Čtvrtek 20. února 2020, svátek má Oldřich
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 20. února 2020 Oldřich

Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci?

20. 01. 2020 8:00:01
Všimli jste si, že v balíčku gumových medvídků nikdy nejsou modrá zvířátka? Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci? (délka blogu 3 min.)

Jeden z důvodů bude ten, že sladkosti mají připomínat svými barvami přírodní jídlo. Když naše jídlo vypadá přirozeně - jíme ho ochotněji. Jedli byste rádi porci bramborové kaše, která je obarvená na modro?

Výrobce nepoužívá nepřirozené barvy také proto, aby cukrátka vypadala “zdravě” - tedy jako něco, co je přírodní a co můžeme bez obav mlsat v jakémkoliv množství. Do extrému to dohnala kampaň za bonbony “nimm2”, kde byla cukrová obarvená hrudka prezentována jako významný zdroj vitamínů.

To ale není jediným důvodem. Problém totiž spočívá hlavně v tom, že modrým gumovým medvídkům nepřeje sama chemie.

Chemie nemá ráda modré gumové medvídky

V přírodě se modrá barva v jídle opravdu vyskytuje, můžete namítnout. Každý zná modré zelí nebo třeba borůvky. Jejích povrch je předpisově a intenzivně modrý.

To je sice pravda, šťáva ale už nemá onu sytou modrou barvu, jakou vykazuje povrch potraviny. Je spíš nafialovělá. Navíc - a to je pro výrobce sladkostí daleko větší problém - je tato barva velice nestálá.

Pigmenty, které se v přírodních potravinách starají o modrou barvu, se jmenují anthokyany. V zasedacím pořádku přísad do jídla mají číslo E163. Jako barvivo se tyto sloučeniny používají i v limonádách, alkoholických nápojích, mléčných výrobcích, zmrzlinách nebo sladkostech.

Není to ovšem jen tak ledajaké barvivo. Miluje převleky. Podle toho, jak kyselé nebo zásadité je jeho okolí, mění svou barvu od rudé, po fialovou, namodralou, zelenou nebo (v hodně zásaditém prostředí) až žlutou. Například modré zelí, které samo o sobě vykazuje modro-fialovou barvu, zalité octem zčervená. Pokud na něj naopak nalijete louh - zezelená nebo dokonce zežloutne.

Změna barvy je způsobena malými změnami v původní struktuře barviva. Kyselé prostředí vykazuje přebytek vodíkových iontů, které se mohou navázat do původní struktury barviva. Zásadité prostředí má spíše tendenci si nějaký ten vodík ze struktury barviva ukrást.

Modré medvídky nemá rád ani zákazník

Výrobci sladkostí ovšem dnes už znají metodu, jak obarvit cukrovinky na modro, proto by nebyl problém vyrobit modré gumové medvídky. Ukázalo se ale, že o ně zákazník nemá zájem. Toleruje sice modré bonbóny, ale gumové medvídky v modré barvě nechce. Za to, že si nemůžeme koupit medvídky v modré barvě, tedy nakonec nemůže chemie, ale spíše psychologie.

Není divu, že spotřebitelé upřednostňují jiné barvy. Ostatně ani v přírodě nenajdete moc čistě modrých plodů.

Nejspíš je to proto, že modrá barva nenabízí dostatečně vysoký barevný kontrast v zeleném listí rostlin. Zvířata a ptáci tak mohou modré plody přehlédnout. Pro rostlinu se tím pádem nevyplatí investovat energii do takto zbarvených bobulí. A my lidé proto nejsme na modré jídlo zvyklí.

Autor: Dana Tenzler | pondělí 20.1.2020 8:00 | karma článku: 33.50 | přečteno: 1883x

Další články blogera

Dana Tenzler

Falkirk Wheel - Archimedův zákon v prax

Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou rovnající se tíze kapaliny tělesem vytlačené. Nudné? Ve skotském městě Falkirk ani náhodou. (délka blogu 5 min.)

20.2.2020 v 8:00 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 482 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - dá se otrávit muškátovým oříškem?

Muškátový oříšek a muškátový květ - dá se přílišnou dávkou koření dobře naladit nebo spíš otrávit? (délka blogu 3 min.)

17.2.2020 v 8:00 | Karma článku: 28.71 | Přečteno: 804 | Diskuse

Dana Tenzler

O užitečné radioaktivitě - tentokrát v zemském plášti

Nebýt radioaktivity, nebyli bychom tu ani my. Zdá se vám to přemrštěné? Blog o tom, jak radioaktivita umožnila život na Zemi. Borexino. (délka blogu 5 min.)

13.2.2020 v 8:00 | Karma článku: 26.96 | Přečteno: 562 | Diskuse

Dana Tenzler

Proč chutná celá cibule jinak než nakrájená?

Možná jste si toho všimli - cibule, když je vcelku, chutná trochu jinak než ta, kterou jste nakrájeli na malé kostičky. Čím je to způsobeno - a jak se vyhnout při krájení slzám? (délka blogu 5 min.)

10.2.2020 v 8:00 | Karma článku: 33.39 | Přečteno: 1289 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Lubomír Stejskal

Objev, který stojí za pozornost

Archeologickým hitem těchto dnů je informace o nalezení starověkého kananejského chrámu v lokalitě Lakíš (též Lachiš, v kralické Bibli Lachis). Jak právě naznačeno, zmíněno je toto město v Bibli. Ale nejen tam.

20.2.2020 v 8:00 | Karma článku: 12.96 | Přečteno: 287 | Diskuse

Dana Tenzler

Falkirk Wheel - Archimedův zákon v prax

Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou rovnající se tíze kapaliny tělesem vytlačené. Nudné? Ve skotském městě Falkirk ani náhodou. (délka blogu 5 min.)

20.2.2020 v 8:00 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 482 | Diskuse

Julius Maksa

Nekonečný vesmír

Může být vesmír nekonečný? Je vůbec možné, pohybovat se vesmírem po přímce? Pohybuje se světlo, tedy elektromagnetické vlnění přímočaře? Můžou existovat multivesmíry? Nebo existuje pouze jeden vesmír. Jak je veliký náš vesmír?

19.2.2020 v 16:38 | Karma článku: 10.83 | Přečteno: 384 | Diskuse

Zdenek Slanina

Jenom čtyři mafie - není to málo, pane premiére a předsedo RVVI? Máme jich jistě aspoň 5+!

Před 5 roky premiér A. Babiš v TV zmínil,* že máme 4 mafie: justiční, exekuční, insolvenční a konkurzní. S tím bude souhlasit každý, kdo není na těch 4 (někdy propojených) bratrstvech zavislý. Tedy my všichni z dolních 10 miliónů.

19.2.2020 v 7:33 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 2398 |

Jan Tomášek

Cesty elektrické energie 3

Transformační stanice je velmi důmyslná soustava zařźení, která je koncipována aby fungovala i při poruchách - či opravách.

19.2.2020 v 3:37 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 377 | Diskuse
Počet článků 627 Celková karma 27.63 Průměrná čtenost 1164

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Najdete na iDNES.cz