Fyzika v kuchyni - devět témat o fyzice, která nám usnadňuje život
Fyzika v kuchyni – tlakový hrnec
Je skoro tak starý jako Galileův dalekohled. Dnes ho najdete v téměř každé kuchyni. O obyčejných věcech často moc nepřemýšlíme. Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč se v něm vaří potraviny rychleji než v obyčejných hrncích?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=609718
Malé každodenní zázraky. Proč se voda lépe ohřívá než chladí?
Ohřát vodu je jednoduché. Zapnete vařič, zapálíte dřevo nebo plyn a vodu dáte do blízkosti zdroje tepla. S ochlazením je to složitější.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=655207
Má zahřáté jídlo víc kalorií než studené?
Vánoce mají různé podoby. Jednou z nich je – svátek jídla. Pro ty, kdo dávají pozor na štíhlou linii: dají se kalorie ušetřit tím, že jídlo moc nenahříváme?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=640060
Fyzika v kuchyni - magnetické ovoce
Nejen magnety na ledničce - i váš salát je magnetický. Naštěstí ho ale magnety nepřitahují - spíše ho odpuzují. Na vině je, jak jinak, fyzika. Proč je vaše ovoce magnetické?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=684758
Fyzika v kuchyni - jak funguje indukční varná deska?
Nejmodernější kuchyňské vybavení? Nebo spíš starý a dobře oprášený vynález? Moderní indukční varné desky mají původ v 19. století - přišly na svět vlastně díky práci fyzika Michaela Faradaye.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=672595
Fyzika v kuchyni - chleba, který padá na zem namazanou stranou
Proč padá chleba na zem vždycky namazanou stranou? Je to zákon schválnosti? Nebo je to způsobeno úplně jinými zákony?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=678382
Fyzika v kuchyni - zákon schválnosti a syrové vejce
Proč vám spadne na zem spíše syrové než vařené vejce? Způsobil to zákon schválnosti? Omyl - může za to královna věd ... fyzika.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=681215
Fyzika k pití - kanadský žertík s pivem
Proč si vlastně přiťukáváme sklenicemi - a jak to v žádném případě nedělat s lahví piva. Vysvětlení malého kanadského žertíku nabízí (jak jinak) fyzika.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682220
Fyzika v kuchyni - jak se váží elektrosmog
Elektrosmog není vidět ani cítit. Má ale jednu zajímavou vlastnost - dá se totiž zvážit určitým typem digitální kuchyňské váhy. Nevěříte?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682857
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,24
- Průměrná čtenost 1331x