Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má zahřáté jídlo víc kalorií než studené?

Vánoce mají různé podoby. Jednou z nich je – svátek jídla. Pro ty, kdo dávají pozor na štíhlou linii: dají se kalorie ušetřit tím, že jídlo moc nenahříváme? (délka nevážně vážného svátečního blogu – 2 min.)

 

Je to vlastně velice jednoduché. Když se jídlo nahřívá, získává energii. Jedná se o tepelnou energii, která se projevuje na pohybu jednotlivých molekul v nahřáté látce. Zkráceně řečeno – teplejší jídlo kmitá rychleji než studené.

Jednoduchý příklad

Při nahřátí jednoho litru vody z pokojové teploty na 100 °C se vodě dodá energie 80 kcal.

80 kcal odpovídá 335 kJ. Je to zhruba stejná energie, jakou naše tělo získá ze 100 g čokoládového dortu.

Když z této horké vody uděláte čaj a vypijete ho, přijalo vaše tělo nejen energii ze sušeného čaje – zároveň jste mu dodali energii pořádně velkého kousku čokoládového dortu!

Nebylo by tedy, spíše než hlídat kalorie v jídle, daleko jednodušší pojídat jen studené nebo chladnější potraviny? Nedalo by se tímto způsobem zhubnout nebo alespoň nepřibrat na váze? Otázka, která nás trápí nejen (p)o vánocích…

Tak jednoduché to zase není

V teplé vodě nebo nahřátém jídle přijímáme tepelnou energii. Je to „nejnižší“ forma energie, která se zpravidla nemůže samovolně přeměňovat na jiné druhy. Zatímco při různých fyzikálních a chemických procesech dochází k přeměně například elektrické energie na tepelnou (jako příklad může posloužit svítící žárovka), obráceně to jde jen ve specifických podmínkách.

Lidské tělo nemůže z tepelné energie, přijaté s potravou, vytvářet ani tuky ani ji nemůže využít k práci svalů nebo mozku. I když by taková možnost byla jistě svůdná – představme si, že k dobrému výkonu při zkoušce by dopomohla tepelná lampa nebo elektrická dečka…

Při dietě se tedy energie, přijatá z teplého jídla, nepočítá. Při trávení jídla tělo využívá chemickou energii, která se skrývá v chemických vazbách snědených potravin. Středně velký kousek čokoládového dortu pak našemu tělu dodá stejnou energii, jaká je potřeba na nahřátí jednoho litru vody na 100 °C.

Teplota jídla tedy nehraje vůbec žádnou roli?

Ani tady není situace tak jednoduchá…

Při výpočtu kalorické hodnoty potravin opravdu nehraje jejich aktuální teplota vůbec žádnou roli. Tepelné zpracování jídla je ale spojené s některými změnami – a tak se může stát, že teplota kalorickou hodnotu potraviny skutečně změní.

Tepelným zpracováním (varem nebo upečením) se potraviny stávají lépe stravitelné. Co to znamená? Znamená to, že naše tělo potřebuje vynaložit menší úsilí na to, aby se potravina strávila. Výsledná bilance takového pokrmu je pak pozitivnější. Po sečtení obou položek – vynaložené a získané energie – dodávají některé uvařené potraviny našim tělům více energie než syrové.

To ovšem platí jak pro uvařené a teplé – tak pro uvařené a zchladlé potraviny. Bylo by tedy jen logické, kdyby lidé, kteří chtějí zhubnout, jedli více syrového jídla. Neplatí to ale pro všechny potraviny.

Dobrá zpráva pro milovníky těstovin

Je to k nevíře, ale při vaření některých potravin se naopak kalorická hodnota snižuje! Příkladem jsou těstoviny.

 

100 g syrových nudlí obsahuje zhruba 380 kcal. Vařené vykazují už jen 150 kcal – tedy něco málo přes polovinu původní hodnoty. Vysvětlení je nasnadě: při vaření proniká do těsta voda. Voda nakonec tvoří více než polovinu jeho hmotnosti.  Tím se samozřejmě snižuje jeho poměrná kalorická hodnota.

Mějme krásné svátky! Nenechme si zkazit vánoce uvažováním o kaloriích. V novém roce můžeme všechny poctivě snědené kalorie proměnit v energii, se kterou se můžeme věnovat svým bližním. Tím dostává vánoční mlsání další, novou (nefyzikální) dimenzi.

 

 

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 25.12.2017 8:00 | karma článku: 30,04 | přečteno: 2567x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 12,74 | Přečteno: 138x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,81 | Přečteno: 211x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,38 | Přečteno: 226x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 243x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,48
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.