Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Posledních 130 dní umírající hvězdy - supernova typu II

Vědcům se poprvé podařilo pozorovat konec života rudého veleobra. Účastnil se toho Pan-STARRS a Keckův teleskop na Havaji a tým vedený Wynnem Jacobsonem-Galánem. (délka 5 min.)

Supernova typu II

Osudem velice hmotných hvězd je exploze, které vědci říkají „supernova II. typu“. Díky velkému množství hmoty a tím i silnějšímu gravitačnímu kolapsu jsou teploty, kterých dosáhnou ve svých jádrech, dostatečné k zažehnutí veškerých fyzikálně možných termonukleárních reakcí, včetně těch, při kterých vzniká železo. 

Vývoj těchto hvězd se zpočátku neliší od procesů v jejich lehčích kolegyních. Nezastaví se ale ve stadiu uhlíkového jádra. Zhruba sto let před mohutnou explozí supernovy, začne jádro hvězdy při teplotách 500 000 000 – 800 000 000 K spalovat uhlík na křemík. Předchozí termonukleární reakce přitom pořád ještě probíhají v různých vrstvách v obalech hvězdy. 

S přibývající teplotou v jádru se začínají syntetizovat i molekuly neonu a kyslíku. 

Během posledního dne své existence začne hvězda ve svém jádře tvořit izotopy železa, niklu a kobaltu. Syntéza dalších, ještě těžších prvků už není provázena uvolněním energie, proto celý proces v tomto bodě končí. 

Hvězda ve svém nitru během posledního dne utvořila železo-niklovou plazmovou kouli, která má teplotu 5 000 000 000 – 10 000 000 000 K. Její kolaps, ke kterému dojde při definitivním vyčerpání paliva je velice intenzivní. Během zlomku vteřiny se smrští na setinu své původní velikosti a v jádru vzniká neutronová hvězda. Hmota je tu natolik hustá, že v ní nemohou existovat volné protony a elektrony. Elektrony se vklíní do protonů a vytvoří neutron, částici, která je jinak ve volném stavu nestabilní a rozpadá se zhruba po 880 sekundách.

Tuto „neutronizaci“ doprovází vznik neutrin, lehkých částic, které se podařilo prokázat až v roce 1987. Vzhledem k tomu, že neutrina téměř nereagují s ostatní hmotou, opouštějí hvězdu a odnášejí s sebou 99 % energie. Pro srovnání – uvolní se jí zhruba 100 krát víc, než vyprodukuje Slunce během celého svého života. 

Zbylé jedno procento energie vyvolá ve zbytku hvězdy různé procesy, například vznik izotopů zlata, olova nebo uranu, prvků, kterými později supernova obohatí okolní vesmír. Vlna energie se prodírá k povrchu nově vzniklé neutronové hvězdy. Trvá jí asi hodinu, než ho dosáhne. Zvýší pak teplotu povrchu hvězdy z několika desítek tisíc na milion stupňů. Během následujících 100 dní stoupá její svítivost například na 1 000 000 000 násobek Slunce. Hvězda expanduje rychlostí 20 000 km/s a vytvoří efektní jev, mlhovinu. 

V centru této mlhoviny pak zůstává jako svědek procesů, které v ní proběhly, jen neutronové jádro, které zkolabovalo do velikosti několika kilometrů až několika desítek kilometrů.

První pozorovaná supernova typu II a překvapení, které přinesla

Vědcům se nyní poprvé podařilo zachytit tyto procesy pomocí teleskopů - v reálném čase. Sledovali posledních 130 dní života vzdáleného nebeského tělesa až do vizuálně ohromujícího konce. Astronomové svá pozorování zveřejnili v odborném časopisu Astrophysical Journal v lednu letošního roku.

Kolabující hvězda je od naší Země vzdálená 120 milionů světelných roků a nachází se v galaxii NGC 5731. Byla kdysi desetkrát hmotnější než naše Slunce a před svou explozí patřila do hvězdné třídy červených veleobrů. 

Ještě než explodovala, postarala se tato vzdálená hvězda ovšem o překvapení. Doposud se předpokládalo, že se podobné hvězdy krátce před svým koncem chovají relativně klidně. Domnívali jsme se, že u nich nedochází k prudkým erupcím nebo významným emisím fotonů (nárůstu svítivosti). 

Když však astronomové sledovali tuto supernovu v reálném čase, dozvěděli se, že hvězda nejprve vyvrhla značné množství horkého plynu, než konečně explodovala jako supernova typu II. 

Posledních 130 dní zanikající hvězdy

Teleskop Pan-STARRS poprvé objevil zmiňovanou hmotnou hvězdu na prahu zániku v létě 2020. O několik měsíců později, 6. září, pak oblohu na stejném místě rozzářila supernova. Vědci byli schopni detekovat silný záblesk světla a pomocí spektrometru na Keckově observatoři zaznamenat spektrum energetické exploze, kterou tým pojmenoval Supernova 2020tlf (SN 2020tlf). Dostali tak přímý důkaz existence hustého okolního hvězdného materiálu, který obklopoval hvězdu v době exploze. Pravděpodobně se jednalo o stejný plyn, který sonda Pan-STARRS zachytila v oblasti veleobra už v létě.

Na základě pozorování se podařilo určit, že byl povrch obří hvězdy před zánikem horký asi 5000 kelvinů a hvězda měla zhruba 1500 krát větší poloměr než naše Slunce. 

Vědci nyní vyvíjejí teorie, které by mohly vysvětlit nečekanou aktivitu umírající hvězdy. Nejspíš byla způsobena změnami ve vnitřní struktuře. Spekuluje se o silném přílivu energie do hvězdných obalů - který mohly způsobit například gravitační vlny, vyvolané fúzí neonu a kyslíku nebo jaderný záblesk při spalování křemíku. Snad se podaří tyto hypotézy prokázat… 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 24.10.2022 8:00 | karma článku: 22,74 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,92 | Přečteno: 364x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,73 | Přečteno: 612x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 384x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 969
  • Celková karma 19,02
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.