Co je nového na Marsu? Čínský rover Zhurong

16. 09. 2021 8:00:47
Číně se podařilo umístit na povrch Marsu fungující rover. Má jméno Zhurong. Jak si momentálně vede? Délka blogu ca. 3 minuty.

Zhurong a Tianwen-1

Zhurong je součástí mise Tianwen-1, která k naší sousední planetě odstartovala v červenci 2020. Spolu s roverem dorazil k Marsu také orbiter. Ten studuje Mars z oběžné dráhy a slouží jako retranslační stanice při spojení mezi Zhurongem a řídicím střediskem na Zemi.

Mise doletěla k Marsu loni v únoru. V polovině května se pak přistávací modul Zhurong oddělil od orbiteru Tianwen-1 a přistál na povrchu rudé planety.

Má se mimo jiné soustředit na studium geologických podmínek a hledat vodní led. Zhurong měl na povrchu Marsu pracovat minimálně tři měsíce.

Zato orbiter Tianwen-1 by měl pracovat po dobu nejméně jednoho marsovského roku, tedy 687 pozemských dní. Obíhá Mars každých 8 hodin a jeho oběžná dráha je navržená tak, by každý den zachytila vysílání povrchového modulu. Data, která nasbíral, pak zašle Tianwen-1 na Zemi.

Americká družice MRO, která má na palubě kameru s vysokým rozlišením (HiRISE), vyfotografovala místo přistání roveru. Na vrchním obrázku ho vidíte spolu s oblastí, do které dopadl přistávací padák a tepelný štít. Zhurong se později vydal na své cestě po povrchu Marsu tímto směrem - a povedlo se mu oba objekty dokonce vyfotografovat. Snímek se dá prohlédnout pomocí následujícího linku.

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/DSMMaVuhDKLGxcH8csXqDV-970-80.jpg

Fotografie byla pořízena ze vzdálenosti zhruba 30 metrů.

Není to mimochodem poprvé, kdy marsovský rover navštívil vlastní padák a tepelný kryt. Čínskému roveru se to ale povedlo nejrychleji. V prosinci 2004 nalezl NASA rover Opportunity svůj štít i padák, bylo to ale až téměř rok po přistání.

V polovině srpna skončila primární mise Zhurong na povrchu Rudé planety. Všechny přístroje na palubě dosud pracují výborně. Pomocí orbitální stanice se na Zemi podařilo poslat kolem 10 GB vědeckých dat. CNSA (čínská vesmírná agentura) se tehdy rozhodla pro prodloužení mise.

Vynucený spánek

Na všechny marsovské sondy nyní čeká povinná doba klidu. Země a Mars se totiž nacházejí v opozici - na opačné straně své oběžné dráhy kolem Slunce. Signály, které by přístroje zaslaly z Marsu na Zemi, by musely projít naší centrální hvězdou, což je samozřejmě nemožné. Dokonce i tehdy, když by měly projít jen velice těsně kolem ní - skrz sluneční atmosféru, by se zasílání dat nezdařilo.

Zhurong se tedy nyní, podobně jako jeho marsovské kolegyně a kolegové, ukládá ke spánku. Přístroje přejdou do zajištěného režimu. Ten bude trvat kolem 6 týdnů, od poloviny září do konce října.

Ještě předtím ale rover vyfotografoval své širší okolí. Obrázek je ke shlédnutí je zde:

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/XYKT432GZFAX9NHmm5qybV.jpg

Poté, co začátkem listopadu obnoví provoz, bude rover pokračovat v jízdě na jih směrem k pobřežní oblasti na Utopia Planitia, velké pláni v největší známé impaktní pánvi ve Sluneční soustavě.



Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 16.9.2021 8:00 | karma článku: 25.82 | přečteno: 497x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 122 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 122 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.70 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...