Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Karma, kam se na Vás hrabou mnozí, vlastně většina redaktorů.

0 0
možnosti
DT

Pokud to bylo na mě, pak děkuju a přeju krásný večer.

0 0
možnosti
JP

J37o43s18e40f 63P29o26t43r

8. 3. 2015 21:20

Pro paní Tenzler (mě to tam dole  nějak nejde přímo reagovat)

Samozřejmě, multiverzum je pro váš názor jediné řešení. Nespočet vesmírů, jen ten náš má náhodou ty správné parametry.

Má to ale dvě chyby:

1. Je to nedokazetelné, takže je to víra, víra na stejné úrovni  jako víra v Konstruktéra. A žádný ateista se nesmíří s tím, že něčemu věří (on to jistě všechno ví), tak co s tím ?

2. I když je to nespočet vesmírů, jistě tam funguje 2. zákon termodynamiky o degradaci energie a hmoty na nizší a nižší úroveň. Odkazem na to  je reliktní záření, které po 13 miliardách let má 2,7 stupně od absolutní nuly.  Nekonečnému  multivesmíru  za nekonečnou dobu (za věčnost) dojde energie a rozhodně se zastaví . A kde je konec, tam musel být i začátek.

0 1
možnosti
DT

Vědci ale netvrdí ultimativně, že existuje nespočetný počet vesmírů, zmiňují jen tuto možnost, která vyvrací onu absolutní nutnost konstruktéra pro vzniku vesmíru. Pokud vy tuto absolutní nutnost upřednostňujete, musíte k tomu mít důvod? 

Ad 2) nemusí tomu tak být. Dnes to vypadá tak, že se rozpínání vesmíru naopak zrychluje. Pokud to tak bude pokračovat dnešní rychlostí, skončí vesmír naprostým rozředěním a kolapsem hmoty samé. I v téhle teorii je "konec", i velký třesk díky kvantové fluktuaci je "začátek", přesto pro něj nepotřebujete konstruktéra.

0 0
možnosti
Foto

Téma přímo třaskavé, doufám že bude pokračovat :-)R^

U toho třesku mi není moc jasné tohle - pokud byl počáteční vesmír opravdu tak malilinkatý, tak musel být v podstatě černou dírou (příliš hmoty koncentrované do příliš malého prostoru). Jak jsme se tedy - u jóviše - z té díry dostali ven? (předpokládám, že za tím bude ta počáteční inflace - ale není mi moc jasné jaké síly ji pohánějí...)

Na Heisenberga už si moc nepamatuju, ale není to tak, že ona ta relace platí vždycky (tedy pro jakékoliv objekty), jen u těch velkých je prostě zanedbatelná, takže má smysl ji uvažovat pouze pro mikro-objekty? Jinými slovy, přijde mi to jako spojitý proces, kdy se ta neurčitost projevuje silněji a silněji (s tím jak se náš objekt zmenšuje). Na žádnou hranici si nevzpomínám (i když to může být proto, že ta přednáška už leží za horizontem paměti :-))

1 0
možnosti
DT

Jedna z teorií zmiňuje temnou energii, která mohla způsobit expanzi nadsvětelnou rychlostí. Později mohla být trochu usměrněna hmotou a její gravitací, poslední dobou se zase expanze urychluje, jak nabývá na převaze energie oproti gravitaci, která ztrácí vliv zvětšováním vesmíru. Ale je to jen  teorie. 

Heisenberg platí pro úplně mrňavé a zároveň osamocené objekty, případně hodně podchlazené. Má se za to, že přítomnost dalších částic nechává kvantovou vlnu částice kolabovat, proto jsou v makrosvětě vlastnosti jiné než ve světě samotných elementárních částic. 

Ta velikost nebo rozměr hranice je podle mě dán realitou toho, že máme určité elementární částice a ty mají danou velikost.

0 0
možnosti
JP

J75o73s57e56f 83P21o96t74r

8. 3. 2015 18:23

Pro pana Řezíka :

"Kdo stvořil Konstruktéra?"

