Basho-fu, lehká vážka, vyrobená z banánovníku

24. 04. 2023 8:00:24
Bašofu je zajímavý druh látky, pocházející z Japonska. Dnes se už prakticky nevyrábí, vyžaduje totiž spoustu ruční práce. Co je bashofu a jak se zhotovuje? (délka blogu 5 min.)

Říká se, že bašofu se vyrábí už od 13. století. V minulosti bylo basho-fu vyráběné v různých lokalitách kolem Okinawy, v dnešní době se dá obdivovat už jen v okresu Kijoka, ve vesnici Ogimi.

Zatímco velké množství japonských kulturních tradic a umění a řemesel časem zmizelo, právě toto textilní řemeslo přežilo po generace. Dnes je dokonce považováno za nehmotnou kulturní památku.

Bašo-fu je látka, o které se říká, že je lehká jako vážka a která se vyrábí z vláken získaných z itobasho (Musa liukiuensis) – určitého druhu divokého banánu, který běžně roste na Okinawě.

Vlákna této přírodní látky jsou extrémně tenká a jemná, a proto výroba bašo-fu vyžaduje delší dobu než třeba tkaní bavlněné tkaninami. Je vůbec s podivem, že se umění tkát textil z banánových vláken udrželo až do současnosti.

Kdysi bylo tkaní bašofu zaměstnáním žen, které se neúčastnily lovu ryb. Moc peněz jim ale výroba látky nepřinesla.

V současnosti se ve vesnici Ogimi produkuje zhruba 250 rolí látky ročně. Postupně jich ale bude ubývat, ženy, které řemeslo ovládají, jsou už vesměs velice staré. Loni například zemřela ve věku 101 roků Taira Toshiko, hlavní propagátorka bašofu, která za svého života dokonce dostala propůjčen titul “živý národní poklad”.

Jak se vyrábí bašofu

Bašofu, jak už název napovídá, se vyrábí z vláken japonského banánovníku, který nese jméno basho.

Výroba se dá rozdělit do několika hlavních úkonů: pěstování itobašo, banánové rostliny, sklizeň vláken, spřádání nití a jejich barvení. Pak následuje tkaní a stabilizace látky.

Existují tři druhy bašo: ovocné banány, banány produkující květy a banány produkující optimální vlákninu. Existuje také divoká varianta ito basho, ta má ale vlákno příliš tvrdé, takže se na tkaní textilu nehodí.

Výroba bašofu

Celý proces, počínaje pěstováním, ořezáváním - až po výrobu nití trvá zhruba tři roky.

Banánovník se loupe ručně. Stonky jsou podobné cibuli, takže dovolují, aby se od sebe dělila vrstva po vrstvě.

Nejsvrchnější a tedy i nejtvrdší vrstva se používá na dekorativný výrobky, tapisérie apod. Vnitřní a měkké stonky obsahují vlákna, ze kterých se dělá látka na oblečení.

Oloupaná slupka banánovníku se vaří v roztoku dřevěného popela. Srovnejme to například se výrobou lněných vláken. Ta se dřív nechala určitou dobu “uzrát” na poli. Japoncům tedy pomáhala... chemie. Z dřevěného popela se do vody louhuje zásada, díky které vlákna banánovníku změknou. Není to samozřejmě vůbec jednoduché, protože stačí trochu silnější roztok - a vlákna se začnou lámat, když je zásada naruší až příliš. Při naopak moc slabém roztoku vlákna nezměknou.

Poté se bambusovou škrabkou dobývají vnitřní hedvábná vlákna. Po očištění se suší na místě, chráněném před větrem a následně se třídí podle měkkosti. Měkčí vlákna se pak používají pro útkovou nit, zatímco hrubší tvoří základ osnovy.

Vysušená a vytříděná vlákna se namotávají do malých kuliček zvaných chingu a jedno po druhém se spojují, aby vznikla dlouhá nit. Vlákna stonku totiž zpočátku měří kolem 1,5 m, je tedy potřeba je na sebe navazovat. Uzly musí být dostatečně nenápadné, což je další těžký úkol při zhotovení bašofu.

Nitě jsou před barvením spřádány, aby se zabránilo případnému třepení. Aby takové zpracování vůbec vydržely, musí se navlhčit vodou. Dříve se tento výrobní krok prováděl v období dešťů.

Bašofu je barveno rostlinnými barvivy - například barvivem získaným z akácie a indigem. Poté se obarvené nitě po navinutí osnovních nití založí na stav k tkaní.

Proces tkaní tvoří pouze jedno procento celého procesu výroby bašofu.

Vzhledem k tomu, že nitě Bašo jsou lámavé a citlivé na sucho, bylo kdysi za ideální dobu pro tkaní látky považováno období dešťů. Dnes se dá látka tkát po celý rok, protože se nitě udržují vlhké pomocí rozprašovače vody.

Ale ani po utkání látky není ještě výroba bašofu u konce. Nitě jsou stále ještě křehké. Tkanina se tedy musí ještě jednou vyprat ve vodě a pak se vaří v roztoku dřevěného popela.

Aby se zneutralizovala zásada, která se do roztoku uvolňuje z popela, musí se látka poté namočit do kyselého roztoku, vyrobeného z fermentované rýže.

Látka se nakonec narovná, tahem za oba konce se natáhne a na závěr se jemně leští keramickým kelímkem.


Autor: Dana Tenzler | pondělí 24.4.2023 8:00 | karma článku: 17.67 | přečteno: 296x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 518 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.71 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...