Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomáhá ocel proti vodnímu kameni?

Esoterika nebo opravdová pomoc? Jak funguje ocelový pohlcovač kotelního kamene? (délka blogu 3 min.)

Kotelní kámen

Kotelní kámen je směs minerálů, které se vylučují ve formě pevného povlaku na stěnách nádoby, ve které vaříme vodu. V domácnosti se s kotelním kamenem setkáte nejspíše v kuchyni - čeká na vás ve vaší varné konvici. Je to nechtěné obohacení - voda se v konvici s usazeným kotelním kamenem ohřívá pomaleji, často je konvice navíc hlučnější.

Kotelní kámen může obsahovat různé sloučeniny: uhličitan vápenatý, síran vápenatý, křemičitan vápenatý, křemičitan hořečnatý, hydroxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý, chlorid vápenatý, síran hořečnatý, aj. Na jeho odstranění se používají různé tzv. změkčovací prostředky, které většinou zpomalují nebo zabraňují usazování.  

Kotelní kámen - pravé požehnání pro esoteriku

Nejspíše jste se s nimi také už setkali. Čas od času se na trhu objeví také nějaký zázračný prostředek proti kotelnímu kameni, který má mít tajemné složení a obejde se i bez aktivních chemických látek. V naprosté většině případů se samozřejmě jedná o nesmyslně předražené placebo. Jeho výrobci těží s (tu větším tu menším) úspěchem z neznalosti a důvěřivosti publika.

Moje osobní zkušenost se týká vychytralého systému, který si říkal “Plocherův”. Měl pomocí jakési vybájené “vitální síly” působit na trubky, kterými voda protékala - zatímco síla v ní zpracovávala maličké krystalky vodního kamene do okrouhlejší formy, takže pak neměly mít tendenci k usazování. V tajemné a velice drahé bedýnce byla směs obyčejné vaty a ústřižků alobalu. Firma, která tento bláznivý produkt před lety prodávala, se dnes zaobírá vitalizací vody a zeminy. Její dnešní zázračné (a nepříliš levné) bedýnky ovšem dnes krystaly ve vodě nerozpouští - dnes je naopak množí.

Jinou kategorií jsou lidové (tzv. “babské”) rady. Dnes se budu zabývat jednou z nich - na první pohled zvláštním a obyčejným předmětem, který je vyráběn k úplně jinému použití, přesto poměrně spolehlivě funguje i proti zanášení konvic kotelním kamenem.

Jak vlastně vzniká kotelní kámen?

Celý proces je v detailu komplikovaný - v neposlední řadě i proto, že součástí kotelního kamene mohou být různé soli. Princip je ale poměrně jednoduchý. Při zahřátí vody na vyšší teplotu z ní vyprchává CO2. Přitom se mění původně rozpustná (například vápenatá) sloučenina (kovová sůl) ve vodě na nerozpustnou. Nerozpustná sůl se pak ukládá na stěnách nádoby, ve které se voda ohřála.

Čím “tvrdší” je voda (čím více obsahuje patřičných solí, ze kterých se může tvořit kotelní kámen), tím rychleji probíhá usazování vrstvy kamene na stěnách nádob nebo trubek.

Tvrdá - tvrdší - nejtvrdší

Tvrdost se měří hned několika národními systémy - v našich končinách je to převážně německý systém. Německá jednotka odpovídá 0,18 milimolům iontů, rozpuštěných v litru vody.  Francouzský stupeň odpovídá 0,1 milimolu, ruský 0,025 a anglický 0,14 milimolu na litr vody.

Jako velice tvrdou označuje německá stupnice vodu, která má hodnotu více než 21,3 německého stupně. Ale i středně tvrdá voda tvoří vodní kámen poměrně rychle. Poznáme ji podle hodnot 14 - 21,3 dH (německých stupňů tvrdosti). Pokud máte to štěstí a bydlíte v oblasti, kde je spíše měkká nebo velmi měkká voda (7,3 - 14  a méně než 7,3 dH), kotelní kámen ve varné konvici vás asi moc často nezlobí.

My ostatní se nemusíme nutně uchylovat k esoterice, čarovným a zpravidla i patřičně drahým zázračným krabičkám. Proti vodnímu kameni ve varné konvici stačí obyčejná - drátěnka.

Fyzikální lék - ocelová drátěnka

Na to, aby se mohl kotelní kámen usazovat v nádobě, musí najít pevnou plochu, na které se uchytí. V běžné varné konvici moc pevné plochy nenajde a nemá moc na výběr -  jsou tu stěny nebo dno. Dá se to ale změnit - tím, že kotelnímu kameni nabídnete velké množství jiné plochy, na kterou by se mohl přichytit.

Optimální volbou je - běžná ocelová drátěnka, která má původně sloužit k čistění hrnců. Skládá se z velkého množství jemných, stočených nebo dokonce vzájemně propletených drátků nebo ocelových (nerezových) smyček. Hladký kovový materiál má dokonce další výhodu - je antibakteriální.

Jak funguje anti-drátěnka

Drátěnka nabízí daleko větší plochu než samotná varná konvice. kotelní kámen nedělá rozdíly - vezme s radostí zavděk jak stěnami a dnem konvice, tak povrchem drátěnky.

Je jen logické, že pokud připadá na drátěnku například 19/20 celkové volné plochy v konvici, usadí se na ní také 19/20 kotelního kamene. Znečištění konvice musí být pak jen dvacetinové oproti původnímu stavu bez drátěnky.

Tímto jednoduchým trikem se sice nedá usazování kamene úplně vyloučit, ale dá se citelně zpomalit - bez podvodů, esoteriky … a nakonec i bez chemických sloučenin ke změkčování vody.

Použitá a kotelním kamenem znečištěná drátěnka se mimochodem nemusí hned vyhazovat. Kámen se dá samozřejmě odstranit stejnými prostředky, které byste použili pro varnou konvici.

Proti usazování kamene funguje - ale je drátěnka také zdravotně neškodná?

Drátěnky bývají většinou spojené s představou špinavého nádobí. Dávat je do vody, kterou později budeme pít?

Zdravotní rizika nehrozí v případě, že použijete novou a čistou drátěnku. Je vyrobena ze stejného materiálu jako vaše hrnce a s největší pravděpodobností také vaše varná konvice - z nerezové oceli.

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 12.3.2018 8:00 | karma článku: 26,33 | přečteno: 1331x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 20,17 | Přečteno: 410x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,59 | Přečteno: 229x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,33 | Přečteno: 370x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,48 | Přečteno: 306x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,45 | Přečteno: 260x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 281x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,14 | Přečteno: 301x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 307x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,41 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 515x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 568x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 347x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 405x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 352x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 519x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 303x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 432x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 362x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 263x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,20
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.