Mýty kolem jaderné energetiky - zabíjí ryby v řekách

21. 10. 2019 8:00:55
Odpůrci jaderné energetiky samozřejmě nemohli opomenout ubohé ryby, které prý v evropských řekách zabíjí jaderné elektrárny. A jako vždy... je všechno trochu jinak. (délka blogu 5 min.)

Základem pseudoargumentu o leklých rybách se nejspíše staly starší fotografie, pořízené při příležitosti nějaké chemické havárie a skutečnost, že továrny dříve (případně v jiných zemích) opravdu vypouštěly odpadní vody do řek. Tento fakt je všeobecně známý - a dá se tedy s trochou drzosti aplikovat i k pomluvám jaderné energetiky.

Jak je to tedy ve skutečnosti s odpadní teplou vodou, která prý zahřívá řeky a tím připravuje ryby o kyslík?

Kyslík se ve vodě skutečně rozpouští hůře, pokud je voda teplá. To je známá věc - a potvrdí to každý akvarista.

To je ale také poslední zrnko pravdy v tvrzení anti jaderných aktivistů. Dnešní jaderné elektrárny se totiž už chladí trochu jinak. Dnes už není potřeba vypouštět chladící vodu do řek, používají se totiž chladící věže.

Jak vypadá a jak je zkonstruovaná taková věž se dá na internetu nalézt během pár vteřin -například zde.

V minulosti se ovšem některé (dnes už neaktivní) jaderné elektrárny chladily vodou z řek. Ani tehdy ale jejich 33 stupňů teplá voda neohřívala řeku o několik stupňů, jak se snaží tvrdit nadšenci z řad aktivistů.

Naměřeny byly rozdíly v řádu necelého stupně, což rybám nevadí - a opět to mohou potvrdit akvaristé. V běžných akváriích - a dokonce i v řekách v přírodě kolísá teplota během roku daleko více.

Dnešní jaderné elektrárny využívají k chlazení odpařovací věže. Na nezasvěceného laika to pak musí dělat dojem, že se tu vlastně strašně plýtvá energií. Tolik vody se “zbytečně” vypaří do atmosféry (i to je jeden z nezasvěcených komentářů aktivistů).

Jedná se o čistě technologický mechanismus, kdy je účinnost určitého procesu úměrná rozdílu teplot. Energie se dá odčerpat a dobře využít (přeměnit na jinou, ušlechtilejší formu energie - jako třeba elektrický proud) lépe u horké vody a páry než u vody téměř studené. Od určité teploty se takové přeměny nevyplatí.

Je to podobné, jako bychom předhazovali solární elektrárně, že využije jen nepatrný zlomek sluneční energie - a zbylých 90 procent bez užitku ohřeje zemský povrch a vyzáří se následně do vesmíru.

O chlazení elektráren bez použití vody - ale s využitím vzduchu - se snažily různé státy v osmdesátých letech. V Německu byly tyto snahy ovšem zmařeny. Jistě vás neudiví, kdo se v tom kdysi angažoval. Aktivisté, bojující proti jaderným elektrárnám. Dnes pranýřují “plýtvání” vodou.

Autor: Dana Tenzler | pondělí 21.10.2019 8:00 | karma článku: 29.09 | přečteno: 679x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.71 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...