Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vy si teda nekladete zrovna nízké cíle  :-)R^

Jinak k tomu mrhání prostorem mě napadla analogie. Když si člověk vezme nějakou zcela náhodně vygenerovanou nekonečnou posloupnost čísel - třeba 8654389945214564553256510457... - tak se v ní (pokud je skutečně náhodná) v jistém okamžiku objeví celý přepis Hamleta (zkódovaný třeba v ascii). Musí se ale hodně dlouho čekat. "Zbytek" té posloupnosti je potom také vlastně mrháním prostorem a energií...

0 0
možnosti
DT

R^ Krásné, že se matematika najde ve všem, co nás obklopuje. R^:-)

Je to mrhání možná takový základní princip vesmíru? :-) Krásný pohádkově-numerický večer přeju. R^

1 0
možnosti
Foto

I Ty hlavičko dumavá! Co se v ní ještě všechno skrývá? Já tam mám jen piliny. Hezké vesmírné sny, Danulindo!R^R^ stále ještě mám dvě ruce...

0 0
možnosti
DT

Horste, v žádném případě v ní nemáš piliny, máš v ní strašnou spoustu krásných i smutných vzpomínek, a to je něco, co nekonečně obdivuju. :-)R^ Moc hezký večer tobě i tvým blízkým!

0 0
možnosti
KC

Ve vědě není dokázáno vůbec nic, všechno vědění má dočasný a omezený charakter, poněvadž nevíme, zda platí dnešní známé přírodní zákony v jiných podmínkách. Kromě toho víme z minulosti, že dějiny vědy jsou vlastně výčtem řady teorií, které byly vyvráceny a nahrazeny teoriemi jinými. Za těchto okolností nemůžeme ani zdaleka mluvit o tom, že známe přírodu, svět, vesmír. Poslední vědecké úvahy se blíží staroindickým védám, které pokládají svět za jedinou velkou mysl. K tomu osvícenský myslitel Immanuel Kant přišel s naukou věci o sobě, což je vnější svět, který vlastně známe jen zprostředkovaně prostřednictvím našeho mozku a smyslů, čímž jsou značně zkresleny. S vědomím těchto a mnoha dalších poznatků je jak kreacionistická, tak vědecká vize světa na vodě a těžko může kterákoliv z nich tvrdit, že má navrch. Tímto byl však vysloven jen nicotný zlomek mínění o světě a až se v budoucnu objeví kvantové počítače, nebude nic z toho, co víme dnes, platit.

2 1
možnosti
DT

To je docela dobře možné. Ale člověk se nesmí  zastavit (a ani to nikdy neudělal) jen proto, že ví, že nic neví. Zatím to vypadá tak, že mapování reliktního záření potvrzuje fluktuační teorii (fluktuace v ranných fázích vesmíru). 

Dovolte mi trochu odbočit... Já osobně bych zařadila vědomí mezi vlastnosti vesmíru. Může hmota poznat sama sebe díky sobě samotné? Není schopnost existence hmoty ve třírozměrném rozměru doplněno o vědomí coby další dimenzi existence? A není pak vědomí právě to, co může spojovat náš vesmír s dalšími? I kdyby to byl jen poznatek, že existují a nemohli bychom jich dosáhnout, nebylo by to přesto gigantické poznání? 

Krásný večer přeju. R^:-)

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
DT

Díky za tip. R^

Prázdný jsem myslela ve smyslu beze hmoty, živé i neživé. Přeju moc hezký večer.

0 0
možnosti
MT

Velice zajimava uvaha. Me by zajimalo kde konči (nebo nekonči) vesmir a co tam je za tim...

0 0
možnosti
DT

Já bych řekla, že prostor a čas je součástí vesmíru - a za ním je už jen ... smrt. 

Díky za návštěvu. R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,64
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.