Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

MMX - mise, která míří k měsícům Marsu

Plánovaná mise MMX je volným pokračováním projektů Hayabusa 2 a OSIRIS-REX. I ona má navštívit malý vesmírný objekt - tentokrát to bude měsíc obíhající naši sousední planetu. (délka blogu 3 min.)

Vzpomínáte si na nedávnou misi Hayabusa 2? Jednalo se o návštěvu malého asteroidu, sběr vzorků a jejich následnou dopravu na Zemi. 

Tím ale lety k malým zajímavým objektům nekončí. Tentokrát poletí kosmická sonda k měsícům Marsu. 

Phobos a Deimos

Marsovské měsíce Phobos a Deimos jsou tak trochu hádankou. Dodnes není úplně jasné, jak vznikaly a jak se dostaly na své dnešní oběžné dráhy. 

Diskutují se tři základní možnosti. Měsíce by mohly být menší asteroidy, zachycené gravitací Marsu. Tento předpoklad by byl logický. Mars to má totiž "jen coby kamenem dohodil" (samozřejmě v rámci měřítek Sluneční soustavy) ke zdroji podobných malých těles. Říkáme mu pás asteroidů, rozkládá se mezi oběžnou dráhou Marsu a Jupiteru. 

Druhá teorie zvažuje možnost, že by se mohlo jednat o daleko vzdálenější hosty, kteří by přicestovali z vnější Sluneční soustavy, než je zachytila marsovská gravitace. 

Poslední variantou by byla možnost, že se oba měsíce vytvořily přímo na místě - a to ze zbytků obří kolize, která se musela konat v rané době vzniku naší soustavy. Koneckonců i Země si prošla podobnou kolizí s jiným obřím tělesem. Jejím výsledkem je náš Měsíc. Situace ale nejspíš nebude tak jednoduchá. Měsíc je totiž daleko větší než Phobos a Deimos - a to i s přihlédnutím k rozdílům ve velikosti Země a Marsu. 

Hádanku by mohla pomoci rozluštit nově připravovaná mise, při které budou spolupracovat JAXA (japonská vesmírná agentura), DLR (Německé centrum pro vesmírný výzkum) a CNES (Centre National d'Études Spatiales).

Na palubě sondy, která dorazí k Marsu, by mělo být několik důležitých přístrojů a rover, vyvíjený ve společné německo-francouzské spolupráci. 

Rover

… by měl vydržet výsadek na marsovském měsíci. Bude to pro něj znamenat volný pád z výšky 40 - 100 metrů. To zní sice dramaticky, díky nízké gravitaci, která panuje na vesmírném tělese, se bude ale jednat o náraz, který odpovídá pádu z několika centimetrů na naší vlastní planetě. 

I ten se ale musí dobře nacvičit a prověřit, jestli aparatura vydrží vznikající zatížení. To se právě děje nebo nedávno dělo v DLR. 

Další výzvou, se kterou se bude projekt potýkat, jsou kolísavé teploty. Situace bude komplikovanější než u roverů, které se nacházejí na povrchu Marsu. I když má Mars jen velice řídkou atmosféru, přesto způsobuje daleko větší tepelný komfort, než jaký panuje na tělesech bez atmosféry. Teploty kolísají jen o několik desítek stupňů Celsia. Na měsících Marsu oproti tomu prakticky neexistuje atmosféra. 

Situace tak hodně připomíná stav na našem vlastním Měsíci, kde jsou rozdíly mezi dnem a nocí v řádu stovek stupňů. Zatímco ale na Měsíci trvá den 14 pozemských dní a noc je stejně tak dlouhá, budou se muset přístroje na Phobosu a Deimosu vyrovnat s daleko rychlejším kolísáním teploty. Změny od -150 °C do + 50 °C mohou proběhnout během pouhých sedmi hodin. Tak dlouho tu totiž trvá jeden cyklus dne a noci.

Vědci a konstruktéři se tedy nyní věnují patřičné výbavě, která má rover před rychlými změnami teplot co nejvíce ochránit. 

Start

... roveru s misí JAXA Martian Moons eXploration (MMX) je naplánován na rok 2024. Na oběžnou dráhu kolem Marsu by měl vstoupit v roce 2025. Samotné přistání na povrchu jednoho z měsíců by mohlo proběhnout koncem roku 2026 nebo začátkem roku 2027. 

Prací na povrchu měsíce by mise mohla strávit přibližně 100 dní. Během nich provede experimenty, nasbírá vzorky - a později vyrazí na zpáteční cestu k Zemi. Ta by mohla trvat opět kolem jednoho roku. 

 

Příště: Jaké přístroje bude mít mise na palubě - a co může zjistit? 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 23.9.2021 8:00 | karma článku: 20,03 | přečteno: 236x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,27 | Přečteno: 224x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,84 | Přečteno: 367x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,18 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,18 | Přečteno: 260x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 14,38 | Přečteno: 281x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 15,91 | Přečteno: 301x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,40 | Přečteno: 307x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,21 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,71 | Přečteno: 513x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,57 | Přečteno: 566x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,91 | Přečteno: 347x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,57 | Přečteno: 405x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,49 | Přečteno: 352x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,04 | Přečteno: 438x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 519x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,13 | Přečteno: 303x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,74 | Přečteno: 432x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,65 | Přečteno: 362x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 263x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Indie a Japonsko plánují další misi na Měsíc - tentokrát společně

Indická organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) a Japonská agentura pro průzkum vesmíru (JAXA) plánují další lunární misi. (délka blogu 3 min.)

8.2.2024 v 8:00 | Karma: 14,35 | Přečteno: 176x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 967
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.