Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fyzika a chemie vánočního cukroví - kynuté a jiné těsto

Zatímco běžné kuchtění určitou dávku neznalosti (často zaměňovanou za kreativitu) promine, při pečení cukroví se vymstí. Proč se nevyplatí věřit internetovým “zaručeným” receptům - a které jsou tedy ty “pravé”? (délka blogu 8 min)

Při pečení vánočního cukroví se kreativita opravdu nevyplatí. Fyzika a chemie neúprosně diktují ultimativní recepty cukrátek, které tolerují už jen malé a fyzikálně bezvýznamné úpravy v podobě kuchařské kosmetiky pomocí příchutí. 

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva pro vánoční pečení

Ta dobrá - existuje jen několik málo druhů těsta. Není těžké si zapamatovat jejich receptury a není těžké je připravit. Není těžké je v obrovském množství dostupných receptů nalézt - a ostatní (třeba i v dobré víře pokažené) recepty vyřadit.

Ta špatná - když spletete nebo (jak bylo nezbytné v poválečné době) nahradíte jejich ingredience za jiné, výsledek se pokazí. Cukroví je pak sice pořád ještě jedlé, ztrácí ale právě ty zajímavé vlastnosti, které od něho očekáváme. 

Jak tedy poznat ty opravdu dobré recepty? Odpověď dá, jako tak často - fyzika a chemie. 

Chemický model těsta

Nejprve z receptu odstraníte všechen nedůležitý kuchyňský make-up. Jsou to přísady, které se nepodílejí na fyzikálních vlastnostech těsta - koření, barviva a podobně. Pak se podíváte na ingredience, které zbyly. V naprosté většině případů se dá těsto charakterizovat poměrem... 

vody, mouky a másla. 

...

Záměrně píši “másla” a ne “tuku”. Máslo je přírodní produkt s určitými vlastnostmi, jako podíl samotného tuku, bod tání, teplota, při které změkne, apod. Průmyslové tuky (tolik oblíbené coby náhražky například v poválečné době) mají vlastnosti, které se možná máslu blíží, nejsou ale stejné. Jejich chování v modelu těsta tedy bude také trošku jiné. Je kontraproduktivní využívat náhražky v době, kdy se dá sehnat originální přísada. Ani oblíbená argumentace jejich cenou moc neobstojí - když zkazím celou várku cukroví pachutí chemicky ztužených odpadních tuků, moc jsem neušetřila. O případných chybách ve struktuře nebo vzhledu výsledného cukroví nemluvě. 

Někdy je další technologickou součástí těsta také cukr, ovšem ne vždycky. 

Komplexní přísadou jsou vejce. V modelu těsta se podílejí na množství vody (bílek) i tuku (žloutek), navíc do receptury vnášejí ještě bílkovinu, která je někdy nežádoucí. 

Voda, máslo a mouka (případně vajíčka) tedy vnášejí do našeho teoretického modelu následující ingredience: vodu, tuk, bílkovinu a škrob. 

Je to vlastně úplně jednoduché. Jejich poměr určuje, jaké vlastnosti bude mít těsto a s ním také výsledné cukroví. Když víte, jaký je jejich poměr, můžete odhadnout, jestli se vámi zkoumaný recept alespoň přibližuje optimu, které je dávno známé. 

Takto se podaří už na první pohled vyřadit ty nejdivočejší “kreativní počiny”, zaplňující nejednu internetovou stránku a brožovanou rychlokvašnou tištěnou kuchařku. 

Dva extrémy - linecké těsto a kynuté těsto

Oblíbené linecké a kynuté těsto jsou v pestré škále vánočních těst - vlastně dva opačné extrémy. V jednom z nich je hodně vody a málo tuku, zatímco u druhého je typické velké množství tuku a málo vody. 

Nedávají se tam náhodou. 

Linecké těsto se opravdu nevylepší tím, že moderní kuchařinka tuku ubere, aby ho udělala “dietní”. Výsledkem bude nedietní těsto a cukrátko, které bude navíc také nechutné. Špatné karty bude mít i s náhražkovým tukem nebo dokonce s vejci, která (bůh ví proč) uvádí řada receptů jako regulérní přísadu. (Tomu, proč vejce do lineckého těsta nepatří, chci později věnovat jeden celý blog.)

Podobně to dopadne s “ušetřeným” cukrem u třeného těsta. Bez cukru se prostě udělat nedá, stejně jako se nepovede s cukrovými náhražkami - například hroznovým cukrem. 

...

Mluví ze mne osobní zkušenost. Po mnoha letech tvorby dortového korpusu, slazeného pouze hroznovým cukrem, už umím udělat piškot, který se nesrazí do ošklivého nechutného chuchvalce, sotva opustí teplý domov rodné trouby. Práce je ale spojena s využitím rafinovaných triků a neobejde se bez špejlí, alobalu, šamotového kamene, mletého lískového oříšku a vědomého připálení s tím, že se vrchní a spodní vrstva uměleckého díla obětuje celkové kompozici a po vypálení v troubě a následném temperování za křiku “přestaň tady hopsat, spadne mi dort” … se seřízne ocelovou nití. 

Sloučenina, které říkám běžný cukr má totiž speciální složení. V určitém typu těsta slouží nejen jako sladidlo (onen zmiňovaný “make-up”), ale také jako lešení, které drží tvar cukrátka v jeho nejtěžších chvílích - při vyjmutí z trouby. 

A kdo za to všechno vlastně může? Nebude vás to nudit? Může za to … fyzika a chemie. 

Proč musí být v kynutém těstu relativně velké množství vody - a co provádí chemie s ní i s moukou v průběhu přípravy těsta, se dočtete v dalším blogu - příští čtvrtek v osm ráno. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 21.11.2019 8:00 | karma článku: 28,49 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,29 | Přečteno: 488x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,16 | Přečteno: 2616x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,20 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,31 | Přečteno: 705x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 250x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,83
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.