Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podaří se zachránit misi ExoMars?

Evropská kosmická agentura (ESA) má problém. Její projekt ExoMars, na kterém spolupracovalo několik zemí včetně Ruska, byl po útoku Ruska na Ukrajinu zastaven. 

Nešťastný projekt

ExoMars měl už před rokem 2022 pověst smolaře. V roce 2016 měla přistát na Marsu první část mise - lander Schiaparelli. Přistání 19. října 2016 se ovšem nezdařilo. Na vině byly technické problémy. 

Podle oficiální vyšetřovací zprávy způsobila ztrátu landeru chyba v měřicím zařízení přetížení palubního počítače. Ten předal špatné výsledky, načež počítač vypnul motory v domnění, že se lander nachází na povrchu planety. Výsledkem bylo, že sonda dopadla na povrchu Marsu z výšky téměř 4 km rychlostí 540 km/h. Kráter později objevila (a z oběžné dráhy vyfotografovala) orbitální sonda Mars Reconnaissance Orbiter (zkráceně MRO). Úspěch první mise ExoMars mohl zaznamenat jen orbiter, tedy ta část mise, která na Marsu nepřistávala, ale zůstala na oběžné dráze. 

V roce 2018 měla startovat další část mise, která se tentokrát jmenovala ExoMars 2018. Startu v tomto roce ale zabránily problémy se složitým padákovým systémem. Mise byla přejmenována na ExoMars 2020. V roce 2020 byl pak start zrušen kvůli pandemii Corony. Sonda měla startovat až letos. 

Ruská invaze na Ukrajinu nyní misi nejspíš ukončila nadobro. Velkou část mise měl totiž vyplnit ruský přistávací modul Kazachok, který se mimochodem dokonce v únoru nacházel na území EU, kde absolvoval předstartovní testy. ESA spolupráci s Ruskem vypověděla, takže už není k dispozici. 

Pro vědce, kteří misi věnovali více než 20 let svého profesního života a úsilí - to není zrovna příjemná situace. Nejen že politika zničila jejich dloholetou práci, zdá se navíc nepravděpodobné, že bude mise někdy pokračovat. 

V přistávacím modulu se měl nacházet rover, pojmenovaný po vědkyni, která objevila strukturu dvojité šroubovice DNA - Rosalind Franklin. Jeho jméno má poukazovat na speciální schopnosti jeho přístrojového vybavení.

Na rozdíl od roveru Perseverance, který v současné době zkoumá bývalou říční deltu v kráteru Jezero a sbírá vzorky, které budou později převezeny na Zemi, by mohl rover Rosalind Franklin zkoumat své vzorky přímo na místě. Mohl by sbírat materiál až z hloubky 2 metrů. Vědci předpokládají, že přímo pod povrchem Marsu by mohli narazit na stopy bývalého života, pokud se někdy na Rudé planetě život skutečně vyskytoval. 

Původně měla mise startovat letos v září na ruské raketě Proton. V červnu 2023 měla dorazit k Marsu. 

17. března 2022, několik týdnů poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, se vesmírná agentura ESA rozhodla odložit projekt na neurčito. ESA chce o pokračování mise oficiálně rozhodnout na zasedání v listopadu 2022.

Vědci mají už jen malou naději, že bude projekt zachráněn. ESA by mohla například nahradit  Kazachok a postavila podobný modul sama - s využitím různých technologií a znalostí NASA.

Má  to ale malý háček. Výroba nového hardwaru a jeho testování trvá poměrně dlouho, takže start v roce 2024 už nepřipadá v úvahu. Reálnějším by mohl být termín v roce 2026 nebo 2028.

ESA by přitom mohla znovu použít díly, které sama vyvinula a dodala na modul Kazachok. Komponenty ruské výroby - přistávací nohy, tepelný štít, sestupné motory a další - by se musely nahradit zatím ještě neexistujícími, novými součástkami. Zvláštní problém představují motory, protože žádný evropský výrobce nenabízí motory vhodné pro přistání na Marsu. 

A co je ještě daleko horší - ESA nemá žádné plutonium. Tento materiál je potřebný pro výrobu radioizotopové baterie, která má v roveru roli topení. Bez ní se totiž sonda v chladném marsovském podnebí neobejde. Plutonium by možná mohly poskytnout USA. 

Další - a bohužel pravděpodobnou možností je, že ESA celou misi zruší. Stalo by se to mimo jiné také kvůli úspoře nákladů. 

V případě pokračování mise bude potřeba nejen financovat vývoj nového přistávacího modulu a nové nosné rakety. Kromě toho se musí (už existující) vozítko Rosalind Franklin zakonzervovat a během dalších roků, které ještě uplynou do startu mise, musí být drženo ve sterilních podmínkách. Vozítko, které bude hledat na Marsu stopy života, samozřejmě nesmí samo zanést život na Mars ze Země. 

Objevují se názory, že celá věc už nestojí za to. Na projektu by musela spolupracovat i NASA, bude tedy záležet také na jejím postoji. 

Evropští vědci, kteří už 20 roků pracují na projektu a těšili se na první domácí vozítko na Marsu, teď nemohou dělat nic jiného než čekat, jak se rozhodne vedení ESA a NASA. Držme jim palce, aby jejich práce nepřišla nazmar. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 13.10.2022 8:00 | karma článku: 18,62 | přečteno: 221x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,45 | Přečteno: 926x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,93 | Přečteno: 369x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,89 | Přečteno: 632x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,25 | Přečteno: 242x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 386x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,25
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.