Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak vzniká z kukuřičných zrnek popcorn

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč vlastně popcorn při smažení skáče? A proč vydává typický zvuk, který zní jako “pop”? (délka blogu 3 min.)

Vědci se někdy zabývají legračními tématy. Někdy jsou to také zdánlivě zbytečná témata, přesto mohou být zajímavá. To je tehdy, když vysvětlují běžné jevy, které se odehrávají v našem každodenním životě. 

Přemýšleli jste také někdy nad tím, co se vlastně děje při výrobě popcornu? 

Popcorn

Definice říká, že popcorn je potravina, která vzniká zahříváním speciálního druhu kukuřice. Přesněji - kukuřičných zrn z rostliny určité odrůdy (Zea mays convar. microsperma).

Popcorn pochází z amerického kontinentu. Není však známo, kdy byla jeho výroba objevena. Při archeologických vykopávkách byla v jižní Americe nalezena nejméně 4000 let stará napěněná zrna kukuřice, což ovšem nedokazuje, že byla připravena cíleně - jako popcorn. 

Pukání a napěnění

Už samotná příprava popcornu je malý zázrak. Z původně kompaktních zrnek kukuřice se při smažení v horkém oleji nebo při zahřívání v horkém vzduchu stávají typické pevné “květy”, které trochu připomínají polystyren. 

Při přípravě vydávají typický zvuk, který zní jako “pop!”. Vědcům se podařilo oba jevy vysvětlit. K výzkumu použili vysokorychlostní kamery a speciální mikrofony, kterými zaznamenávali procesy během pukání zrnek. 

Co se přitom zhruba děje, je známo už dlouho a není to nespíš žádné tajemství. Obsah kukuřičných zrn je tvořen kukuřičným škrobem s malým množstvím vázané vody.  Teplo, které dodává při výrobě popcornu vařič nebo horkovzdušná trouba, způsobí, že se voda obsažená v kukuřičném zrnu začne měnit na páru. Tím se zvyšuje vnitřní tlak v zrnu. Zpočátku se celý obsah zrna nemůže napěnit, drží ho totiž pohromadě pevná slupka. Čím více vody se ale změní na páru, tím více je pravděpodobné, že tlak uvnitř zrna překoná pevnostní mez slupky - a zrno pukne. Kukuřice se poté mění na popcorn a vydává přitom hlasité „pop“. Navíc zrno vyskočí do vzduchu. 

Za všechno tedy může zase jednou … fyzika

Ukázalo se, že se pukání kukuřičných zrn realizuje v relativně ostrém teplotním intervalu: zatímco při 170 ° C pukne jen asi třetina, při 180 ° C už pukají téměř všechna zrna. Kritická teplota proto musí být blízká 180 ° C. 

Proč ale praskají téměř všechna kukuřičná zrna současně? Vysvětlení spočívá v chování vody, jak naznačuje výzkum. Průměrné zrno kukuřice obsahuje kolem 20 miligramů vázané vody. Většina z těchto 20 miligramů je dokonce ještě krátce před prasknutím zrna v tekuté formě. Těsně před prasknutím povrchu zrnka se nachází v parní fázi jen asi jeden miligram vody. 

Situace v nahřáté kukuřici se dá srovnat s tlakovým hrncem. Voda je něm v kapalném stavu i při teplotě nad 100°C, protože na ni působí vyšší tlak. Ve chvíli, kdy v kukuřici tlak přeroste únosnou mez, slupka praskne, přetlak díky tomu zmizí, a všechna přehřátá voda se naráz přemění v páru. Následuje malý výbuch, který nafoukne zrno do několikanásobné velikosti.

Zrno na nožkách

Proč ale popcorn vyskočí do vzduchu v momentě, kdy praskne? Doposud se předpokládalo, že to bylo hlavně kvůli páře. Vysokorychlostní záznamy vědců však mechanismus upřesňují. Poté, co se slupka zrna roztrhla a začala expanze škrobu, pozorovali vznik útvaru, který připomíná nožku. Tento výčnělek se tvoří na jedné straně blízko dna hrnce (zdroje tepla). 

Zpočátku je tento útvar ještě malý a je prakticky kompenzován hmotností zrna. 

O zlomek sekundy později však tlak v zrnu náhle získává převahu, “nožka” se zvětší a s její pomocí je celé puklé zrno prakticky katapultováno do vzduchu. 

Vysvětlení opět nabízí fyzika. Když se popcorn zahřívá, získává tepelnou energii, která se po prasknutí zrna částečně uvolňuje v podobě kinetické energie. Jednotlivá zrna díky ní mohou získávat značnou počáteční rychlost. Byla pozorována zrna, která odskočila ode dna nádoby počáteční rychlostí až 200 m/s. 

Co má společného popcorn a šampaňské? 

Co způsobuje typický zvuk, který doprovází vznik popcornu? 

Vědci ho zkoumali pomocí citlivého speciálního mikrofonu. Poté porovnali přesný okamžik, při kterém zaregistrovali zvukový efekt, s událostmi pozorovanými v záznamech vysokorychlostních kamer.

Ukázalo se, že tento specifický zvuk není způsoben prasknutím skořápky, jak se často předpokládá. Není dokonce způsoben ani poskočením zrna na dně hrnce. 

Místo toho je za tento typický zvuk zodpovědný spíš “výbuch” vodní páry, která po prasknutí slupky uniká z kukuřičného zrna. Způsobuje ho tedy náhlý pokles tlaku v objemu zrna, které navíc funguje jako rezonátor. 

Podobné jevy se dají pozorovat při sopečných erupcích, kde se také jedná o náhlé napěnění hmoty vodní parou při výronu lávy z nitra země na její povrch. 

Je to mimochodem také podobný zvuk, jaký vyvolává korek šampaňského nebo šumivého vína při otevírání lahve.

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 15.2.2021 8:00 | karma článku: 26,46 | přečteno: 972x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 339x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,88 | Přečteno: 530x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,53 | Přečteno: 2657x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,20 | Přečteno: 401x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,32 | Přečteno: 712x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,86
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.