Neděle 7. června 2020, svátek má Iveta, Slavoj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 7. června 2020 Iveta, Slavoj

Chemie v kuchyni - dá se otrávit muškátovým oříškem?

17. 02. 2020 8:00:13
Muškátový oříšek a muškátový květ - dá se přílišnou dávkou koření dobře naladit nebo spíš otrávit? (délka blogu 3 min.)

Kdy jste si naposledy dopřáli růžičkovou kapustu s muškátovým oříškem? Cítili jste se po jídle... povznesení? Nejspíše ne, dětem se to ale stát může. Jsou na jednu z účinných látek muškátu citlivější než dospělí.

Muškátové keksy podle Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen byla německá jeptiška a později abatyše kláštera v Bingenu, která žila v letech1098-1179. Ve svých knihách Liber simplicis medicinae později zvaný Physica (encyklopedie léčivých bylin) a Causae et curae (encyklopedie znalostí z medicíny) popsala své znalosti léčivých bylin a schopnosti tehdejší medicíny. V katolické církvi je dnes ceněna a je považována za svatou - a to i přesto, že zveřejňovala obsah svých halucinací - a ten nebyl pro církev vždy pozitivní.

Muškátu a jeho zvláštních vlastností si žena samozřejmě nemohla nevšimnout.

Citát: “Když jí člověk muškátový oříšek, otevře se jeho srdce a jeho vnímání a to mu přinese dobrý úsudek. Vezmi muškátový oříšek, stejnou váhu skořice a trošku hřebíčku a rozdrť to na prášek. S tímto práškem a trochou mouky udělej keksy a jez je často. Uklidňují hořkost srdce a otevírají tvoje srdce a tvůj otupělý duch bude bdělý. Ničí v tobě vše škodlivé, dávají tvé krvi dobrou šťávu a udělají tě silným.”

Díky moderní chemii dnes víme, jak působí. Muškátový oříšek obsahuje množství éterických olejů, které jsou zodpovědné za jejho intenzivní chuť. Patří mezi ně terpeny alfa-pinen, beta-pinen, limonen, borneol, terpineol, eugeno a isoeugenol. Asi nejdůležitějšími jsou mezi nimi myristicin, elemicin a safrol. Všechny tři mají silně halucinogenní účinky.

Myristicin

Tím se nejspíš zvláštní stavy Hildegardy von Bingen vysvětlit nedají - měla halucinace a vize už od mládí, daleko dřív, než se stala jeptiškou, zabývající se účinnými rostlinami - a abatyší kláštera.

Naše tělo metabolizuje myristicin na amfetamin, chemickou látku podobnou droze extázi nebo meskalinu. Drogový účinek trvá několik dní.

Lidová medicína doporučuje muškátový oříšek proti depresím a při nespavosti. Kromě toho má dezinfekční účinky. Ayurveda z něj dokonce dělá mast, která má léčit problémy s kůží (ekzémy apod.)

Pokud ale sníte muškátového oříšku příliš mnoho, otrávíte se. Pět gramů stačí u dospělého vyvolat halucinace, u citlivých jedinců a dětí může být těchto pět gramů ale také smrtelnou dávkou.

Otrava se pozná podle bolestí hlavy, ztráty rovnováhy, zvracení, problémů se srdečním rytmem. Intenzivní otrava způsobuje komatické stavy.

Je tu ale také jedna dobrá zpráva. Chuť muškátového oříšku je tak intenzivní, že si Hildegardiným “keksem” přivoláte spíše zvracení než otravu.




Autor: Dana Tenzler | pondělí 17.2.2020 8:00 | karma článku: 30.23 | přečteno: 1012x

Další články blogera

Dana Tenzler

Co je to radioaktivita a jak nám škodí?

Lidé se bojí radioaktivity proto, že není vidět ani cítit. Představují si všemocného vraha, proti kterému se nedá nijak bránit. Strach je zbytečný, lepší je spíše zdravý respekt. Pět blogů o tom, co je a co není radioaktivita.

4.6.2020 v 8:00 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 383 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - deset zajímavostí

Chemie - to nejsou jen "éčka". Chemie v kuchyni pomáhá - a někdy i obveselí. Deset blogů o tom, co všechno umí chemie, kterou používáme v domácnosti. Čištění stříbra a mosazi, silikon a hrátky s coca-colou. (délka přes 100 min.)

1.6.2020 v 8:00 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 424 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou zajít chuť ... na průmyslově vyrobené potraviny

Kečup, křupky, muffiny a dokonce i káva. Naše potraviny se pomalu stávají oslavou chemického průmyslu. Pojďte se podívat, co se dá všechno nalézt v oblíbených potravinách.

28.5.2020 v 8:00 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 984 | Diskuse

Dana Tenzler

Vesmírná alchymie

Jak přišly na svět chemické prvky a hmota, která zaplňuje vesmír? Kdo byl praotcem a pramatkou všech prvků a jak vznikaly ty, ze kterých se skládáme my sami? Kdo je pravým vesmírným alchymistou, který umí vyrobit zlato?

25.5.2020 v 8:00 | Karma článku: 15.15 | Přečteno: 393 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Co je to radioaktivita a jak nám škodí?

Lidé se bojí radioaktivity proto, že není vidět ani cítit. Představují si všemocného vraha, proti kterému se nedá nijak bránit. Strach je zbytečný, lepší je spíše zdravý respekt. Pět blogů o tom, co je a co není radioaktivita.

4.6.2020 v 8:00 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 383 | Diskuse

Jan Veselý

Venuše v Dolní Horní a tři červnová zatmění

aneb Topocentrický pohled na vesmír v červnu 2020. Venuše se během května „po anglicku“ vytratila, ale už na konci června se zase na obloze objeví. Měsíc předvede klasický taneček s Jupiterem, Saturnem a Marsem a také tři zatmění.

3.6.2020 v 22:00 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 191 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - deset zajímavostí

Chemie - to nejsou jen "éčka". Chemie v kuchyni pomáhá - a někdy i obveselí. Deset blogů o tom, co všechno umí chemie, kterou používáme v domácnosti. Čištění stříbra a mosazi, silikon a hrátky s coca-colou. (délka přes 100 min.)

1.6.2020 v 8:00 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 424 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou zajít chuť ... na průmyslově vyrobené potraviny

Kečup, křupky, muffiny a dokonce i káva. Naše potraviny se pomalu stávají oslavou chemického průmyslu. Pojďte se podívat, co se dá všechno nalézt v oblíbených potravinách.

28.5.2020 v 8:00 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 984 | Diskuse

Julius Maksa

Vznik a zánik vesmíru 1.

Vznikl vesmír tak, jak popisuje teorie velkého třesku? Mohla veškerá hmota vzniknout z ničeho? Je možné, aby hmota vznikla z energie? Je teorie velkého třesku reálná, nebo ji můžeme zařadit do sci-fi?

26.5.2020 v 12:40 | Karma článku: 12.25 | Přečteno: 477 | Diskuse
Počet článků 564 Celková karma 15.75 Průměrná čtenost 1341

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Najdete na iDNES.cz