Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se vyrobí nový chemický prvek?

V průběhu dvacátého století byla zaplněna poslední bílá místa na mapě chemických prvků. Když dnes chceme obdivovat nový prvek - musíme ho vyrobit uměle. První ze seriálu pěti blogů (délka 5 min).

Když v roce 1869 zveřejnil Dmitrij Ivanovič Mendělejev svůj periodický systém chemických prvků, vypadal ještě trochu jinak, než jej známe dnes. 

Chyběla v ní spousta prvků, které dnes považujeme za samozřejmé. 

Mendělejevova zásluha spočívá také v tom, že kdysi tyhle tehdy ještě neznámé prvky… předpověděl. 

Slavný vědec měl dokonce to štěstí, že byla ještě za jeho života teorie potvrzena. Byly totiž objeveny jím předvídané prvky scandium a germanium. Po jeho smrti pak následovalo rhenium - a nakonec se v roce 1937 povedlo syntetizovat poslední chybějící prvek, který se na zemi prakticky nevyskytuje. Dostal jméno technecium - na počest jeho umělé (technické) výroby. 

Transurany

Dlouhou dobu byl posledním (nejtěžším) prvkem tabulky uran s protonovým číslem 92. Vědci byli samozřejmě zvědaví, jestli mohou existovat ještě těžší prvky. Bylo by to bývalo jen logické. Jako první z transuranů bylo objeveno plutonium a neptunium. Stalo se tak v jaderné laboratoři Berkeley, v USA, při experimentech, ve kterých byl uran ostřelován neutrony. 

Do jádra nejběžnějšího izotopu uranu byl implantován neutron, vzniklo tak nestabilní jádro uranu s přebytkem neutronů. 

Poté v něm proběhla přeměna atomů uranu (s poločasem rozpadu několik desítek minut) na neptunium (pomocí beta rozpadu, kdy se jeden neutron rozpadá na elektron a proton, výsledné jádro má o proton víc a mění svůj chemický charakter - stává se jiným chemickým prvkem, zatímco elektron se vyzáří ve formě beta záření). 

Další proměna, kdy se opět jeden neutron změní na proton a elektron, potřebuje více času. Poločas rozpadu je zde přes dva dny. Vznikne pak atom plutonia. 

Američané ve výzkumu supertěžkých prvků samozřejmě pokračovali i po nálezu neptunia a plutonia. Vedoucí tamního výzkumného týmu, Glen Seaborg dostal v roce 1951 Nobelovu cenu za objev hned devíti transuranů: plutonia, americia, curia, berkelia, kalifornia, einsteinia, fermia, mendělevia, nobelia a seaborgia, které po něm dokonce pojmenovali. 

Mistrovským kouskem byl objev prvku, který byl později na počest Mendělejeva pojmenován mendělevium. Vyrobili ho ostřelováním einsteinia heliovými jádry. Problém spočíval v tom, že tehdejší zásoby einsteinia se pohybovaly v řádu (10)-12 gramu. To je množství, které byste neviděli nejen pouhým okem, ale ani pod běžným mikroskopem. 

Mendelevium bylo mimochodem posledním prvkem, k jehož výrobě se použily protony, neutrony nebo heliová jádra - tedy poměrně lehké “náboje”, kterými vědci ostřelovali terče z už existujících těžkých prvků. 

Na výrobu ještě těžších chemických prvků se tento mechanismus už nehodil. Bylo potřeba vymyslet jinou techniku výroby. Nejen že bylo nutné použít těžší jádra coby náboje (využila se pak jádra dusíku, kyslíku, apod.) ale hlavně také větší a silnější urychlovače. 

Už v roce 1957 byl uveden do provozu silný lineární urychlovač v Berkeley (dostal název HILAC - heavy ion linear accelerator). Na opačné straně zeměkoule ale vědci také nezaháleli. O tři roky později, v roce 1960 byl zprovozněn tzv. cyklotron U-300 v ruské Dubně. 

Obě laboratoře pak spolu dlouhé roky soupeřily i spolupracovaly - a zasloužily se o výrobu dalších těžších prvků. Nejtěžším z nich je prvek, který má v jádře 106 protonů, má tedy v tabulce 106. pozici.  

Přitom dostal prvek č. 105 (vyrobený v Dubně z americia a neonu na počest slavné laboratoře jméno dubnium a prvek č. 106 (vyrobený v Berkeley z kalifornia a kyslíkových atomů) saeborgium na počest výše zmiňovaného Glena Seaborga. 

Když se pak vědci chystali syntetizovat 107. a další prvky, objevily se před nimi nečekané problémy. Osvědčená metoda přestala pro tyto těžká jádra fungovat. Ukázalo se, že na vině byla fyzika a samotná podstata výroby supertěžkých atomů.

Horká fúze

Tyto první pokusy, které prováděli vědci v USA a SSSR v polovině dvacátého století, spočívaly v tom, že se proti terči z těžkého prvku vystřelí náboj lehčího jádra. Při některých z těchto zásahu se lehčí jádra spojí s těžkými - a vznikají ještě těžší prvky. 

Tak to funguje až do chvíle, kdy chcete syntetizovat prvek, který by byl těžší než seaborgium (prvek č. 106). Ještě těžší produkty horké fúze se totiž okamžitě rozpadají, takže není co detekovat. 

Poté, co narazilo jádro lehkého prvku (náboj) do jádra těžšího prvku v terči, totiž vzniká nejprve přechodná fáze, slitina obou jader, která je rozžhavená na miliardy stupňů (pokud tu vůbec můžeme mluvit o ekvivalentu teploty). Ta se pak s největší pravděpodobností rozpadne na dva kusy s podobnou hmotností - nevytvoří tedy supertěžký prvek. 

Aby se tak stalo, musela by jaderná slitina nejprve trošku “ochladnout” - tedy zbavit se části energie. To se děje v praxi vyzařováním hned několika neutronů za sebou. 

Obrázek: Schéma tvorby prvku - rozpad na dvě podobně těžká jádra versus vznik supertěžkých atomových jader. Autor obrázku: D. Tenzler

Je tedy logické, že je pro slitinu jader jednodušší se rozpadnout na dvě přibližně stejně hmotné části, než pomalu chladnout speciálním způsobem, aby se vytvořil kýžený supertěžký prvek. Pravděpodobnost vzniku supertěžkého jádra je při podobných experimentech jen zhruba 1: 100 000 až 1: 1 000 000. U velice těžkých jader (těžších než 106 protonů v jádře) to pak nefunguje vůbec. 

Vědci se tedy museli poohlédnout po jiné technologii výroby. Řešením problému bylo využití “magických” jader. 

Nejednalo se ani o magii ani temné síly - řešení nabídla sama fyzika. 

 

Pokračování v příštím (čtvrtečním) blogu: Magická jádra a jejich využití k výrobě nových chemických prvků. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 28.6.2021 8:00 | karma článku: 22,40 | přečteno: 580x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,92 | Přečteno: 364x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,73 | Přečteno: 612x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 384x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 969
  • Celková karma 19,02
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.