Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Nesouvisí s tématem blogu. Navíc ho považuju za šarlatána. Rv

0 0
možnosti
DT

Tento jev nijak nesouvisí s kvantovou mechanikou.

0 0
možnosti
DT

Citát: "Pozorování nevědomých procesů vede k jejich ovlivnění pozorovatelem (vědomím), podobně jako v kvantové fyzice, kde se rovněž uplatňuje principielní vliv procesu měření na průběh fyzikálních procesů jehož důsledkem jsou Heisenbergovy relace neurčitosti a v obecnější filosofické rovině Bohrův princip komplementarity. "

Ergo - není kvantový jako kvantový. Blog je o fyzice, ne o dojmologii. :-)

0 0
možnosti
DT

To už jsme tu někde měli. :-)

0 0
možnosti
DT

To už tu také bylo.

0 0
možnosti
DT

Velice kontroverzně diskutovaný model

0 0
možnosti
Foto

https://www.youtube.com/watch?v=LXFFbxoHp3s

Clarifying the Tubulin bit/qubit - Defending the Penrose-Hameroff Orch OR Model (Quantum Biology)

0 0
možnosti
DT

Velice kontroverzní

0 0
možnosti
Foto

https://www.youtube.com/watch?v=iIyEjh6ef_8

TEDx Brusel 2010 - Stuart Hameroff - Máme kvantovou duši?

0 0
možnosti
DT

Velice kontroverzní model

0 0
možnosti
TZ

Zajímavý článek a neméně zajímavá diskuze...jak již tady bylo zmíněno,  poznání dávné minulosti značně převyšovalo/převyšuje současné, i když současná věda to považuje za mýty a legendy. Příklady lze najít, resp. se samy ukážou, pokud se člověk dobře dívá a má je vidět...Mnohé se vyjasní, pokud lze chápat podstatu slovních spojení jako: Všechno obsažené v Nic, iracionální číslo, kvadratura kruhu...Jednu podstatnou věc autorka sama zmiňuje, ale patrně v jiném významu. Za zmínku možná stojí, že jakákoliv úvaha, i vědecká, vždy potřebuje nosič...takto se ve snaze o definování  Absolutna dostáváme k obdobě  iracionálního čísla, které není konečné...

0 1
možnosti
DT

S tímhle názorem mám osobně problém, který jsme nakousli někde dole v diskuzi s panem Klarem.

 Pokud srovnáváme znalosti dnešní a znalosti dávných učenců, srovnáváme podle mě jablka a hrušky. Vědění, které bylo přístupné učencům Číny nebo Tibetu, nemůžeme dnes ani přesně odhadnout, jsme odkázaní na to, co nám zanechali v písemnostech. Tehdy lidstvo nemělo téměř žádné technické možnosti, kromě zkoumání nebe pomocí jednoduché optiky (v lepším případě), nemělo naše schopnosti prohlédnout si hmotu zevnitř. Na základě špatných vkladů se jen těžko vytvářejí správné teorie. To nesnižuje výkon tehdejších učenců, jen ho relativuje ve vztahu k tomu, o co se pokouší dnešní věda. 

Nosičem dnešních myšlenek je matematika, chápu to správně?

1 0
možnosti
JP

J77o91s75e60f 14P44o76t16r

8. 3. 2015 22:27

"Proč upřednostňuji absolutní nutnost Konstruktéra"

Jeden z hlavních důvodů je až astronomická nepravděpodobnost náhodného vzniku fyzikálních entit.

Uvedl bych dva příklady.

Ve vesmíru existují čtyři síly, silná interakce, váže jádra atomů z kvarků, slabá interakce, zodpovídá za rozpad jader atomů, a naše dobře známá elektromagenická síla ( vytváří atomy a molekuly) a gravitace (odpovídá za tvorbu vesmírných těles a drží vesmír pohromadě). První tří síly jsou přibližně stejně velké, gravitace je o 40 řádů slabší. Ne čtyřicetkrát, ale o 40 řádů (přitom se odhaduje, že ve vesmíru je 10^80 atomů). To je obrovský rozdíl, a kdyby byla jen maličko silnější, nebo slabší, vesmír by se rozlétl, nebo zkolaboval. Kdo, jak se určila ta hodnota gravitace, aby to bez problémů fungovalo?.

Rychlost rozpínání vesmíru ve Velkém třesku - když tu rychlost vyjádříme počtem písku na všech plážích země, pak stačí jedno jediné zrnko písku přidat, nebo odebrat a opět vesmír se rozletí, nebo zkolabuje.

Takových vysoce nepravděpodobných entit je kolem 25. To ovšem není nic proti nepravděpodobnosti vzniku života. Víte třeba o tom, že život nemohl vzniknout ve vodě, protože ta okamžitě rozkládá peptidické vyzby bílkovin a vodíkové vazby nukleových kyselin?. Život může existovat jen v buňkách, obalených vysoce komplikovanou buněčnou blánou.

0 0
možnosti
DT

Tohle všechno chápu (tu dokumentaci, kde se mluví o zrnkách písku jsem viděla také, moc hezká) - přitom ale vycházíte z toho, že vesmír je jen jeden jediný a schválně právě tak nastavený, jak je potřeba. Je to váš názor a já ho akceptuju - jen bych chtěla vědět, jaké jsou argumenty "pro" v případě osamoceného vesmíru s Konstruktérem. 

"Pro" ve variantě mnoha vesmírů s různě utvořenými zákony je předpokládaný fakt původní fluktuace (Heisenberg), kterou vidíme v reliktním záření a v nerovnoměrném rozložení hmoty ve vesmíru. 

Na to, abyste vyvrátil tenhle,  dvěma různými pozorováními potvrzenou, experimentálně ověřenou tezi, myslím potřebujete argument s podobnou vahou. Existuje nějaký?

0 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,86
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.