Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhada zemského jádra

Jádro naší planety se skládá z roztaveného kovu. Je však o něco lehčí, než by mělo být. Vědci nyní vytvořili teorii, která vše vysvětluje. Zároveň také odhaduje celkové množství vody na naší planetě. (délka blogu 5 min)

Podle dnes platných představ je tekutá voda na povrchu planety nutná pro vznik života - tedy života takového typu, jaký známe. Voda je tedy jedním z komponentů, které vědci hledají na exoplanetách, když uvažují, že by na nich mohl být život. 

Kde se ale na exoplanetách vůbec bere voda - a jak se dostala na naši vlastní planetu? 

Pozemská voda

Část vody přinesly v minulosti na Zemi obrovská ledová tělesa. Zdá se ale, že značná část vody pochází také přímo z oblaku plynu a prachu, ze kterého kdysi vznikala Sluneční soustava. 

Tento materiál se skládal mimo jiné z molekul různých plynů. Volný plyn se ve vnitřní části soustavy (tam, kde se formovala budoucí Země) neudržel. Sluneční vítr tehdy ještě velice neklidné mladé hvězdy ho doslova odfoukl do větších vzdáleností, kde pak z tohoto materiálu vznikaly obří planety typu Jupiteru. 

Určitá část vody byla ale chemicky vázaná v prachových zrnkách a odfouknout se nedala… 

Voda se tedy na naší planetě nevyskytuje jen v oceánech a mořích. Velké množství vody je obsaženo také v materiálu zemské kůry a zemského pláště. Jedná se o chemicky vázanou vodu, která je chemickými vazbami poměrně pevně napojena na jiné atomy v molekulách silikátů. 

Silikáty

... jsou velkou skupinou různých chemických sloučenin, které mají jedno společné: obsahují ve svých molekulách skupinu SiO - křemík spojený s kyslíkem. 

Křemík je velice zajímavých chemický prvek. Patří do stejné chemické skupiny jako uhlík, který je “nejohebnějším” prvkem ve vesmíru. Uhlík tvoří něco, čeho nejsou ostatní prvky schopné - obrovské množství nejrůznějších vazeb. Vytvářejí se tak různorodé organické sloučeniny. 

Jeho kolega křemík je mu sice podobný, ale takové rozmanitosti už schopen není - je těžší a daleko “línější”. Ale i u něj se pozoruje schopnost tvorby komplikovaných sloučenin. Jsou jimi právě zmiňované silikáty. 

Při poměrně nízkých teplotách a tlacích rády chemicky váží vodu. Umí s vodou a jinými prvky dokonce vytvářet složité vrstvené struktury. Když celou věc zjednoduším, mohu napsat, že je znáte pod pojmem … bláto.

Kůra naší planety a její plášť se skládají převážně ze různých silikátů (lidově jim souhrnně říkáme kamení). Chemicky vázané vody je v nich opravdu dost. Je jí kupodivu dokonce tolik, že by naplnila hned několik oceánů. 

Vznik planety

Kamenné planety se formují díky gravitační přitažlivosti hmoty prachových zrnek a elektromagnetické interakci. Ta se vzájemně srážejí a lepí se k sobě. Objekty neustále zvětšují své rozměry a hmotnost. Původní materiál je tedy nediferencovaný a všechny prvky, ze kterých se zrnka skládala, jsou rozptýleny poměrně rovnoměrně. 

Neustálé srážky vedou ale také k zahřívání takto vzniklých těles - a větší objekty se této tepelné energie už nestihnou včas zbavit vyzařováním. Výsledkem je nárůst teploty v nitrech budoucích protoplanet. Gravitace se pak postará o to, že těžší prvky v roztaveném materiálu klesají do centra objektu a lehčí se usazují na jeho povrchu. Děje se tak samozřejmě jen u opravdu velkých těles, kde je gravitace i teplota dostatečně vysoká. Železo a nikl (prvky, které jsou obsažené v původní prachoplynné mlhovině) pak vytvářejí jádra planet,  zatímco lehčí silikáty se usazují na povrchu a tvoří kamenný plášť a kůru nové planety. 

Co se při takových procesech ale děje s chemicky vázanou vodou? 

Vědci provedli řadu pokusů, při kterých se zjistilo, že voda, obsažená v silikátech, při velkých tlacích a teplotách mění své vlastnosti. 

Vodík, který voda obsahuje, se při podmínkách, které panují hluboko pod povrchem planety, stává siderofilním prvkem. To znamená, že se už neváže přednostně v silikátech, ale opouští je - a dává přednost kovům. Vodík se tedy může ze silikátů odtrhnout a navázat se na kovy, které tvoří jádro planety. To bylo poměrně překvapivým zjištěním. Vědce ale nadchlo. Vysvětluje totiž jiný fenomén, který byl až dosud nejasný. 

Záhada vnějšího jádra

Seismická měření totiž ukazují, že vnější tekuté jádro Země musí obsahovat kromě železa a niklu i některé další prvky. Jeho hustota není dostatečně vysoká na to, aby byla čistou slitinou těchto dvou kovů. Jak by se tam ale lehké prvky dostaly? 

Připomeňme si, že kovy jsou těžké a že to byla právě gravitace, která těžké komponenty stáhla do nitra tělesa, kde vytvořily jádro. Gravitace je základní vesmírná síla, která je neúplatná. 

Nyní se zdá, že hádanku řeší vodík, který je sice nejlehčím chemickým prvkem, díky své afinitě ke kovům (při vysoké teplotě a tlaku) by se ovšem přeci jen mohl do jádra dostat.  

A tak obsahuje kovové jádro naší planety mnohem více vodíku, než se dříve myslelo. Je to až 70 krát více než se nachází ve všech světových oceánech. 

Důkazem jsou experimenty při vysokých tlacích a teplotách, ve kterých vědci napodobovali podmínky při tvorbě mladé Země. Zjistili tak, že vodík může být hlavní příměsí nejen zemského jádra, ale také kovových jader ostatních vesmírných objektů, které jsou těžší než 10 % zemské hmotnosti. 

Další kamínek do mozaiky

Do velké mozaiky, kterou vědci skládají, se tak podařilo usadit další pomyslný kamínek. Pokud by vodík v materiálu oblaku plynu a prachu, ze kterého vznikala Země, neprojevil svou lásku ke kovům, musela by všechna voda zůstat na povrchu planety - v materiálu silikátů. Mohla by se pak ze silikátů uvolňovat a postupně pokrýt celou naši planetu. V jádru Země se totiž může nacházet tolik vodíku, že by stačil na tvorbu 70 dnešních oceánů. 

Na planetě, která tak byla zcela pokryta vodou, se jistě mohl vytvořit život. Byl by to ale život, který je poměrně primitivní. 

Neměl by přístup k technologiím, na které jsme dnes zvyklí. Pod vodou se nedají extrahovat kovy ani vynalézt elektřina… 

Za náš život, jak ho známe, tedy vděčíme mimo jiné také základní vlastnosti nejjednoduššího chemického prvku - vodíku. Při vysokých tlacích a teplotách se raději váže na kov než na silikáty. Ty jsou mu dobré jen tehdy, když vysoký tlak a teplota poleví. 

 

Zdroje:https://www.nature.com/articles/s41467-021-22035-0, https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2018JE005698

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 31.5.2021 8:00 | karma článku: 30,90 | přečteno: 809x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 27,85 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,94 | Přečteno: 371x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,04 | Přečteno: 636x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,25 | Přečteno: 242x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.