Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nic vás neprobudí po ránu tak, jako čerstvě uvařená káva…

… kterou vylijete na klávesnici počítače, říká jedno pravdivé přísloví. Proč je někdy káva nakyslá a jindy tak hořká, že ji musíte přisladit cukrem? A proč ji cukr nejen sladí, ale také zbavuje hořkosti? (délka blogu 7 min.)

 

Jak funguje cukr v kávě?

Část hořké příchutě kávy způsobují molekuly kofeinu, rozptýlené ve vodě. Když přidáme do kávy cukr, změní se charakter celého roztoku. Cukr skutečně pomáhá odbourávat hořkost kávy, a to na úrovni jednotlivých molekul.

Cukr a molekuly vody se rády přátelí. Pociťují k sobě navzájem silnou afinitu, takže se molekuly kofeinu vedle nich rázem ocitají v defenzivě. Shlukují se pak, když se snaží molekulám cukru vyhnout – tzv. dimerizují (navzájem se spojují). Dimerizace pak zmenšuje počet volných molekul kofeinu a způsobuje, že je káva méně hořká.

Takový vliv mimochodem nemá jen cukr, ale také některé soli. Dimerizaci podporují tzv. kosmotropní (strukturu vody stabilizující) soli. Opačný vliv mají tzv. chaotropní soli, ty, které strukturu vody destabilizují a dimerizaci kofeinových molekul spíše potlačují. Chuť kávy například vylepší ona pověstná špetka obyčejné kuchyňské soli.

Ionty jsou považovány za kosmotropní a chaotropní v závislosti na jejich schopnosti interagovat s vodou a schopnosti měnit strukturu vody. Specifičnost iontů závisí na schopnosti podporovat (kosmotropní ionty) nebo rozrušovat (chaotropní ionty) vodíkové vazby ve vodě.

Příliš hořká káva

Dokonce i dokonale zpracovaná výchozí surovina a velice kvalitní kávová zrna nedávají jistotu, že výsledný nápoj bude chutný. Při přípravě kávy totiž často děláme několik chyb. Jednou z nich je špatně zvolená teplota vody, kterou kávu zaléváme.

Voda by neměla být vroucí. Příliš horká voda totiž vyplavuje z kávy právě ty látky, které dělají nápoj hořkým. Optimální teplota je 94 °C a nejdůležitější je moment, kdy rozemletá káva přijde do styku s horkou vodou poprvé. Téměř všechny běžné kávovary, které používáme v domácnostech, přitom používají vodu s teplotou kolem 80 °C. Dobrou kávu nemohou udělat už z principu věci. Výjimkou jsou některé automaty na mocca kávu.

Pokud jste zvyklí připravovat kávu jako „turka“, máte daleko lepší šance, že bude výsledek vašeho snažení optimální. Mletá zrna by se ale neměla zalévat čerstvě vřící vodou. Je lepší ji přivést k varu a pak počkat zhruba minutu, než voda vychladne na zmiňovaných 94 stupňů. Až pak by se měla káva vodou zalít. Některé varné konvice dnes mají malý displej s ukazatelem teploty, případně lze na nich i nastavit teplotu kdy se má vaření přerušit. Jsou sice dražší než běžné konvice, jsou ale rozhodně levnější než drahé automaty na kávu.

Hořkost kávy ovlivňuje také stupeň upražení suroviny. Za hořký nápoj je zodpovědné silnější pražení zrn. Naopak čím světlejší praženina, tím vyšší teplotu snese – má totiž méně hořkých komponent. I u nejsvětlejších pražených zrn je ale optimální teplota vody nižší než 100 °C (jedná se přibližně o 96 stupňů).

Příliš kyselá káva

Cukr v kávě potřebuje většina z nás také z jiného důvodu. Je to tehdy, když je nápoj příliš kyselý. Stává se to v případě, když jsou namletá kávová zrna zalévána příliš chladnou vodou, která má méně, než 88 °C.

Největší pravděpodobnost, že se setkáte s kyselou kávou, máte u běžného kuchyňského kávovaru. Chuť přitom vnímáme všichni subjektivně. Pokud jste na nakyslou kávu zvyklí, nebudete nejspíš její chuť vnímat jako negativní. Jiní naopak popisují příchuť nakyslé kávy jako „plechovou“ nebo „plastovou“. Jedná se přitom nejspíš o vliv osobních zkušeností a ne o objektivní příchuť. 

Ať už s mlékem nebo cukrem, kyselejší nebo hořká, jemně nebo hrubě mletá, důležité je, aby v kávě byla hlavně … káva. Někteří výrobci totiž rádi šetří a mletou směs nastavují cukrem nebo dokonce pilinami.

Jistě to dělají z čistého altruismu. Učí nás trávit celulózu. Až se to lidstvo jednoho dne naučí, dostane pojem „všežravec“ úplně jiný, nový význam.    

Příště: Proč se vám nejspíše vyleje káva bez pěny než káva s pěnou... 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 20.7.2017 8:00 | karma článku: 34,00 | přečteno: 3114x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 22,10 | Přečteno: 530x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 234x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 282x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,41 | Přečteno: 410x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 516x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 569x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 406x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 353x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 433x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 264x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,29
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.