Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejteplejší přírodní vodní pramen na Zemi

Uhodnete, kde se nachází nejteplejší přírodní vodní pramen na naší planetě? Voda a její prazvláštní vlastnosti. Není voda jako voda. (délka blogu 5 min.)

Voda je pro nás něco všedního a obyčejného. Také její vlastnosti máme zafixovány jako pevné a neměnné. Zamrzá při 0 °C a vře při 100 stupních. 

Situace ale není zdaleka tak jednoduchá a jednoznačná. Na vině jsou naše nedokonalé smysly, které drobné odchylky v teplotě nezachytí. Stačilo by ale vystoupat na nějakou opravdu vysokou horu - a rozdílu si všimne i běžný člověk. Na Mount Everestu, v nadmořské výšce 8848 m by se například voda na čaj vařila při zhruba 70 stupních Celsia. 

Je to způsobeno tím, že je ve vyšší nadmořské výšce nižší tlak vzduchu. Ohřívání kapaliny zvyšuje kinetickou energii jejích molekul. Rychlé molekuly mohou z kapaliny “vyskočit” a opustit ji. Nižší okolní tlak pak dovoluje uniknout ze zahřáté kapaliny více molekulám, než je tomu při tlaku vyšším. 

To, zda je voda tekutá, pevná (ve formě ledu) nebo plynná (jako vodní pára) je tedy dáno nejen teplotou, ale také tlakem okolního média (v běžném životě jde o atmosféru naší planety). 

Komplikovanou situaci zjednodušil následující diagram. 

Zdroj: Cmglee, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/Phase_diagram_of_water_simplified.svg

Vodorovně je v něm nanesena teplota a svisle tlak. Podmínky, ve kterých se voda nachází ve formě ledu, jsou souhrnně označeny modrou barvou. Tekutá voda je znázorněna zeleně a pára béžově. 

Všem známý bod tání a varu se nachází na červené lince zhruba uprostřed obrázku. Diagram ale obsahuje kromě všeobecného přehledu ještě něco daleko zajímavějšího. Povšimněte si tzv. kritického bodu, který je na obrázku přibližně uprostřed a úplně vpravo. 

Kritický bod

Kritický bod uzavírá tento diagram v místech, kde je znázorněna vysoká teplota i tlak. A není to náhodou. Pouze do tohoto bodu totiž dává smysl rozlišovat mezi párou a kapalinou (led tu logicky neočekáváme).  Kritický bod existuje nejen u vody ale i u různých jiných kapalin - v případě vody najdeme tuto horní hranici při 373,946 °C a 22,064 MPa.

Co se děje při extrémních podmínkách? 

Látce se v podmínkách, které přesahují kritický bod, říká nadkritická (někdy také superkritická). K dosažení nadkritického stavu musí mít voda teplotu nejméně 374,12 ° C a tlak nejméně 22,1 MPa (221 bar) - tedy přibližně 218 násobek normálního tlaku vzduchu.

Vodní pára v těchto podmínkách začíná stále více a více kondenzovat a znovu začíná připomínat kapalinu. Má ovšem už jiné fyzikální vlastnosti než jaké má běžná tekutá voda. 

Nadkritická voda je nečekaně dobrým rozpouštědlem. To má zajímavý dopad. Právě díky ní jsme zásobeni například zlatem, které by se teoreticky vůbec nemělo na povrchu Země vyskytovat, je to totiž těžký chemický prvek, který by měl díky gravitaci klesat hluboko pod povrch. Nadkritická voda rozpouští v nitru Země (kde panují vysoké teploty i potřebný tlak) různé minerály a obohacuje se chemickými prvky, které pak mohou krystalizovat a vytvářet jiné chemické sloučeniny a různé minerály.  

Nadkritická voda

Lidstvo zná nadkritickou vodu od roku 1822. Byl to baron Charles Cagniard de la Tour, kdo zjistil, že se od určité teploty ztrácí hranice kapalné a plynné fáze kapaliny uzavřené v tlakové nádobě. 

V roce 2005 byla nadkritická voda poprvé nalezena v přírodě a stala se tak vlastně tím nejteplejším přírodním vodním pramenem. Bylo to v Atlantickém oceánu, kde vyvěrá ze dvou hydrotermálních průduchů. Zřídlo se nachází v hloubce více než 3 kilometrů. Pod ním se nejspíše nachází bublina horkého magmatu. Pramen sám dosahuje teplotu 407 °C. Od své první návštěvy v roce 2005 ho tým dál pozoroval a zjistil, že teplota není stálá. V průběhu času kolísá -  a několikrát  se dokonce zvýšila na krátkou dobu na 464 °C.

Jev dostal název “černý kuřák”. Černý kuřák (v originále black smoker) se projevuje jako nápadný podmořský objekt v podobě kruhového komínu. Ten postupně budují minerály, které s sebou vynáší z nitra zemské kůry přehřátá voda.

Kvůli extrémním podmínkám se nedají tyto jevy zkoumat přímou metodou. Jediným dostupným způsobem jsou počítačové modely. Teploty a tlak jsou tu totiž tak vysoké, že by se velká část vrtného zařízení roztavila a vědecké přístroje by nefungovaly. Vědci tedy jen sbírají data a programují počítačové modely. 

Ty naznačují, že tekutina, která vychází z těchto černých kuřáků, pochází původně z oceánu. Kdysi prosákla do podoceánské zemské kůry trhlinami a klesala směrem k magmatické bublině. Přitom se ohřívala a zvyšoval se její tlak. 

Nadkritická voda pak rozpouštěla kovy a další prvky ze silikátového materiálu zemské kůry mnohem efektivněji než by to kdy mohla udělat kapalná voda nebo pára. Zlato, měď, železo, mangan, síra a další materiály se tak dostávají z hlubin Země k jejímu povrchu. 

Vědci odhadují, že až polovina manganu a jedna desetina železa nalezeného v oceánech může pocházet z takových podmořských průduchů, které na povrch vynášejí chemické prvky rozpuštěné v nadkritické vodě.

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 19.7.2021 8:00 | karma článku: 30,57 | přečteno: 786x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,44 | Přečteno: 2424x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 386x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,03 | Přečteno: 678x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.