Neděle 7. června 2020, svátek má Iveta, Slavoj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 7. června 2020 Iveta, Slavoj

Fyzika v kuchyni - devět témat o fyzice, která nám usnadňuje život

18. 05. 2020 8:00:40
O tlakovém hrnci a ohřívání vody. Má nahřáté jídlo voc kalorií než jídlo studené? Indukční varná deska a magnetické ovoce, chleba co padá na zem namazanou stranou, zákony schválnosti a kanadské žertíky. Kolik váží elektrosmog?

Fyzika v kuchyni – tlakový hrnec
Je skoro tak starý jako Galileův dalekohled. Dnes ho najdete v téměř každé kuchyni. O obyčejných věcech často moc nepřemýšlíme. Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč se v něm vaří potraviny rychleji než v obyčejných hrncích?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=609718

Malé každodenní zázraky. Proč se voda lépe ohřívá než chladí?
Ohřát vodu je jednoduché. Zapnete vařič, zapálíte dřevo nebo plyn a vodu dáte do blízkosti zdroje tepla. S ochlazením je to složitější.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=655207

Má zahřáté jídlo víc kalorií než studené?
Vánoce mají různé podoby. Jednou z nich je – svátek jídla. Pro ty, kdo dávají pozor na štíhlou linii: dají se kalorie ušetřit tím, že jídlo moc nenahříváme?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=640060

Fyzika v kuchyni - magnetické ovoce
Nejen magnety na ledničce - i váš salát je magnetický. Naštěstí ho ale magnety nepřitahují - spíše ho odpuzují. Na vině je, jak jinak, fyzika. Proč je vaše ovoce magnetické?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=684758

Fyzika v kuchyni - jak funguje indukční varná deska?
Nejmodernější kuchyňské vybavení? Nebo spíš starý a dobře oprášený vynález? Moderní indukční varné desky mají původ v 19. století - přišly na svět vlastně díky práci fyzika Michaela Faradaye.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=672595

Fyzika v kuchyni - chleba, který padá na zem namazanou stranou
Proč padá chleba na zem vždycky namazanou stranou? Je to zákon schválnosti? Nebo je to způsobeno úplně jinými zákony?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=678382

Fyzika v kuchyni - zákon schválnosti a syrové vejce
Proč vám spadne na zem spíše syrové než vařené vejce? Způsobil to zákon schválnosti? Omyl - může za to královna věd ... fyzika.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=681215

Fyzika k pití - kanadský žertík s pivem
Proč si vlastně přiťukáváme sklenicemi - a jak to v žádném případě nedělat s lahví piva. Vysvětlení malého kanadského žertíku nabízí (jak jinak) fyzika.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682220

Fyzika v kuchyni - jak se váží elektrosmog
Elektrosmog není vidět ani cítit. Má ale jednu zajímavou vlastnost - dá se totiž zvážit určitým typem digitální kuchyňské váhy. Nevěříte?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682857

Autor: Dana Tenzler | pondělí 18.5.2020 8:00 | karma článku: 16.38 | přečteno: 549x

Další články blogera

Dana Tenzler

Co je to radioaktivita a jak nám škodí?

Lidé se bojí radioaktivity proto, že není vidět ani cítit. Představují si všemocného vraha, proti kterému se nedá nijak bránit. Strach je zbytečný, lepší je spíše zdravý respekt. Pět blogů o tom, co je a co není radioaktivita.

4.6.2020 v 8:00 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 383 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - deset zajímavostí

Chemie - to nejsou jen "éčka". Chemie v kuchyni pomáhá - a někdy i obveselí. Deset blogů o tom, co všechno umí chemie, kterou používáme v domácnosti. Čištění stříbra a mosazi, silikon a hrátky s coca-colou. (délka přes 100 min.)

1.6.2020 v 8:00 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 424 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou zajít chuť ... na průmyslově vyrobené potraviny

Kečup, křupky, muffiny a dokonce i káva. Naše potraviny se pomalu stávají oslavou chemického průmyslu. Pojďte se podívat, co se dá všechno nalézt v oblíbených potravinách.

28.5.2020 v 8:00 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 984 | Diskuse

Dana Tenzler

Vesmírná alchymie

Jak přišly na svět chemické prvky a hmota, která zaplňuje vesmír? Kdo byl praotcem a pramatkou všech prvků a jak vznikaly ty, ze kterých se skládáme my sami? Kdo je pravým vesmírným alchymistou, který umí vyrobit zlato?

25.5.2020 v 8:00 | Karma článku: 15.15 | Přečteno: 393 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Co je to radioaktivita a jak nám škodí?

Lidé se bojí radioaktivity proto, že není vidět ani cítit. Představují si všemocného vraha, proti kterému se nedá nijak bránit. Strach je zbytečný, lepší je spíše zdravý respekt. Pět blogů o tom, co je a co není radioaktivita.

4.6.2020 v 8:00 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 383 | Diskuse

Jan Veselý

Venuše v Dolní Horní a tři červnová zatmění

aneb Topocentrický pohled na vesmír v červnu 2020. Venuše se během května „po anglicku“ vytratila, ale už na konci června se zase na obloze objeví. Měsíc předvede klasický taneček s Jupiterem, Saturnem a Marsem a také tři zatmění.

3.6.2020 v 22:00 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 191 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - deset zajímavostí

Chemie - to nejsou jen "éčka". Chemie v kuchyni pomáhá - a někdy i obveselí. Deset blogů o tom, co všechno umí chemie, kterou používáme v domácnosti. Čištění stříbra a mosazi, silikon a hrátky s coca-colou. (délka přes 100 min.)

1.6.2020 v 8:00 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 424 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou zajít chuť ... na průmyslově vyrobené potraviny

Kečup, křupky, muffiny a dokonce i káva. Naše potraviny se pomalu stávají oslavou chemického průmyslu. Pojďte se podívat, co se dá všechno nalézt v oblíbených potravinách.

28.5.2020 v 8:00 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 984 | Diskuse

Julius Maksa

Vznik a zánik vesmíru 1.

Vznikl vesmír tak, jak popisuje teorie velkého třesku? Mohla veškerá hmota vzniknout z ničeho? Je možné, aby hmota vznikla z energie? Je teorie velkého třesku reálná, nebo ji můžeme zařadit do sci-fi?

26.5.2020 v 12:40 | Karma článku: 12.25 | Přečteno: 477 | Diskuse
Počet článků 564 Celková karma 15.75 Průměrná čtenost 1341

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Najdete na iDNES.cz