Zářivě bílé prádlo - reklamní trik nebo skutečnost?

1. 08. 2019 8:00:40
Je možné vyprat prádlo tak, aby bylo skutečně zářivě bílé? Nebo je to jen reklamní trik? Zářivá bělost prádla skutečně existuje - a může za ni ... jak jinak ... chemie. (délka blogu 5 min.)

Zářivě bílé prádlo vždy bylo (je a bude) oblíbené. Důvodem pro jeho nadčasovou oblibu jsou nejspíš psychologické asociace bílé barvy s nevinností, dokonalostí ... a čistotou.

Není divu, že se výrobci pracích prášků snaží o co nejdokonalejší prací efekt. Tam, kde praní nestačí, dostává slovo ... chemie.

Vlákna ze kterých se dělá naše oblečení, totiž nejsou od přírody příliš bílá. Přírodní vlákna jako len a bavlna jsou spíš nažloutlá.

Když se začalo na začátku 19. století vyrábět první moderní barvivo (umělý a jasně modrý ultramarín) objevila se i možnost manipulovat barvou světlého oblečení. Nebyla ale příliš uspokojující. Kombinací žlutavé barvy prádla a modré barvy přísady vznikala výsledně barva šedá. Takže prádlo už nebylo zažloutlé - zářivě bílé ale také nebylo.

Přesto už tehdy lidé věděli, že se bílé prádlo zdá bělejší, když se vypere s výtažkem z kůry kaštanu. V té době samozřejmě ještě netušili, že ho způsobuje chemická látka, které dnes říkáme...

Aesculin

Prvním a hromadně využívaným zjasňovačem se stal aesculin, látka rostlinného původu, která patří do skupiny kumarinů.

Nejspíše tušíte, že toto přírodní barvivo nebylo moc dokonalé. Na světle i ve vodě se postupně odbourávalo, takže prádlo znovu žloutlo a bělení bylo nutné znovu a znovu opakovat.

Optické zjasňování textilií

Dnešní bělící prostředky (říká se jim “zjasňovací”) jsou daleko stabilnější - což je zároveň výhodou i nevýhodou. Zatímco na prádle se jejich vlastnosti projevují pozitivně, méně pozitivní je jejich vliv na životní prostředí. Dokonalá chemikálie, kterou tak lehce nezničí ani sluneční svit nebo voda a bakterie - se logicky může hromadit v řekách nebo v půdě.

Opravdu dobrý zjasňovač je sám o sobě bezbarvý - nepohlcuje tedy ve svém původním stavu žádnou z barev slunečního světla. Pokud by to dělal, “kazil” by barvy barevného prádla. Pohlcuje ale vlnové délky, odpovídající ultrafialové části spektra.

Dnes se nejvíce používají deriváty stilbenu - DAS1(Dinatrium-4,4-bis[(4-anilino-6-morpholino-1,3,5-triazin-2-yl)amino]-stilben-2,2-disulfonat) a DSBP (Dinatrium-4,4-bis(2-sulfostyryl)-bifenyl). K pracímu prášku přidává výrobce průměrně kolem 0,15 % přísady.

Molekuly zjasňovače se uchytí na vláknech látky. Když na ně dopadne sluneční světlo, absorbují jeho (pouhým okem neviditelný) ultrafialový podíl. Emitují následně světlo s vlnovou délkou, kterou už naše oči vnímat umí - například modré světlo s vlnovou délkou 440 nm. Modrá pak kompenzuje nažloutlou přírodní barvu textilních vláken.

Díky pohlcení a následnému vyzáření původně neviditelných částí spektra, se zvyšuje odraz světla na hodnotu, vyšší než 100 %. Prádlo pak skutečně ve slunečním světle “září” (světlo ovšem musí obsahovat určitý podíl ultrafialových paprsků - u přirozeného slunečního světla je to kolem 7 %).

A co životní prostředí?

Molekuly zjasňovače sice rády usedají na textilní vlákna, část jich ovšem vždy zůstává v pracím roztoku. Spolu s ním se dostává do čističky vod, kde se podaří zajistit až polovinu zbylého množství. Zbytek se dostává do přírody.

Na zjasňovače nemají chuť bakterie a jejich strukturu nepoškodí ani vliv vody. V přírodě dochází nanejvýš k jejich pomalému rozkladu pomocí světla. Je tedy logické, že se mohou časem hromadit v půdě nebo ve vodě řek.

Nakolik jsou skutečně zdraví a přírodě škodlivé, ať rozhodují odborníci - my spotřebitelé můžeme ovlivnit jen jejich využívání.

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 1.8.2019 8:00 | karma článku: 27.41 | přečteno: 1161x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 130 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.71 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...