Basho-fu, lehká vážka, vyrobená z banánovníku
Říká se, že bašofu se vyrábí už od 13. století. V minulosti bylo basho-fu vyráběné v různých lokalitách kolem Okinawy, v dnešní době se dá obdivovat už jen v okresu Kijoka, ve vesnici Ogimi.
Zatímco velké množství japonských kulturních tradic a umění a řemesel časem zmizelo, právě toto textilní řemeslo přežilo po generace. Dnes je dokonce považováno za nehmotnou kulturní památku.
Bašo-fu je látka, o které se říká, že je lehká jako vážka a která se vyrábí z vláken získaných z itobasho (Musa liukiuensis) – určitého druhu divokého banánu, který běžně roste na Okinawě.
Vlákna této přírodní látky jsou extrémně tenká a jemná, a proto výroba bašo-fu vyžaduje delší dobu než třeba tkaní bavlněné tkaninami. Je vůbec s podivem, že se umění tkát textil z banánových vláken udrželo až do současnosti.
Kdysi bylo tkaní bašofu zaměstnáním žen, které se neúčastnily lovu ryb. Moc peněz jim ale výroba látky nepřinesla.
V současnosti se ve vesnici Ogimi produkuje zhruba 250 rolí látky ročně. Postupně jich ale bude ubývat, ženy, které řemeslo ovládají, jsou už vesměs velice staré. Loni například zemřela ve věku 101 roků Taira Toshiko, hlavní propagátorka bašofu, která za svého života dokonce dostala propůjčen titul “živý národní poklad”.
Jak se vyrábí bašofu
Bašofu, jak už název napovídá, se vyrábí z vláken japonského banánovníku, který nese jméno basho.
Výroba se dá rozdělit do několika hlavních úkonů: pěstování itobašo, banánové rostliny, sklizeň vláken, spřádání nití a jejich barvení. Pak následuje tkaní a stabilizace látky.
Existují tři druhy bašo: ovocné banány, banány produkující květy a banány produkující optimální vlákninu. Existuje také divoká varianta ito basho, ta má ale vlákno příliš tvrdé, takže se na tkaní textilu nehodí.
Výroba bašofu
Celý proces, počínaje pěstováním, ořezáváním - až po výrobu nití trvá zhruba tři roky.
Banánovník se loupe ručně. Stonky jsou podobné cibuli, takže dovolují, aby se od sebe dělila vrstva po vrstvě.
Nejsvrchnější a tedy i nejtvrdší vrstva se používá na dekorativný výrobky, tapisérie apod. Vnitřní a měkké stonky obsahují vlákna, ze kterých se dělá látka na oblečení.
Oloupaná slupka banánovníku se vaří v roztoku dřevěného popela. Srovnejme to například se výrobou lněných vláken. Ta se dřív nechala určitou dobu “uzrát” na poli. Japoncům tedy pomáhala… chemie. Z dřevěného popela se do vody louhuje zásada, díky které vlákna banánovníku změknou. Není to samozřejmě vůbec jednoduché, protože stačí trochu silnější roztok - a vlákna se začnou lámat, když je zásada naruší až příliš. Při naopak moc slabém roztoku vlákna nezměknou.
Poté se bambusovou škrabkou dobývají vnitřní hedvábná vlákna. Po očištění se suší na místě, chráněném před větrem a následně se třídí podle měkkosti. Měkčí vlákna se pak používají pro útkovou nit, zatímco hrubší tvoří základ osnovy.
Vysušená a vytříděná vlákna se namotávají do malých kuliček zvaných chingu a jedno po druhém se spojují, aby vznikla dlouhá nit. Vlákna stonku totiž zpočátku měří kolem 1,5 m, je tedy potřeba je na sebe navazovat. Uzly musí být dostatečně nenápadné, což je další těžký úkol při zhotovení bašofu.
Nitě jsou před barvením spřádány, aby se zabránilo případnému třepení. Aby takové zpracování vůbec vydržely, musí se navlhčit vodou. Dříve se tento výrobní krok prováděl v období dešťů.
Bašofu je barveno rostlinnými barvivy - například barvivem získaným z akácie a indigem. Poté se obarvené nitě po navinutí osnovních nití založí na stav k tkaní.
Proces tkaní tvoří pouze jedno procento celého procesu výroby bašofu.
Vzhledem k tomu, že nitě Bašo jsou lámavé a citlivé na sucho, bylo kdysi za ideální dobu pro tkaní látky považováno období dešťů. Dnes se dá látka tkát po celý rok, protože se nitě udržují vlhké pomocí rozprašovače vody.
Ale ani po utkání látky není ještě výroba bašofu u konce. Nitě jsou stále ještě křehké. Tkanina se tedy musí ještě jednou vyprat ve vodě a pak se vaří v roztoku dřevěného popela.
Aby se zneutralizovala zásada, která se do roztoku uvolňuje z popela, musí se látka poté namočit do kyselého roztoku, vyrobeného z fermentované rýže.
Látka se nakonec narovná, tahem za oba konce se natáhne a na závěr se jemně leští keramickým kelímkem.
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,24
- Průměrná čtenost 1331x