Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S fyzikou a chemií v kuchyni - čarování s lineckým těstem

V minulém blogu jsem zmínila, že do něj nepatří vajíčko. Proč ho ale přesto nacházíme v tolika receptech? A proč se musí těsto nechat odpočívat? Dva triky na pohodlnější zpracování. (délka blogu 5 min.)

V minulém blogu jste našli vysvětlení, proč do lineckého těsta nepatří vejce. Přesto určitě najdete spoustu receptů, ve kterých vejce jsou. Proč jsou v kuchařkách recepty s vejci i bez nich? 

Podle mě je to proto, že ne každý kuchař a kuchařka jsou ochotni zpracovávat linecké těsto, které se drobí a nedá se vyválet. Právě takové těsto totiž vznikne bez přidání vajec.

Vejce a těsto

Vajíčka se do sladkých těst většinou přidávají proto, aby se stala “lepivou” komponentou. U lineckého těsta je ale důvod jiný. Těsto samo o sobě je lepivé dost (cukrátko drží pohromadě díky většímu množství tuku). Vajíčka pak do něj vnášejí vodu - a propůjčují tak těstu pružnost a tvárnost. Dobře se pak zpracovává, na konečný výsledek a cukroví to má ale negativní vliv.

Problém samozřejmě spočívá v tom, že je pružnost a tvárnost těsta následkem vzniku lepku. Ten se vytváří při hnětení těsta propojením dvou bílkovin, obsažených v mouce. Lepek sám o sobě je sice poslední dobou módně označován za “nezdravý”, ve vánočních cukrovinkách je ale dokonce ještě více nežádoucí, než v módní výživě. Dělá totiž zároveň z cukroví tvrdé suchary. 

Lepek

je komplikovaná dlouhá makromolekula (polymer). Vzniká spojením a propletením dvou druhů dlouhých bílkovinných molekul, které se nacházely v obilí. Obě byly původně ve “srolovaném” stavu, tak trochu podobné klubíčku vlny. Při hnětení těsta se obě komponenty díky energii, kterou mu dodáváme, “rozmotají”. V tomto stavu pak snáze dojde k jejich propojení. Komplikovaná molekula, která je schopna po určitou dobu udržet těsto pružné a odolné proti mechanickým vlivům, je následkem hnětení těsta.

Člověk nemůže mít všechno … a nebo může?

I tady tedy platí “něco za něco”. 

Důmyslní kuchaři a kuchařky samozřejmě vymýšlejí různé triky, které jim mohou v této zapeklité situaci pomoci. A tak existují hned dva, které umožňují využití vajíčka dokonce i v lineckém těstu. 

Výsledné cukroví sice není s použitím vajíčka optimální, optimálnímu originálu se ale hodně přibližuje. Přesto se dá poměrně jednoduše zpracovat, pokud dodržíte dvě podmínky. 

Nejprve tuk potom voda

Tuk má v lineckém těstu jeden speciální úkol. Musí vzájemně oddělovat zrnka škrobu, aby se nemohla spojit a aby se v těstu nemohly z původních jednodušších bílkovin vytvářet dlouhé molekuly lepku. 

Pokud už nutně přidáváme do těsta žloutek, bude cukroví křehčí, když se přidá až po dokonalém rozptýlení tuku v mouce. Těsto by se mělo mísit při teplotách max. kolem 10 °C, aby se tuk kolem zrníček škrobu obalil a nevsákl se do nich. Optimálně izolovaný škrob pak nemá tak silnou tendenci vytvářet lepkový polymer - i když má kolem sebe molekuly vody. 

Zima, zima a ještě jednou zima

Je to skutečně náhoda, že se vánoční cukroví dělá právě v zimě? Zdá se totiž, že právě zima je u lineckého těsta jedna z hlavních přísad - hned po cukru, máslu a mouce. 

Nejen že dovolí tuku, aby se zhostil své nelehké úlohy - zima navíc snižuje rychlost, se kterou hydratuje (tedy se kterou vzájemně reaguje) bílkovina (v mouce) a voda. 

Jde tu znovu o tvorbu lepku. Když se za nižších teplot hůře váže voda na bílkovinu - zpomaluje se i tvorba lepku v těstu. 

To je zároveň odpověď na otázku, proč se má dát těsto odpočinout do chladu. 

Odpočinout…

… dáváme těsto skutečně proto, aby se vzpamatovalo z poměrně drsného zacházení při mísení. 

Připomeňme si, že i v másle je kolem 20 % vody - takže i tehdy, když nepřidáváme do těsta vajíčka, obsahuje vodu, která může hydratovat bílkovinu a pomáhá tak vytvářet nežádoucí lepek. 

V lineckém těstu se vznik lepku potlačuje větším množstvím tuku. Po smísení tu tedy existuje větší množství “osamocených” bílkovinných molekul, komponent, které by sice chtěly skončit jako lepková molekula, nenašly ale dostatečně rychle vhodného partnera. Odpočinek v lednici jim dá šanci na to, aby se znovu srolovaly do svého původního a přírodou zamýšleného tvaru, podobnému klubíčku. 

A tak i poměrně “mokré” těsto může být surovinou pro poměrně křehká cukrátka - taková, která se přímo rozplývají na jazyku… 

 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 5.12.2019 8:00 | karma článku: 23,77 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.