Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přepólování magnetického pole Země. Mýty a fakta (1)

Hrozí Zemi katastrofa? Magnetické pole naší planety v poslední době slábne a magnetické póly migrují. První díl ze seriálu o magnetickém poli naší planety. (délka blogu 8 min.)

Když budete hledat v internetu téma “přepólování”, dostanete nabídku nespočtu webových stránek. Některé se zabývají fakty, jiné ezoterikou. Je ovšem s podivem, že se i poměrně seriózně tvářící vědci nechávají strhnout ke katastrofickým předpovědím. “Kosmické záření prý během přepólování způsobí mnoho milionů případů onemocnění rakovinou!” je jen jedním z (podle mě nekompetentních) scénářů. 

Co se vlastně děje během přepólování magnetického pole Země? A jaký to může mít vliv na náš život?

Honba za magnetickým polem

Magnetické pole chrání naši atmosféru před škodlivým vlivem ionizujícího záření přicházejícím z kosmu. Rozhodně ale není ani neměnné ani konstantní. Ve skutečnosti jeho síla neustále kolísá a stejně tak se měnilo v blízké a dávné minulosti. 

Zatímco se nedávná blízká minulost (ca. posledních sto let) dá díky vědeckému pokroku a příslušným přístrojům sledovat celkem přesně, můžeme dávné změny sledovat méně přesně. Přesto jsou taková měření poměrně spolehlivá. 

Dovolují to nepatrné magnetické částice, přítomné například v horninách. Zahřátím nad určitou teplotu (říká se jí Curieova teplota) se hornina demagnetuje a po vychladnutí v ní zamrzne aktuální mg. pole.

Hádáte správně - jev se dá velice dobře sledovat například u vulkanické  lávy. Když víme, kdy daný vulkán vybuchl, můžeme jistit, jaký směr mělo tou dobou magnetické pole Země. 

Nejsou to mimochodem jen horniny, kdo podává svědectví o dávných časech. Existuje jedno odvětví lidské činnosti, které jevy kolem magnetického pole odráží podobným způsobem: hrnčířství. I pro hrnčířské pece totiž platí, že se jejich materiál zahřívá - a uchovává v sobě směr magnetického pole, které panovalo při jejich posledním použití. Hrnčířské zboží něco takového samozřejmě udělat nemůže - po vychladnutí bylo z pece vyjmuto a tím se ztratila informace o přesném směru. Přesto mohou i dlaždice, hrnky a cihly podat svědectví o minulosti. Dá se z nich totiž vyčíst, jak silné kdysi magnetické pole bylo. 

Změny magnetického pole

… se dělí do dvou skupin. Krátkodobé a dlouhodobé. Krátkodobé změny se odehrávají v řádu minut nebo hodin, případně dní nebo měsíců. K těm dlouhodobým patří jevy v rámci desítek až milionů roků. 

Je jen logické, že jsou oba druhy způsobeny rozdílnými jevy. Krátkodobé změny jsou vyvolány jevy existujícími mimo Zemi. Naopak dlouhodobé jevy mají na svědomí změny ve struktuře naší vlastní planety. 

Krátkodobé změny nejsou moc intenzivní - bývají řádově v jednotkách procent síly magnetického pole. Dlouhodobé změny jsou až stokrát intenzivnější. Patří k nim také kompletní přepólování celého magnetického pole. 

Jak vlastně vypadá magnetické pole Země

Obrázek: Magnetické pole a jižní atlantická anomálie. Zdroj: NASA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:South_Atlantic_Anomaly.png

Dalo by se téměř dokonale popsat jako lehce nakloněný dipól. Jeho maxima se nacházejí v blízkosti severního a jižního geografického pólu Země. 

Aby to nebylo tak jednoduché, nachází se momentálně jižní magnetický pól na severu a severní na jihu naší planety. Tak tomu ovšem nemusí být navždy… 

Ještě v roce 1900 pozorovali tehdejší vědci dobře vyvinuté dipólové magnetické pole. Dnes, o sto let později, je o 15 % slabší a daleko nejpravidelnější. V rozlehlé oblasti v jižním Atlantiku má dokonce jen zhruba poloviční intenzitu. Dostala název jižní magnetická (nebo atlantická) anomálie. 

Jak to bylo v minulosti?

Už na počátku 20. století byly prováděny studie, které se zabývaly magnetickými vlastnostmi lávy různých vulkánů. Od poloviny století se pak přidaly studie na mořských sedimentech. I ony totiž mohou obsahovat malé magnetické částice, které se při usazování orientovaly podle kdysi aktuálního směru pole. 

Vědci zjistili, že magnetické póly nesetrvávají na jednom místě, naopak neustále putují polárními oblastmi. Čas od času si dokonce vymění svá místa. Síla magnetického pole nejprve slábne, poté se pole rozmělní a stane se chaotickým. Může mít hned několik severních a několik jižních pólů. Poté si póly vymění místo a pole zase zesílí na původní intenzitu. 

Dochází k tomu velice nepravidelně, často ale s periodou několika 10 000 - 100 000 roků.  Jak dlouho trvá celá přeměna není jisté - na základě nasbíraných dat se ale zdá, že průměrná délka proměny bude kolem 7000 roků. Byly ale už zaznamenány případy, kdy se ve staré lávě našly stopy neobyčejně rychlých přepólování - v rozmezí několika dnů. V tomto případě ale není jisté, jestli se jednalo o globální pole nebo pole lokální - místní pole, které se náhle objevilo a pak rychle měnilo v rámci dlouhodobějšího přepólování celého zemského magnetického pole. 

Budoucnost

Pokud nás tedy opravdu čeká přepólování - neskončí globální katastrofou. I kdyby na části naší planety zmizelo centrální magnetické pole vytvořené tekutým zemským jádrem, budou existovat oblasti, které budou chráněny poli místními. 

Je také jisté, že naši předkové bez problémů už několik takových jevů zažili a přežili. Život jako takový jich dokonce zažil mnoho tisíc. Nesčetná přepólování  zemského magnetu život v minulosti nijak neohrozila. 

Vysvětlení je jednoduché. Neoblomné fyzikální zákony se starají o náhradu ve chvíli, kdy magnetické pole Země na chvíli zkolabuje. 

O tom, jak probíhá vznik náhradního magnetického pole - bude příští blog. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 4.10.2021 8:00 | karma článku: 28,39 | přečteno: 759x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 341x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,57 | Přečteno: 603x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,96
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.