Utíkáte od tématu. My se tady všichni bavíme, jak vznikla hmota. Až to zde vyšešíme. budeme řešit, jak vznikl Konstruktér, a  když zjistíme, že je to neřešitelný koncept, vy můžete dát k lepšímu jak to bylo s tou NÁHODOU

0 0
možnosti
DT

Pokud ale nabízíte alternativní vysvětlení jevu, měl byste k tomu mít víc než pocit, že tomu tak bylo. Co nasvědčuje tomu, že existoval nějaký konstruktér? To, že je vesmír utvořen takovým způsobem, že jeho konstanty a zákony dovolují vznik hmoty, je logická zákonitost při výběru nespočetných možností.  Jedna z nich se prostě musí "trefit" do správných hodnot, a v té žije to,  co se dá označit za život. V tomto smyslu by byl konstruktér nutný jen v případě, že by existoval vesmír jen jeden. Vy tvrdíte, že existoval konstruktér - znáte nějaké úkazy, které by nasvědčovaly osamocenosti vesmíru a jeho jedinečnosti?

1 0
možnosti
Foto

Poslední vesmírný drb zní, že velký třesk nebyl.

1 0
možnosti
DT

Může být. Díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
JP

J80o70s21e65f 94P45o90t84r

8. 3. 2015 17:08

Původní vesmír byl ve stavu tzv. původní singularity, kdy teplota a tlak byly nekonečné. Velkým třeskem označujeme bod, kdy se začal rozpínat. Po době 10^-35 došlo k inflaci, ( jedním z důkazů inflace je polarizace reliktního záření) ke konci inflace se vytvořilo gluon-kvarkové plasma a došlo k oddělení hmoty od antihmoty, dalším chladnutím se vytvořila plazmatická směs fotonů, elektronů a atomových jader. Fotony byly vázány elektrickým nábojem elektronů a Vesmír byl neprůhledný. 400 000 let poté došlo k vytvoření atomů = elektrony + jádra, fotony se uvolnily a dneska je pozorujeme jako reliktní záření.

Fluktuace prázdného prostoru existuje pouze u základních stavebních kamenů hmoty u gluonů a kvarků, které se vynoří z prázdného prostoru, vytvoří dvojici a stejně jako vznikly, zaniknou v nicotě. Ovšem fluktuace předpokládají, že již existuje hmota, energie, prostor i čas. Takže fluktuace nemůžou být tím bodem "nula!

Teorie velkého třesku je dobře propracovaná, podložena důkazy, takže na ní něco měnit v rámci lidové tvořivosti je zavádějící.

Snad se to dá odůvodnit tím, že Velký třesk je tisíckrát pravděpodobnějí jako dílo Konstruktéra, než dílo NÁHODY, kdy by měla energie, hmota, prostor a čas náhodou vzniknout z ničeho. Dílo konstruktéra navíc podporuje, že hmota se dále řídí jemně vyladěnými fyzikálními zákony, k vzniku kosmosu, a ne k chaosu, jak by to muselo být při NÁHODĚ

0 1
možnosti
Foto

Kdo stvořil Konstruktéra?

1 0
možnosti
Foto

R^Na fundovaný komentář nemám, tak jen dodávám slova klasika - život je jen náhoda:-)

1 0
možnosti
DT

... jednou jsi dole jednou nahoře... R^:-) Kdyby to alespoň bylo rovnoměrné... :-)

Přeju moc krásný den, a vaší ženě a domácímu zvířátku také. :-):-)R^

1 0
možnosti
Foto

https://www.youtube.com/watch?v=zJ3_M8cbRHs

Big Bang proven wrong by 'rogue' sprial galaxy - Redshift missinterpreted, No expansion No inflation

0 0
možnosti
DT

Také jedna z teorií.

0 0
možnosti
DT
DT

Biblická škola evoluce?

0 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,83
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.