar cukrátka v jeho nejtěžších chvílích - při vyjmutí z trouby. 

A kdo za to všechno vlastně může? Nebude vás to nudit? Může za to … fyzika a chemie. 

Proč musí být v kynutém těstu relativně velké množství vody - a co provádí chemie s ní i s moukou v průběhu přípravy těsta, se dočtete v dalším blogu - příští čtvrtek v osm ráno. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 21.11.2019 8:00 | karma článku: 28,49 | přečteno: 1033x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,48 | Přečteno: 347x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,28 | Přečteno: 226x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,84 | Přečteno: 368x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,18 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,18 | Přečteno: 260x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 14,38 | Přečteno: 281x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 15,91 | Přečteno: 301x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,40 | Přečteno: 307x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,21 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,72 | Přečteno: 515x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,57 | Přečteno: 567x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,91 | Přečteno: 347x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,57 | Přečteno: 405x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,49 | Přečteno: 352x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,04 | Přečteno: 438x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 519x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,13 | Přečteno: 303x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,74 | Přečteno: 432x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,65 | Přečteno: 362x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 263x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 18,94
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.