Kompostovatelné sklo

30. 03. 2023 8:00:22
Existuje jen málo vynálezů, které by změnily chod dějin podobně, jako to udělal objev skla. Dnes si život bez něj neumíme představit (délka blogu 2 min.)

Na materiál, ze kterého jsou okna, sklenice na pití - ale také čočky dalekohledů, kterými se díváme do kosmu - narážíme doslova na každém kroku. Bohužel je také náročný na výrobu a když doslouží, dělá jeho odstranění problémy. Je totiž nečekaně dlouhověký a odolný.

Sklo

Sklo je vlastně tekutina. Na rozdíl od vody je ale tekuté při daleko vyšší teplotě. Během výroby skleněných předmětů se sklo šikovně a velice rychle chladí, což zamezuje jeho krystalizaci. Krystalizované sklo je totiž neprůhledné - a to je většinou u skleněných předmětů nežádané.

Možná jste se už zamýšleli nad tím, co se s ním stane, když doslouží. Sklo se velice špatně rozkládá, dá se tedy jen recyklovat - vyrobí se z něj nové sklo. Ale ani to není úplně jednoduché. Jednak se musí znovu roztavit a potřebuje k tomu podobně vysokou teplotu, při které se kdysi vyrábělo, zároveň ale už nemá sklo ze sběru přesné a jasně definované složení, které měl kdysi původní materiál k výrobě skla. Sběrové sklo pochází samozřejmě z různých předmětů a od různých výrobců, má tedy nejen různé složení ale také různou barvu. Už nikdy z něj nevyrobíte úplně bezbarvé sklo, leda by byly střepy speciálně tříděny a použity by byly jen ty, které jsou bez barvy. Nejnáročnější na podmínky, panující při výrobě, je mimochodem hnědé sklo. Neházejte prosím proto lahve zelené barvy do kontejnerů pro hnědé sklo (pokud jsou takové kontejnery na různobarevné sklo k dispozici).

Výroba a recyklování skla je zkrátka drahá a komplexní úloha. Nebylo by lepší mít sklo, které se dá vyrábět při nižší teplotě a navíc se dá kompostovat?

Naše běžné silikátové sklo se rozhodně kompostovat nedá. Kdybychom například nechali skleněnou tabuli v okně opravdu dlouhou dobu (mnohem delší dobu, než za jakou se rozloží samotný dům, ve kterém se okna nacházejí), zjistili bychom, že sklo za několik desítek tisíc let steklo na zem. Za ještě mnohem delší dobu by ho pak okolní voda a různé chemické reakce nahlodaly natolik, že byl se změnilo ... na písek.

Vědci se nyní snaží vyrobit sklo z jiného materiálu - z peptidů. Takové sklo by se mohlo rozkládat - a to v dohledné době. Alespoň pro některé ze spotřebních předmětů by takové sklo mohlo nahradit sklo ze silikátů, i když skleněné tabule v oknech domů určitě zůstanou v dnešní podobě.

Vědci z Čínské akademie věd našli směs látek, která je jak biologicky odbouratelná, tak dostatečně tepelně odolná. Použili modifikované aminokyseliny a peptidy – malé molekuly složené z aminokyselin.

Po roztavení se jim podařilo vytvořit materiál, který je velice podobný sklu. Poté nový materiál analyzovali a zjistili, že má velmi dobré optické a mechanické vlastnosti.

Dá se tedy dobře zpracovávat. Na jeho zavedení na trh si přesto nejspíš ještě nějakou dobu počkáme. Zatím jsou výchozí materiály poměrně drahé.

Kompostovatelné sklo se bude samozřejmě používat jen u určitých výrobků, všude tam, kde nehrozí, že se sklo rozloží v nevhodnou chvíli. V budoucnu se tedy může stát, že nejen váš džus, ale také sklenice, do které ho naléváte ... budou opatřeny datem spotřeby.

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 30.3.2023 8:00 | karma článku: 22.26 | přečteno: 378x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.67 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...