Nechte si se mnou nechat zajít chuť na … brambory
Za jedovatost některých částí rostliny, jejíž hlízy známe jako brambory, může sloučenina s názvem solanin. Chemicky se jedná o Solanid-5-en-3ß-yl-O-?-L-rhamnopyranosyl -(1›2)-O-ß-D-glucopyranosyl-(1›3)-ß-D-galactopyranosid. Co se skrývá za tímto dlouhým názvem?
Sloučenina, kterou se otrávilo nemálo našich předků, je dnes v bramborách naštěstí zastoupena v daleko menší míře než dříve. Otrava moderními druhy brambor prakticky nehrozí, leda byste snědli opravdu velké množství opravdu nešťastných brambor. Jinak ale vypadá situace u starých, historických odrůd. Někdy jsou moderní potraviny - zkrátka opravdu lepší než ty staré a vyzkoušené.
Našvaná brambora je jedovatá
Pokud by se vám měl někdy dostat do rukou čistý solanin, tedy chemicky extrahovaná a koncentrovaná látka, bude mít nejspíše podobu průhledných krystalů. Rozpouštět se bude v horkém lihu, benzolu a chloroformu a až teprve při vyšší teplotě (285 °C) tát. Přitom se bude rozkládat na jiné chemické sloučeniny.
Když se mluví o solaninu v bramborové hlíze, myslí se tím vlastně směs alfa solaninu a alfa chaconinu, chemického příbuzného solaninu - látky, která se liší jen částí své uhlovodíkové komponenty a principiálně se solaninu (viz obrázek) značně podobá.
Solanin se v bramborách nenalézá náhodou. Brambora ho používá jako svou základní obranu před škůdci - bakteriemi, houbami … ale také hmyzem a mimo jiné také námi - savci. Solanin se v bramborách logicky tvoří hlavně tehdy, když je někdo stresuje.
V této souvislosti nejspíš neudiví, že se jedovatá látka koncentruje hlavně v (pro bramboru) nejdůležitějších částech rostliny - v listech, klíčcích hlízy nebo na povrchu hlízy. Uvnitř bramborové hlízy, kterou rádi konzumujeme, bývá alkaloidu solaninu jen velmi málo - a to dokonce i u starých odrůd, které ještě nebyly cíleně pěstěné tak, aby nás zatěžovaly solaninem co nejméně.
U nových odrůd brambormůžete počítat s maximálně 100 mg/kg hmoty. S největší pravděpodobností ale bude množství solaninu v moderních odrůdách ještě daleko nižší. Pro srovnání - zelená rajčata mohou obsahovat až 320 mg/kg. Strach z rajčat ale mít nemusíte - zráním se solanin odbourává a u zralých rajčat dosahuje nakonec bezpečné hodnoty kolem 7 mg/kg. |
Na vznik solaninu v bramborách má logicky vliv také počasí, při kterém vyrůstaly. Nepříjemné podmínky jako chlad, sníh a mrazy nebo třeba krupobití totiž způsobují rostlinám stres, na který pak reagují právě tvorbou jedu.
Z toho pak vyplývá, že se opravdu vyplatí skladovat hlízy brambor v podmínkách, jaké se jim líbí a které jim nejvíce vyhovují. Nejlépe se cítí při teplotách kolem 10 °C a ve tmě. Jen málokdo asi může v podmínkách moderního bydlení svým bramborám vyhovět - určitě tedy neuškodí, když se zpracují co nejdříve. Tak brzy, aby neměly čas k tvorbě chemických obranných látek.
Jak se projevuje otrava?
Na to, abyste pocítili následky otravy, musíte sníst zhruba 2 - 5 mg solaninu na kilogram vaší hmotnosti. Prostorově výraznější konzumenti jsou tedy v malé výhodě.
Otrávit se dnešními druhy brambor není moc lehké, přesto to není vyloučené. Brambory totiž pociťují stress nejen v případě náhlého sněžení nebo krupobití - vadí jim také dlouhotrvající sucho. A tak - ačkoliv jsou moderní druhy brambor vyšlechtěny na nejnižší možnou tvorbu solaninu - se může klidně stát, že v obchodě narazíte na hlízy, které se už během růstu necítily příliš komfortně a vyprodukovaly více solaninu, než je u jejich druhu obvyklé.
Solanin poškozuje sliznice - projeví se tedy pálením v krku, křečemi v žaludku a průjmem. Působí také na nervovou soustavu - následkem otravy je zrychlený tep a puls, bolesti hlavy v horším případě ztráta vědomí a koma.
Jak se proti solaninu bránit?
Normální hladina solaninu v moderních bramborách se pohybuje mezi 20 - 100 mg/kg. Za zdravotně bezpečnou se všeobecně považuje hodnota 200 mg v kilogramu brambor. Před spotřebou se koneckonců zpravidla loupou, takže se naprostá většina (blízko slupky sedícího) solaninu odstraní už touto mechanickou cestou.
To je mimochodem také jeden z mála způsobů, jak se můžeme proti solaninu v bramborách opravdu bránit.
Vzhledem k jeho vysoké tepelné stabilitě (připomeňme si - rozkládá se až při 285 °C, při teplotě, při které se ze zbylých nejedovatých komponent brambory tvoří pro změnu zase jiné škodlivé látky) - se nedá z brambor “vypéct”.
Něco málo solaninu se dá z brambor vyvařit. Při vaření přechází část škodliviny do vody -, vodu z brambor, u kterých je podezření, že by mohly obsahovat větší množství solaninu, je tedy lepší vylít.
Zdroje:http://www.lci-koeln.de/deutsch/veroeffentlichungen/lci-focus/alkaloide-der-kartoffel,https://www.stern.de/gesundheit/gesund-leben/krank-durch-kartoffeln--wie-sich-eine-familie-selbst-vergiftete-8157098.html, U. Preiß (Umwelt und Gesundheit (smog), Jg. 32, 3 – 2004)
Dana Tenzler
Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi
Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se
U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...
Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna
Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...
Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká
Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...
Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři
Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant
Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat:
34 310 - 39 458 Kč
- Počet článků 969
- Celková karma 18,96
- Průměrná čtenost 1329x